Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά τώρα: Αυτά είναι τα νέα όπλα που τρομάζουν τον Ερντογάν
ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ

Ελληνοτουρκικά τώρα: Αυτά είναι τα νέα όπλα που τρομάζουν τον Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά τώρα: Η Πολεμική Αεροπορία το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς επανδρώνονται και ενισχύονται σημαντικά - Μια ανάσα πριν τα Rafale

Όλο και πιο ισχυρή γίνεται η Ελλάδα, με τα πλήγματα που άφησαν τα μνημόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις να μοιάζουν πλέον παρελθόν και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά να τρέχουν. Η Πολεμική Αεροπορία το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς επανδρώνονται σημαντικά, την ώρα που η Τουρκία δείχνει με κάθε τρόπο πως δεν σκοπεύει να σταματήσει τις προκλήσεις, παρά την σωρεία των… ηχηρών μηνυμάτων. Μια ανάσα πριν τις τελικές υπογραφές για τα 18 Rafale, η κυβέρνηση ετοιμάζεται ήδη για την αναβάθμιση των υπόλοιπων κλάδων, βήματα που τρομοκρατούν τους γείτονες. Η συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία για την προμήθεια των Rafale, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, έχει απασχολήσει τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ Τούρκοι αναλυτές έχουν παραδεχθεί πως πρόκειται για πανίσχυρο απόκτημα της Ελλάδος. Είναι ξεκάθαρο, πως τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που θα αποκτήσει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερτερούν σε σχέση με τα τουρκικά F-16, καθώς πρόκειται για 4ης γενιάς αεροσκάφη.

«Αν συγκρίνουμε τα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας F-16, τα οποία είναι 3ης γενιάς, με τα Rafale, καταλαβαίνουμε ότι θα δημιουργήσουν κάποιες διαφοροποιήσεις, καθώς θα υπερτερούν τεχνολογικά δεδομένου ότι είναι 4ης γενιάς αεροσκάφη. Για να το πούμε πιο απλά, το ραντάρ του υπερτερεί λόγω της εμβέλειας και των ικανοτήτων του, θα διαθέτει όπλα νέας γενιάς, τα οποία τα εκτοξεύεις, κατευθύνονται μόνα τους και τα ξεχνάς, ενώ και οι πύραυλοι που θα μεταφέρει θα δίνουν πλεονέκτημα στο αεροσκάφος», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη απόστρατος πιλότος της τουρκικής αεροπορίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει ψηλά στην ατζέντα την συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού και φυσικά την προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού όπου απαιτείται.

Τουρκικά fake news: Αναβολή υπογραφής Ελλάδας-Γαλλίας για RAFALE

“Ανεστάλη η συμφωνία για τα Ραφάλ της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, που περιλάμβανε τις εν λόγω αγορές, για άγνωστο λόγο έχει ανασταλεί”, αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα Savunmasanayist. “Η συμφωνία αυτή που προέβλεπε τα μαχητικά αεροσκάφη για την ελληνική πολεμική αεροπορία, την υποστήριξη τους και τα πυρομαχικά τους, είχε ανακοινωθεί ότι θα υπογραφόταν στις 20 Ιανουαρίου 2021”, καταλήγει η τουρκική ιστοσελίδα (https://www.savunmasanayist.com/yunanistan-rafale-anlasmasi-ertelendi/).

Τελευταίες πινελιές για την σύμβαση των Rafale στο Μέγαρο Μαξίμου

Viper, Mirage 2000-5

Η πολεμική Αεροπορία αποκτά τα πανίσχυρα Rafale, αναβαθμίζει τα μαχητικά F-16 block 52+ σε Viper και παραλαμβάνει ανταλλακτικά για τα Mirage 2000-5. Η ελληνική πλευρά έχει εκδηλώσει ακόμη ενδιαφέρον και για τα F-35. Το πολεμικό Ναυτικό επανδρώνεται. Θα προχωρήσει στην αγορά νέων φρεγατών. Η Γαλλία, εντός του Ιανουαρίου, αναμένεται να καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση για την Αθήνα, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να προχωρούν άμεσα σε άνοιγμα όλων των φακέλων και στην τελική επιλογή της χώρας που θα αναλάβει να δημιουργήσει τη νέα ελληνική φρεγάτα. Αμερικανοί και Γάλλοι φαίνεται να βρίσκονται στην τελική ευθεία της κρίσιμης αυτής κούρσας σύμφωνα με το GreekCityTime.

Επόμενο στάδιο, η αγορά των περιβόητων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo. Το πιο δυνατό χαρτί στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Τα εν λόγω μαχητικά είναι εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, συστήματα αυτοπροστασίας και μεγάλη αυτονομία. Το συνολικό κόστος των Romeo ανέρχεται στα 295 εκ δολάρια.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ελληνοτουρκικά: Type 214

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά, στην απόκτηση 36 νέων γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214. Στα πλαίσια της συμφωνίας προβλέπεται ακόμη και ο εκσυγχρονισμός μέρους τορπιλών SUT της δεκαετίας του ’80. Φυσικά και ο στρατός ξηράς προβλέπεται στα σχέδια του υπουργείο, καθώς αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αλλαγή του εθνικού τυφεκίου και του εθνικού οχήματος, με το G3 να αποσύρεται σταδιακά και τα θρυλικά Mercedes να δίνουν επιτέλους της θέση τους σε νέα. Παράλληλα, ένα από τα οπλικά συστήματα για το οποίο έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον το Γενικό Επιτελείο Στρατού, είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται μάλιστα για την νεότερη έκδοση, την Spike NLOS, που είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.

337 Μοίρα – Πετώντας στο απόλυτο σκοτάδι με F-16 Block 52

Οι τρομακτικοί Meteor

O πύραυλος αυτός, ο οποίος μπορεί να εξοπλιστεί στα Rafale έκδοσης R3-R, έχει τη δυνατότητα εμπλοκής στόχου εκτός οπτικού πεδίου (Beyond Visual Range) ενώ διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό αλλά και καταστροφικό, κάτι που σίγουρα θα φέρει «ανατροπές» και θα προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στις αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας. Τι κάνει όμως τον πύραυλο Meteor να ξεχωρίζει και γιατί αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι αποτελεί ένα τρομακτικό όπλο απέναντι στα εχθρικά αεροσκάφη; Δύο είναι τα στοιχεία που το διαφοροποιούν, αφενός το σύστημα πρόωσής του και αφετέρου το σύστημα δεδομένων και «επικοινωνιών».

Σύστημα πρόωσης με ramjet

Σε ό,τι αφορά το σύστημα πρόωσής του, ο Meteor χρησιμοποιεί κινητήρα ramjet στερεού καυσίμου, που του δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της ισχύος της πρόωσής του μετά την εκτόξευση του από το μαχητικό αεροσκάφος, σε αντίθεση με άλλους πυραύλους αέρος-αέρος.

Ουσιαστικά, όταν ο πύραυλος εκτοξεύεται, τότε χρησιμοποιεί την πρόωση που του παρέχει το σύστημα ramjet εξοικονομώντας έτσι σημαντική ποσότητα καυσίμου, την οποία αξιοποιεί στο επόμενο στάδιο πριν την τελική «εμπλοκή» με τον εχθρικό στόχο, καθιστώντας τον Meteor σε φάση «υψηλής ενέργειας» (high-energy state). Με άλλα λόγια, ο πύραυλος είναι σε θέση να επιταχύνει μετά την εκτόξευσή του, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να χτυπήσει αποτελεσματικά το στόχο, ενώ παράλληλα μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα ελιγμού και αποφυγής του από τον εχθρό. Εν ολίγοις, ο εξοπλισμένος με ramjet πύραυλος Meteor έχει περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσει έναν στόχο σε μεγάλες αποστάσεις από έναν πύραυλο αέρος-αέρος με έναν τυπικό σύστημα πρόωσης.

Η «mid-flight» ανάλυση δεδομένων

Το άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι το σύστημα επικοινωνιών που διαθέτει, καθώς ο Meteor χρειάζεται ενημέρωση στοιχείων και δεδομένων, αφού έχει εκτοξευθεί, προκειμένου να κάνει «διορθώσεις» στην πορεία του, για να είναι σε θέση να πλήξει αποτελεσματικά το στόχο.

Ο Meteor μπορεί να λαμβάνει τέτοιες ενημερώσεις όχι μόνο από το μαχητικό αεροσκάφος που τον εκτοξεύει, αλλά και από «τρίτα» μέσα που επιχειρούν στο πεδίο, όπως φίλια και συμμαχικά αεροσκάφη, ραντάρ αλλά και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C), μια ικανότητα του πυραύλου ιδιαίτερα χρήσιμη όταν ο Meteor «εμπλέκει» στόχους σε μεγάλη απόσταση.

Δείτε ακόμη
«Απειλή» η άσκηση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας: Άρχισαν να φοβούνται οι Τούρκοι, τι λένε για το Ισραήλ
Ο Ερντογάν, οι πειρατές και ο Ιούλιος Βερν
Στη Βουλή η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο – Έρχονται και τα Rafale
Απίστευτος Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας είναι… φίλος μου!
Ίμια: Πώς η τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού – Σοβαρή η ζημιά
Πελόζι: Πάρτε από τον ανισόρροπο Τραμπ τους κωδικούς για τα πυρηνικά!
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις