Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Χωρισμός στάδια: Οι φάσεις που περνάς όταν μένεις μόνη σου
PLUS

Χωρισμός στάδια: Οι φάσεις που περνάς όταν μένεις μόνη σου

Χωρισμός στάδια: Οι φάσεις που περνάς όταν μένεις μόνη σου, μέχρι να τον ξεπεράσεις οριστικά- Πόσο χρόνο χρειάζεσαι

Ο κάθε χωρισμός έχει στάδια, που πρέπει να περάσεις, για να ξεπεράσεις κάποιον. Όταν μένεις μόνη σου, δεν είναι πάντα το ίδιο εύκολο να αφήσεις πίσω σου, όσα έζησες με τον πρώην σου και να συνηθίσεις την νέα καθημερινή ζωή και πραγματικότητα, χωρίς εκείνον. Ειδικά στην περίπτωση που μια σχέση τελειώνει, χωρίς εσύ να το θέλεις και χωρίς να ήταν δική σου απόφαση. Είναι δύσκολος και επώδυνος ο χωρισμός, από τον άνθρωπο, που μέχρι χθες τον έλεγες «άνθρωπό σου» και μοιραζόσασταν τα πάντα μαζί.

Όταν χωρίζεις θα πονέσεις, θα κλάψεις, θα θυμώσεις, αλλά και θα ελπίσεις σε μια επιστροφή και επανασύνδεση ή σε μια νέα αρχή. Ό,τι κι αν νιώσεις είναι εντελώς φυσιολογικό. Συνήθως μετά από έναν χωρισμό, ακολουθούν πέντε στάδια. Καλό είναι να τα έχεις στο μυαλό σου, για να είσαι πιο προετοιμασμένη. Αν πάλι βιώνεις ήδη έναν χωρισμό, θα σε βοηθήσουν να ξέρεις και πάλι τι να περιμένεις. Ο χωρισμός είναι μια μορφή απώλειας και είναι κατανοητό, ότι θα περάσεις από αυτά τα στάδια, μέχρι τελικά να αποδεχτείς τι έχει γίνει.

γυναίκα καπνίζει

Τα στάδια του χωρισμού;

Πέντε είναι τα στάδια του χωρισμού. Βέβαια το αν θα τα περάσεις όλα ή πόσο χρόνο θα μείνεις σε ένα στάδιο, είναι διαφορετικό στον κάθε άνθρωπο. Παίζει ρόλο ο χαρακτήρας, τα συναισθήματα για τον πρώην, ο τρόπος που γενικά σκέφτεσαι και το πώς αντιμετωπίζεις την ζωή. Μα πάνω από όλα πόσο θέλεις την δεδομένη στιγμή να πας παρακάτω.

1. Άρνηση

Αμέσως μετά τον χωρισμό θα νιώσεις ένα μεγάλο κενό, ειδικά αν βρισκόσουν σε μια μακροχρόνια σχέση. Πολύ έντονα συναισθήματα, σκέφτεσαι συνεχώς την σχέση που είχες και πώς κατέληξες εδώ. Όμως ο οργανισμός μας, με τους μηχανισμούς που διαθέτει, θα σε προστατέψει. Δεν σε αφήνει λοιπόν να έρθεις αντιμέτωπη με παραπάνω συναισθήματα, από όσα μπορείς να διαχειριστείς. Έτσι στην πρώτη αυτή φάση και στάδιο, πολύ πιθανό να αρνείσαι ότι έχεις χωρίσει οριστικά. Θα έχεις ελπίδες για επανασύνδεση με τον πρώην σου. Βέβαια η ελπίδα δεν είναι κάτι κακό, αλλά καλύτερα να είσαι ρεαλίστρια, για να μην πληγωθείς κι άλλο. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσεις τον χωρισμό, τόσο πιο σύντομα θα ζεις χωρίς αυτό.

2. Θυμός

Ένας χωρισμός προκαλεί άγχος, φόβο και θυμό, για ότι συνέβη. Ξαφνικά χάνεις ότι είχες δεδομένο στην ζωή σου, χάνεις τον σύντροφό σου και μένεις μόνη σου. Σκέφτεσαι πώς φτάσατε ως εδώ, πώς διαλύθηκε η σχέση σας. Βάζεις κάτω όλα τα δεδομένα και προσπαθείς να κάνεις έναν απολογισμό, για το που έφταιξες εσύ, που εκείνος, αν σε εκτίμησε πραγματικά. Βλέπεις έτσι, τι γινόταν στην πραγματικότητα, αλλά εσύ είχες την άρνηση να το δεις και τότε ψάχνεις να δώσεις τις ευθύνες σε κάποιον. Ο θυμός δεν είναι κάτι κακό, γιατί θα σε κάνει να ξεπεράσεις ποιον γρήγορα τον πρώην σου. Αλλά να ξέρεις πάντα φταίνε και οι δύο σε μια σχέση.

γυναίκα θυμωμένη

3. Διαπραγμάτευση

Κάποιες φορές δεν θέλουμε με τίποτα να παραδεχτούμε ότι συνέβησαν κάποια γεγονότα. Θέλεις να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και να αλλάξεις τα πράγματα. Θέλεις και νομίζεις ότι χρειάζεσαι μια ακόμη ευκαιρία με τον πρώην σου. Γεμίζεις το μυαλό σου με «αν». Ο πόνος του χωρισμού είναι μεγάλος και πιστεύεις πώς μόνο η επανασύνδεση με τον πρώην, μπορεί να σε σώσει. Αν όμως δεν νιώσεις και τον πόνο από τον χωρισμό, αλλά τον αποφύγεις, θα σου πάρει πιο πολύ χρόνο, να πας παρακάτω. Πρέπει να είσαι δυνατή! Ξέσπασε, κλάψε και μετά ξεπέρασέ το.

4. Θλίψη

Όταν θα νομίζεις ότι σιγά σιγά έχεις ξεπεράσει τον πρώην σου, συνήθως ακολουθεί η θλίψη. Δεν έχεις πολύ όρεξη να κάνεις πράγματα, θέλεις να κοιμάσαι συνέχεια, δεν έχεις διάθεση για δουλειά. Η ασφάλεια και η συντροφιά του πρώην σου, δεν υπάρχουν πια και εσύ αισθάνεσαι πιο αδύναμη από ποτέ. Σκέφτεσαι ότι θα μείνεις μόνη σου, δεν θα βρεις ξανά κανέναν. Μπορεί και να σκεφτείς πώς θα αντιδρούσε ο πρώην σου, αν σε έβλεπε έτσι, αν θα γυρνούσε πίσω σε εσένα. Αλλά το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου κυρίως, είναι να πατήσεις γερά στα πόδια σου, να βρεις αγάπη στους δικούς σου ανθρώπους και να χαμογελάσεις ξανά.

5. Αποδοχή

Το τελευταίο στάδιο ενός χωρισμού είναι η αποδοχή ότι δεν έχεις πλέον τον πρώην στην ζωή σου και έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις σελίδα. Δεν ξεχνάς βέβαια ότι έγινε, αλλά ζεις πλέον με αυτό. Αν είχες νιώσει μάλιστα αγάπη, τότε θα υπάρχει πάντα μέσα στην καρδιά σου, αλλά θα τον έχεις αφήσει πίσω σου. Ερωτικά δεν θα νιώθεις κάτι, ούτε θα σε επηρεάζει αρνητικά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον στην ζωή σου.

ζευγάρι χωρίζει
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις