Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / 12 μίλια Ιόνιο: Στη Βουλή η επέκταση, πολύ κοντά και στα Rafale
Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ

12 μίλια Ιόνιο: Στη Βουλή η επέκταση, πολύ κοντά και στα Rafale

12 μίλια Ιόνιο: Στη Βουλή η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και το νομοσχέδιο για τα Rafale - Από εβδομάδα η επεξεργασία τους στην Επιτροπή της Βουλής

Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον “καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιουνίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου”. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο έρχεται ως επιστέγασμα σημαντικών διπλωματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Έχουν προηγηθεί η συμφωνία Αθήνας-Ρώμης για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, η συμφωνία Αθήνας-Καΐρου για την ΑΟΖ και η συμφωνία της Αθήνας με τα Τίρανα για την παραπομπή της αντίστοιχης Ελληνοαλβανικής διαφοράς στη Χάγη. Η έκδοση του προεδρικού διατάγματος πάντως προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα, τη στιγμή που η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι αυτό που απαιτείται από τη γείτονα είναι “συνέχεια και συνέπεια” στην αποκλιμάκωση, προκειμένου να υπάρξει επανάληψη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το νομοσχέδιο που μεγαλώνει την Ελλάδα με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιανουαρίου, η δεύτερη ανάγνωσή του να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021. Επειδή με το νομοσχέδιο αυτό διευρύνονται τα όρια της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας γνωστοποίησε πως θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 72) για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε να φανεί η έκδηλη και πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.

Μέχρι τη Δευτέρα η κατάθεση και του νομοσχεδίου για τα Rafale

Με την διαδικασία του “επείγοντος” αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Σύμφωνα με τον προγραμματισμός των εργασιών της Βουλής το νομοσχέδιο αυτό θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής την Τρίτη 12 Ιανουαρίου και η επεξεργασία του θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου (σε τρεις όμως συνεδριάσεις). Στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου. Το πρωί της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση θα ενημερώσει με βάση το άρθρο 142Α του ΚτΒ σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας.

https://www.youtube.com/watch?v=Z7BqjDBQHHI

12 μίλια Ιόνιο: Μια επέκταση, χαστούκι στην Τουρκία

Είναι πλέον σαφές, πως μετά το πράσινο φως που άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τα Ιόνια νησιά μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, η Τουρκία θα εντείνει τις προκλήσεις.  Το μήνυμα γίνεται ακόμα ηχηρότερο προς τη γείτονα χώρα όταν υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία «αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο», η ελληνική κυβέρνηση «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικρατείας της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της».

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην περιοχή του Ιονίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη περί Δικαίου της Θάλασσας, αυτόματα μεταφράζεται σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), δηλαδή σε θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον αέρα. Την ίδια στιγμή, η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και το κλείσιμο των κόλπων, καθώς και η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ανοίγουν τον δρόμο για τη σύνταξη του συνυποσχετικού Ελλάδας – Αλβανίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με αντικείμενο την επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, κάτι το οποίο ήδη έχει συμφωνηθεί προφορικά κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα Τίρανα και τη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα.

Μια διαφορά, από το 2009

Η διαφορά αυτή κρατεί από το 2009, όταν η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία θαλάσσιων ζωνών, η οποία όμως ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ως ελλιποβαρής προς τη Τουρκία. Τώρα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε κατατεθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και αφορούσε «το κλείσιμο κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου». Δηλαδή το σχέδιο διατάγματος αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο των Ιονίων νήσων (Διαπόντια Νησιά ή Νήσοι Οθωνοί) μέχρι το Ταίναρο.

Τα Διαπόντια Νησιά

Υπενθυμίζεται ότι τα Διαπόντια είναι ένα σύμπλεγμα 11 νησιών που αποτελείται από τρία μεγαλύτερα νησιά και μερικές άλλες νησίδες βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας σε απόσταση 9-20 χλμ. από αυτή. Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από τους Οθωνούς, το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά, την Ερείκουσσα και το Μαθράκι και τις ακατοίκητες νησίδες Διάκοπο, Διάπλο, Καράβι, Καστρινό, Λειψώ (ή Βάρκα), Οστρακο, Πλάκα (ή Αγκυρα), Πλατειά και Τραχειά. Επίσης, το νησί Σάσων, δυτικά της Αλβανίας, αποτελεί μέρος αυτού του συμπλέγματος.

12 μίλια Ιόνιο: Νευράκια στην Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ βλέπουν την των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, στο Ιόνιο Πέλαγος ως προάγγελο μίας ενδεχόμενης επέκτασης και στο Αιγαίο, γεγονός που θα κλιμακώσει, όπως σχολιάζουν, την ήδη τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές που θεωρούν την κίνηση της Ελλάδας ακόμη και ως casus belli, όπως μεταδίδει το sigmalive. «Η Ελλάδα επιβάλλει τις κατοχικές της θέσεις στην ΕΕ: Είμαστε ο εγγυητής των συμφερόντων σας» αναφέρει η φιλοκυβερνητική, Γενί Σαφάκ «Έκτακτη είδηση: Δήλωση από τον Έλληνα πρωθυπουργό που θα κλιμακώσει την ένταση», αναφέρει η Χουριέτ.  «Δήλωση-σκάνδαλο από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την υφαλοκρηπίδα», γράφει η Τζουμχιουριέτ, ενώ η Α χαμπέρ μιλά για «απόφαση σκάνδαλο απο τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη», και έχει σχόλιο του Αμπντουλάχ Αγάρ, που μιλά για «αιτία πολέμου».

«Νέα κίνηση από την Ελλάδα που θα θερμάνει τα νερά της ανατ. Μεσογείου», αναφέρει το TELE1. «Καινούρια πρόκληση από την Ελλάδα: Σχεδιάζουν να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια» αναφέρει η Ακσάμ. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και στην Αλβανία. Εξηγήσεις ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την αλβανική κυβέρνηση. «Έχουμε ασκήσει αυτό το δικαίωμα από το 1990» απάντησε ο Έντι Ράμα, παρουσιάζοντας τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ. Παράλληλα, με ανάρτησή του στο twitter ο επικεφαλής της κυβέρνησης, γράφει ότι η επέκταση των 12 μιλίων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν έχει καμία σχέση με την Ιόνια ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

“Ποδαρικό” για το 2021

Το νομοθετικό “ποδαρικό” για το 2021, πάντως, θα γίνει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών “Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)” καθώς η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επειδή είχε κατατεθεί στην Βουλή και είχε ξεκινήσει η συζήτηση και ψήφισή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με υπουργό Εσωτερικών τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα με την οποία δηλώνει πως υιοθετεί πλήρως το σύνολο του νομοσχεδίου, οπότε μπορεί να συνεχίσει η διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του από το σημείο όπου είχε σταματήσει πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων της Βουλής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις