Με την αγωνία στο “κόκκινο” αλλά και την εξάντληση της κούρασης των πολιτών να είναι πλέον εμφανής, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι έχουν και τον πρώτο λόγο για την πορεία του lockdown. Η κυβέρνηση, που δέχεται σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις και τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αναμένει την εισήγηση των ειδικών για τα επόμενα βήματα λίγο πριν λήξει το αυστηρό lockdown. Η συνεδρίαση των επιστημόνων στις 12 το μεσημέρι είναι αυτή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς από την έκβασή της θα κριθεί αν και κατά πόσο θα αρθεί – και σε ποιο βαθμό- το σκληρό lockdown της τρέχουσας εβδομάδας, ή εάν θα πάρει παράταση για ακόμη μια εβδομάδα.
Η επιστημονική κοινότητα, που έδωσε με μεγάλη δυσκολία το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, εκφράζει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων και ενδεχομένως των καταστημάτων την Δευτέρα. Τα κρούσματα των γιορτών σιγά σιγά εμφανίζουν τα δεδομένα στους ειδικούς, αλλά και οι εικόνες που αντίκρισαν ανήμερα των Θεοφανείων, με πιστούς να συνωστίζονται σε εκκλησίες και άλλους να παραβαίνουν τους κανόνες και να βουτάνε στην θάλασσα για τον σταυρό, είναι αυτά που θα μας κρατήσουν κλεισμένους μέσα για πολύ καιρό ακόμη.
Παράταση lockdown Ελλάδα: Ξεχνάμε το… click inside
Οι επίσημες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα το μεσημέρι. Εφόσον, όπως όλα δείχνουν, η Επιτροπή δεν δεχθεί την επαναφορά του μέτρου του click away στο λιανεμπόριο, τότε το ζήτημα πλέον θα ξανατεθεί σε μία εβδομάδα με την προοπτική επανεργοποίησης τους από τις 18 του μήνα. Κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι θα πάει ακόμα πιο πίσω το σχέδιο του «click inside», που θα άνοιγε και τα καταστήματα στους καταναλωτές με προκαθορισμένα και περιορισμένα ραντεβού. Για την ώρα, φαίνεται πως την ερχόμενη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν με κλειστά τα εμπορικά καταστήματα ακόμα και για παραδόσεις προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα θα κάνουν την εισήγησή τους, με τον Νίκο Χαρδαλιά να αναμένεται να κάνει τις ανακοινώσεις για την επόμενη ημέρα, μετά την λήξη του αυστηρού lockdown στις 11 Ιανουαρίου, αν αυτό φυσικά δεν παραταθεί.
Τα σχολεία
Η απόφαση για να ανοίξουν τα σχολεία είναι ειλημμένη και την Δευτέρα θα ανοίξουν κανονικά. Υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, ωστόσο η επιτροπή απεφάνθη πως αυτά θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, όπως και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Είναι ένα ζήτημα που έφερε διαφωνίες στην επιτροπή καθώς υπήρχαν φωνές που δεν έβρισκαν καλή ιδέα το άνοιγμα των σχολείων. Η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει ωστόσο και αναμένεται να λυθεί σήμερα, είναι για τα σχολεία που βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές και το αν θα λειτουργήσουν ή όχι.
Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:
Δυτική Αττική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα),
οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης,
το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου,
Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης,
ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας,
η κοινότητα Σπερχειάδας,
ο Δήμος Μακρακώμης της ΠΕ Φθιώτιδας,
η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης
η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της ΠΕ Φλώρινας
και η Κάλυμνος.
Στη Σητεία πάντως τα σχολεία δεν θα ανοίξουν, με απόφαση του δημάρχου.
Παράταση lockdown: Θα βρεθούμε μπροστά σε κάποια διλήμματα, λέει ο Εξαδάκτυλος
«Έγινε συζήτηση, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, ανήκω σε όσους μειοψήφησαν. Δεν συζητήσαμε το άνοιγμα των καταστημάτων. Δεν είχε συζητηθεί και η ορθή απόφαση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων. Όλα μαζί δεν γίνονται. Θα βρεθούμε μπροστά σε κάποια διλήμματα» εξήγησε o Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε πως «δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και τα καταστήματα και παραδείγματος χάρη οι ναοί, όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας». «Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες επιλογές», κατέληξε.
«Η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει» δεν έκρυψε χθες και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπενθυμίζοντας πως «με δεδομένο ότι αυξήθηκε η κινητικότητα μέσα στις γιορτές, με τις εικόνες αυτές τις οποίες έχουμε δει και τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται καθημερινώς, η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει». Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμη πως «η εισήγηση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι να ανοίξουν κατ’ αρχάς τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία», ξεκαθαρίζοντας πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνονται πάντα ad hoc και με βάση την κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα. Και είναι προφανές ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».
Νωρίτερα από τον υπουργό Υγείας, το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής λήψης νέων μέτρων είχε αφήσει ανοιχτό ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία» δήλωνε ο υπουργός, παρατηρώντας πως «δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο».
Γώγος: Ανησυχώ για τις περιοχές στο «κόκκινο»
Αντίθετα, πιο καθησυχαστικός ήταν ο Χαράλαμπος Γώγος σχετικά με το αν πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία ή όχι. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, είπε το άνοιγμα των δημοτικών δεν θα είναι πρόβλημα, αλλά τόνισε πως σήμερα θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις. Παράλληλα, ο κ. Γώγος σημείωσε πως οι καμπύλες της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα δείχνουν πως πάνε προς το καλύτερο, ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα και αυτό τον ανησυχεί για μία νέα αύξηση κρουσμάτων.
Παράταση lockdown: Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα
Την ίδια ώρα, η αυξημένη κινητικότητα τις ημέρες των γιορτών, η οποία αποτυπώθηκε και στα λύματα (τουλάχιστον της Αττικής) τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να κρίνει και την πορεία της πανδημίας και κατ’ επέκταση των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού. Οι εικόνες συνωστισμού σε εκκλησίες και άλλους δημόσιους χώρους, συν τα ρεβεγιόν, έχει θορυβήσεις τους λοιμωξιολόγους, με τις εικόνες, σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαο Καπραβέλο, να ενδέχεται να φέρουν ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας.
«Ό,τι ήταν ο Οκτώβριος για την τραγωδία του Νοεμβρίου, είναι ο Ιανουάριος για την πιθανή τραγωδία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Δεν φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Βλέποντας το επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει, συμφωνώ απόλυτα με αυτό που έκανε η Πολιτεία, αλλά δεν την ακούει κανένας», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Κορονοϊός: Κάτω από 4% ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα
Με πράσινο έχουν χρωματιστεί η Ήπειρος, η Κρήτη και μεγάλο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας στον αναθεωρημένο χάρτη που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για τον κορονοϊό. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας των τεστ για την Covid-19 έχει πέσει κάτω από το 4% σε διάστημα 14 ημερών, δηλαδή το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 ανά 100.000 πληθυσμού. Συγκριτικά, μόνο μια μικρή επαρχία της νότιας Νορβηγίας βρίσκεται επίσης στο “πράσινο”.
Η υπόλοιπη Ελλάδα, πλην της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται στο “κόκκινο”, είναι χρωματισμένη “πορτοκαλί”, μαζί με τη Φινλανδία, μεγάλο μέρος της Νορβηγίας και την Κορσική. Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο “κόκκινο”, δηλαδή καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
“Καμπανάκι” ΠΟΥ: Σε ανησυχητική κατάσταση η Ευρώπη λόγω της μετάλλαξης του κορονοϊού
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχεί για την εξάπλωση της μετάλλαξης του κορονοϊού και του γενικά αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων στην Ευρώπη και συνιστά εντατικοποίηση των προσπαθειών για την καταπολέμησή του. “Η Ευρώπη βρίσκεται σε ανησυχητική κατάσταση η οποία επηρεάζεται ταυτόχρονα από σημαντική αύξηση των νέων λοιμώξεων και τη μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε σε μικρό χρονικό διάστημα περισσότερα από ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού”, τόνισε ο περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε στην Κοπεγχάγη.
Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ ζήτησε “να εντατικοποιηθούν ξανά τα γνωστά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των επαφών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι νέες λοιμώξεις, να ανακουφιστούν οι υπηρεσίες υγείας και να σωθούν ζωές. Σε συνδυασμό με έναν επαρκή αριθμό διαγνωστικών τεστ, τη συμμόρφωση στους κανόνες καραντίνας και τον εμβολιασμό, αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν εάν συμμετάσχουμε όλοι”, υπογράμμισε.