Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παράταση lockdown – Χαρδαλιάς: Κλειστά λιανεμπόριο και clickaway
ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Παράταση lockdown – Χαρδαλιάς: Κλειστά λιανεμπόριο και clickaway

Παράταση lockdown - Χαρδαλιάς: Κλειστά κομμωτήρια, στούντιο αισθητικής, χωρίς πιστούς οι λειτουργίες στις εκκλησίες - Με μάσκες, αποστάσεις και διαφορετικές ώρες προσέλευσης τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία

Παράταση του lockdown που δεν λέει να τελειώσει… ποτέ, ανακοίνωσε κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά, οι αυστηροί περιορισμοί θα συνεχίζουν να δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, ενώ απηύθυνε έκκληση να διατηρήσουμε την επιδημιολογική εικόνα στα τωρινά επίπεδα, που αφήνουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του ECDC, το οποίο στους πιο πρόσφατους χάρτες που δημοσίευσε χθες, συμπεριέλαβε τα στοιχεία για τις 14 μέρες που προηγήθηκαν της 7ης Ιανουαρίου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται στο «κόκκινο», η Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της είναι «κίτρινη» στην καταγραφή του αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, η οποία σε σε συνδυασμό με το ποσοστό των θετικών τεστ, αποτυπώνει τόσο τον ρυθμό διάδοσης της νόσου, όσο και τη δυναμική διείσδυσής του στην κοινότητα.

Μετά από αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγα τα διεθνή έντυπα τα οποία σε σημερινές τους δημοσιεύσεις έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι όχι μόνο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η εικόνα της είναι εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν στη χώρα 14 ημέρες πριν.

Ερμού μάσκα

Παράταση lockdown – Χαρδαλιάς: Τι παραμένει κλειστό

Δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως και σχολεία ειδικής αγωγής, ανοίγουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου με όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας. O κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και με βάση αυτά θα ανακοινώνονται τα μέτρα που θα ισχύουν.

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων περιποίησης νυχιών αλλά και η απαγόρευση για το κυνήγι και το ψάρεμα. Επίσης παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για την κυκλοφορία και για τη λειτουργία των Ιερών Ναών. «Το επόμενο χρονικό διάστημα έχει πολλά χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας» σημείωσε από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης που παρουσίασε τον χάρτη του ECDC, με τον δείκτη θετικότητας, στον οποίο η Ελλάδα εμφανίζεται με ποσοστό κάτω του 4%. «Θα πρέπει να διατηρήσουμε την κατάσταση στη χώρα και ο μόνος τρόπος είναι με κόπο» είπε ο επίκουρος καθηγητής.

Ενημέρωση για κορονοϊό – Παπαευαγγέλου: Αναμένουμε ακόμα την αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές

Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση: «Αξιοσημείωτη είναι η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στην Αττική καθώς και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε διάφορες περιοχές της χώρας. Γενικότερα, στη χώρα παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Η χώρα μας σε σχέση με την Ευρώπη παρουσιάζει πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα. Αναμένουμε ακόμα τα κρούσματα από τις ημέρες των εορτών.

Παρακολουθώντας τους πιο σκληρούς δείκτες, όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, παρατηρείται πολύ μικρή και ανεπαίσθητη μείωση. Αύξηση 20%-25% παρατηρείται στους νοσηλευόμενους στην Αττική από τον Νοέμβριο. Πάση θυσία πρέπει να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων που προκλήθηκε από τις ημέρες των εορτών. Η εικόνα του περασμένου Νοεμβρίου ίσως έρθει γρήγορα, αν δεν προσέξουμε. Παρότι ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, η πανδημία θα μας επηρεάζει για αρκετούς μήνες ακόμα».

Νίκος Χαρδαλιάς Γκίκας Μαγιορκίνης

Τα σχολεία είναι τα πρώτα που πρέπει να ανοίγουν

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μίλησε για την απόφαση να ανοίξει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα από τη Δευτέρα. «Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίγουν», ανέφερε αρχικά, για να προσθέσει: «Ολοι μας βλέπουμε την επιβάρυνση που παρουσιάζουν πολλά παιδιά από τη μακροχρόνια παραμονή στο σπίτι. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να συντηρήσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση, παρά τα μέτρα που έχουν πάρει για τον ιό. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε πως δεν παρατηρείται αυξημένη μετάδοση εντός των σχολείων».

Σταδιακά η προσέλευση και η αποχώρηση από το σχολείο

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου, συμπλήρωσε για τα σχολεία πως θα ανοίξουν με «επιπλέον μέτρα», όπως «η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών και εκπαιδετικών για τη μείωση του συγχρωτισμού». Ενώ, πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να παραμείνουν ανοικτά τα δημοτικά και να ανοίξει σύντομα και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ανησυχούμε για την τυχόν υπερμετάδοση στις γιορτές για αυτό και οι εισηγήσεις μας είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, πηγαίνουμε βήμα-βήμα ώστε να αποφασίζουμε έχοντας την καλύτερη δυνατή εικόνα».

Βάνα Παπαευαγγέλου

Πιέζεται η Γερμανία, στο τρίτο κύμα της πανδημίας η Βρετανία

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες χώρες, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε πως η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης με ήπιες αυξητικές τάσεις στη Γαλλία. Στη Γερμανία φαίνονται επίσης σημάδια σταθεροποίησης αν και παραμένει η πανδημία του κορωνοϊού στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας ως σήμερα. Τέλος, εκτίμησε πως στη Βρετανία η επιδημία βρίσκεται επίσημα στο τρίτο κύμα που έχει μεγαλύτερη ένταση από το δεύτερο και ξεπερνά τις 60.000 διαγνώσεις του νέου κορωνοϊού ανά ημέρα. Στην Ιταλία τέλος, παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων.

Κορονοϊός: Υποχωρεί το κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να δείχνει υποχώρηση. Ενδεικτικά ανέφερε πως παρατηρείται 60% υποχώρηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σε ό, τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα ανά περιφέρεια, σταθεροποίηση και ήπια αυξητική τάση προς το τέλος της εβδομάδας, παρατηρείται στην Αττική. Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να δείχνει σημάδια σταθερής αποκλιμάκωσης. Καλύτερη είναι η εικόνα και αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή, καθώς παρατηρείται υποχώρηση νέων διαγνώσεων σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. «Το ΕΣΥ εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταία 10 ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως αυτή έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 40 κράτη, ενώ σημείωσε πως ενισχύονται οι ενδείξεις πως αυτή μεταδίδεται πιο ταχύτερα.

Νίκος Χαρδαλιάς

Μας ανησυχεί η πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διάστημα

«Το επόμενο χρονικό διάστημα έχει πολλά χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης που παρουσίασε τον χάρτη του ECDC, με τον δείκτη θετικότητας, στον οποίο η Ελλάδα εμφανίζεται με ποσοστό κάτω του 4%. «Θα πρέπει να διατηρήσουμε την κατάσταση στη χώρα και ο μόνος τρόπος είναι με κόπο» είπε ο επίκουρος καθηγητής. «Οι επόμενοι δύο μήνες αναμένεται να είναι ψυχρότεροι κάτι που δημιουργεί ανησυχία για την πανδημία στη χώρα» είπε λίγο πριν κλείσει την τοποθέτησή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Είναι λογικό να αισθανόμαστε χαλάρωση και ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί και θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή» συνέχισε, αναφερόμενος στην υπό εξέλιξη διαδικασία εμβολιασμών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις