Καπιτώλιο ΗΠΑ - εισβολή: Tρία χρόνια, 11 μήνες και 17 ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε από το Καπιτώλιο ότι «το αμερικανικό μακελειό τελειώνει εδώ», το ίδιο σημείο έγινε στόχος των εξαγριωμένων οπαδών του.
Αν κάποιος ακολουθούσε τις εξελίξεις γύρω από την εκλογή Τζο Μπάιντεν και την ήττα Ντόναλντ Τραμπ, το γνώριζε. Για εβδομάδες, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ και οι υποστηρικτές του είχαν διακηρύξει την 6η Ιανουαρίου ως ημέρα που θα λογαριαστούν για να «σώσουν την Αμερική» και να «σταματήσουν την κλοπή» των εκλογών που “είχε χάσει”. Και όταν έφτασε αυτή η ημέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος συγκέντρωσε χιλιάδες υποστηρικτές του με μία προκλητική ομιλία. Στην συνέχεια, ένας μεγάλος όγκος αυτών των υποστηρικτών, πολλοί κυματίζοντας σημαίες του Τραμπ, εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο καταλαμβάνοντας τις κυβερνητικές αίθουσες, με τους εκλεγμένους γερουσιαστές να τρέχουν να κρυφτούν, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους.
Η Ρενέ ΝτιΡέστα, ερευνήτρια που μελετά διαδικτυακά κινήματα στο Παρατηρητήριο Διαδικτύου του Στάνφορντ, δήλωσε ότι η βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο χθες ήταν αποτέλεσμα διαδικτυακών κινήσεων που λειτουργούσαν σε κλειστά δίκτυα social media και στα οποία οι ισχυρισμοί για απάτη και για κλεμμένες εκλογές, βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Οι ρίζες μιας από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην αμερικανική δημοκρατία έφταναν τουλάχιστον μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, μια μέρα μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ από τον Τζο Μπάιντεν. Εκείνη την ημέρα, η πρώτη ομάδα Stop the Steal δημιουργήθηκε στο Facebook – και ξεκίνησε γρήγορα, φτάνοντας μάλιστα να έχει 100 νέα μέλη κάθε 10 δευτερόλεπτα. Η ομάδα μεγάλωσε σε 320.000 ακόλουθους προτού την κλείσει το Facebook.
Δεκάδες αγωγές, απορρίφθηκαν όλες
Καθώς εκατοντάδες νέες ομάδες Stop the Steal συνέχισαν να εμφανίζονται, το Facebook έγινε ακόμη πιο επιθετικό, ωθώντας μερικούς υποστηρικτές του Τραμπ – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στις πολιτοφυλακές αλλά και σε συνωμοτικές ομάδες – να μετακινηθούν σε νέους, λιγότερο περιοριστικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Parler και Gab. Και σε αυτούς τους ιστότοπους, ένα κίνημα για την διοργάνωση μιας διαμαρτυρίας υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, συγκέντρωσε δυναμική.
Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, δεκάδες αγωγές που κατατέθηκαν από υποστηρικτές του Τραμπ είχαν αποτύχει. Στην συνέχεια, στις 14 Δεκεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε αρκετές ψήφους στο εκλογικό Σώμα για να επιβεβαιώσει την νίκη του. Η τελευταία επιβεβαίωση πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου ήταν η επίσημη καταμέτρηση ψήφων από το Κογκρέσο. Στις 6 Ιανουαρίου.
Οι προτροπές Τραμπ για συγκέντρωση στο Καπιτώλιο
Ο Αλεξάντερ και άλλοι σημείωσαν την ημερομηνία, προτρέποντας τους υποστηρικτές του Τραμπ να συγκεντρωθούν στο Καπιτώλιο. Και μπορεί οι βοηθοί και οι υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου να έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν το αναπόφευκτο ο ίδιος ο Τραμπ συνέχισε να τουιτάρει.
27 Δεκεμβρίου: «Θα τα πούμε στην Ουάσινγκτον, στις 6 Ιανουαρίου. Μην το χάσετε. Θα ακολουθήσουν πληροφορίες».
30 Δεκεμβρίου: «6η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ»
1η Ιανουαρίου: «Η μεγάλη διαδήλωση στην Ουάσινγκτον θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 π.μ. στις 6 Ιανουαρίου. Λεπτομέρειες για την τοποθεσία θα ακολουθήσουν. StoptheSteal».
Οι υποστηρικτές του Τραμπ ετοίμαζαν καιρό την διαδήλωση
Την ίδια μέρα ένας υποστηρικτής έγραψε από κάτω: «έρχεται το ιππικό, κύριε Πρόεδρε» με τον Τραμπ να απαντά: «Μια μεγάλη τιμή». Την επόμενη ημέρα στις 2 Ιανουαρίου, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ του Τέξας και άλλοι 11 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, προσχώρησαν σε έναν άλλο Ρεπουμπλικανό, τον Τζος Χόλεϊ του Μιζούρι, δεσμευόμενοι να αντιταχθούν στην πιστοποίηση του Μπάιντεν. Μέχρι αυτή την στιγμή, οι ακραίοι υποστηρικτές του Τραμπ – συμπεριλαμβανομένων των Proud Boys και άλλων ομάδων που είναι γνωστό ότι υποκινούν βία, καθώς και ομάδων που υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας, όπως το Qanon – εξερευνούσαν τι θα μπορούσαν να κάνουν στις 6 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον.
Σε συνομιλίες στο Gab, συζητούσαν για το πού θα συγκεντρωθούν και ποιους δρόμους θα ακολουθήσουν για το Καπιτώλιο. Η σελίδα του Red-State Secession στο Facebook ενθάρρυνε ακόμη και τους 8.000 οπαδούς της να μοιραστούν τις διευθύνσεις των «εχθρών», συμπεριλαμβανομένων αυτών για ομοσπονδιακούς δικαστές, μέλη του Κογκρέσου και γνωστούς προοδευτικούς. Μια οσμή για επερχόμενα προβλήματα ήρθε με ένα ευρέως διαδεδομένο βίντεο ενός υποστηρικτή του Τραμπ που ήρθε αντιμέτωπος με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ, συχνό επικριτή του Τραμπ, στο διεθνές αεροδρόμιο του Σολτ Λέικ καθώς περίμενε μια πτήση την Τρίτη για Ουάσινγκτον. Όταν ο υποστηρικτής ρώτησε γιατί δεν στηρίζει τους ισχυρισμούς του προέδρου για εκλογική απάτη, ο Ρόμνεϊ είπε ότι θα ακολουθήσει το Σύνταγμα. «Δεν θα εκπλαγώ εάν δεν ψηφίσατε καν νόμιμα» είπε ακολουθώντας τον γερουσιαστή στην πύλη. «Είσαι γελοίος, είναι αηδιαστικό».
https://twitter.com/Utah_17/status/1346630970506559488?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1346630970506559488%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fpos-organothike-i-kathodos-stin-oyasingkton-tramp
Τραμπ κατά Πενς, Πενς κατά Τραμπ
Εν τω μεταξύ, μέλη της σελίδας στο Facebook, Red State Secession μιλούσαν ήδη την γλώσσα της εξέγερσης. Στην συνέχεια έφτασε η μέρα του απολογισμού, η 6η Ιανουαρίου. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ουάσινγκτον, σχηματίζοντας ποτάμια με το κόκκινο χρώμα του Τραμπ που ανέμιζαν τις αμερικανικές σημαίες. Το πλήθος περιελάμβανε 2.000 έως 2.500 μέλη των Proud Boys, σύμφωνα με τον Ενρίκε Τάριο, πρόεδρο της ομάδας. Οποιαδήποτε ελπίδα πως ο Πενς θα εμπόδιζε την επιβεβαίωση του Κογκρέσου για την νίκη του Μπάιντεν, έκλεισε πριν από το μεσημέρι. Ο Πενς είπε σε επιστολή του ότι ως αντιπρόεδρος δεν είχε τέτοια εξουσία. «Η προεδρία ανήκει στον αμερικανικό λαό και μόνο σε αυτόν» έγραψε. Στην συνέχεια, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ομιλία στους οπαδούς του. Τις επόμενες απογευματινές ώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος θα τα έβαζε με τον Πενς πως «δεν είχε το θάρρος να κάνει ό,τι έπρεπε για να προστατεύσει την χώρα και το σύνταγμά της».
Ακολούθως, οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ κουβαλώντας σημαίες, έσπευσαν στο Καπιτώλιο σε έναν τρομακτικό κύκλο χάους που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ατόμων. Μεταξύ εκείνων που μπήκαν στο Καπιτώλιο ήταν γνωστά ονόματα της Qanon και υπέρμαχοι των λευκών. Ο Τζέικ Ανγκέλι, υποστηρικτής της QΑnon, γνωστός για το βαμμένο πρόσωπό του και το κερασφόρο καπέλο του, έκοβε βόλτες μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας. Ο Τιμ Τζιονέτ, ένας νεοναζί συνωμοσιολόγος, γνωστός ως «Baked Alaska», θα καταλάμβανε το γραφείο ενός Γερουσιαστή.
Καπιτώλιο: Κι όμως, η δημοσκόπηση δεν είναι αυτή που θα περίμενε ο κόσμος…
Μπορεί οι εικόνες της εισβολής στον «ναό της αμερικανικής δημοκρατίας», το Καπιτώλιο, να προκάλεσαν δέος στον πλανήτη, αλλά οι δημοσκοπήσεις από τις ΗΠΑ είναι ακόμη πιο σοκαριστικές. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της YouGoV, το 45% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο, παρά τη διεθνή κατακραυγή. Στην ίδια δημοσκόπηση σε δείγμα 1.397 ατόμων ένας στους πέντε Αμερικανούς είδε με θετικό μάχη την πολιορκία του Καπιτωλιου. Μόνον το 52% θεωρεί «εξτρεμιστές» τους οργισμένους διαδηλωτές του Τραμπ και μόνον το 49% εκτιμά ότι συνιστούν απειλή για τη Δημοκρατία. Ο διχασμός της αμερικανικής κοινής γνώμης αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των τραγικών εικόνων στο Κογκρέσο, αποτυπώνεται έντονα στη δημοσκόπηση.
Το 65% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις είναι αντιδημοκρατικές – άποψη που συμμερίζεται μόνον το 12% των αντιπάλων τους. Στην πραγματικότητα οι Ρεπουμπλικανοί αποδέχονται περισσότερο τον χαρακτηρισμό «πατριώτες» για τον όχλο των οπαδών του Τραμπ, παρά εκείνον των εξτρεμιστών, εγχώριων τρομοκρατών, εγκληματιών ή πολέμιων του πολιτεύματος. Η ίδια διάσταση απόψεων παρατηρείται και αναφορικά με τις ευθύνες του Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο. Το 69% των Ρεπουμπλικανών πιστεύουν ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μικρή ή δεν φέρει διόλου ευθύνη σε αντίθεση με το 96% των Δημοκρατικών.
Η συντριπτική πλειοψηφία των τελευταίων σε ποσοστό 93% βλέπουν στην έφοδο στο Καπιτώλιο μια απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα των ΗΠΑ, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 62% των Ρεπουμπλικανών. Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι κλίνουν περισσότερο προς τη γνώμη των Δημοκρατικών σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα, αλλά όχι σε τόσο συντριπτικά ποσοστά. Η δημοσκόπηση καταγράφει τη βαθιά πόλωση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων στις ΗΠΑ, αφού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί αδυνατούν να συμφωνήσουν κατά πόσον εκείνοι που εισέβαλλαν στην έδρα της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων απειλούν με τον τρόπο αυτό τη Δημοκρατία.
https://www.youtube.com/watch?v=XSHG4kATIE8