Την έκτη κατά σειρά «επιστρεπτέα προκαταβολή 6» προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Γιώργο Αυτιά, σημειώνοντας ότι προγραμματίζεται, κατά τα σημερινά δεδομένα, να διατεθεί τον Μάρτιο, με βάση τα στοιχεία για τους τζίρους και τα εισοδήματα Ιανουαρίου – Μαρτίου. Η αποπληρωμή θα γίνεται από το 2022 και μετά.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 έχει ανοίξει και λήγει στις 15 Ιανουαρίου και θα πληρωθούν 1,5 δισ., ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν και τις 400.000 επιχειρήσεις. Αυτό, όπως είπε, εξαρτάται από τις επιχειρήσεις γιατί θα πρέπει να κρατήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Από 19 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές.
Βασικά στοιχεία της επιστρεπτέας 5
– 50% μη επιστρεπτέο
– ελάχιστο όριο 1000 ευρώ
– καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και τις νέες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020
«Η οικονομία σταδιακά θα επανέρχεται στην κανονικότητα. Το 2021 θα καλύψουμε μέρος της απώλειας του 2020. Η σταθερή μείωση της καταβολής φόρου θα μας απασχολήσει στις αρχές του καλοκαιριού», ανέφερε. Όσον αφορά την έκτακτη εισφορά σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, είπε ότι δεν θα μειωθεί, πολλές όμως άλλες μειώσεις θα μονιμοποιηθούν. Για τα ενοίκια του Νοεμβρίου ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι βγαίνει υπουργική απόφαση τη Δευτέρα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας μα πληρωθούν. «Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για το μήνα Δεκέμβριο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χάσουν τίποτα», τόνισε. Επίσης, τόνισε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και οι απλήρωτες συντάξεις.
Επιδότησης δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια
Με στόχο να αποτραπεί το κύμα λουκέτων σε επιχειρήσεις μετά το τέλος της πανδημίας η κυβέρνηση εξετάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα της επιδότησης δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο έως τώρα εφαρμόζεται με το πρόγραμμα «Γέφυρα» σε στεγαστικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το σχέδιο αυτό είναι μια προτεραιότητα που θα τεθεί στους θεσμούς. «Βοηθήσαμε την κοινωνία, τα πράσινα και τα κόκκινα πρόσωπα για 9 μήνες επιδοτώντας τις δόσεις τους. Μόνο το 2020 δώσαμε 23,2 εκατ. ευρώ σε πάνω από 60.000 δάνεια και έχουμε κι άλλα.»
Ο υπουργός εξήγησε ότι «αυτό που πάμε να κάνουμε είναι αντίστοιχο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση». Όπως είπε θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα επιδιώξουν να είναι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν θα σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα».
Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Στην εφαρμογή μπαίνουν για αίτηση για Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΜΟΝΟ οι 90.000 δικαιούχοι – επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση και επελέγησαν:
είτε επειδή σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή
είτε λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:
για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασίων κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport»,
για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.
Για τις επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, αλλά και για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, η πτώση του τζίρου διαπιστώνεται με άλλους τρόπους.
Επιπλέον, ορίστηκαν και κάποια «ελάχιστα ποσά» ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, τους οποίους είχε η επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020.
Τα ελάχιστα ποσά αυτά είναι:
από 2.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις ή και
από 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους, αλλά και
από 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους, ή ακόμα και
από 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους, και
από 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.
Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.
Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 – υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021 – και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.
Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%. Το μέτρο απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις, που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και θα έχουν δυσκολία να επωφεληθούν από τη ρευστότητα που προσφέρει η κυβέρνηση μέσω του τραπεζικού συστήματος. Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν για οποιονδήποτε λόγο αίτηση στην παρούσα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολή, θα μπορούν να υποβάλουν στην επόμενη, όπου θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέρος στη φάση αυτή, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν αδικίες για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί με παρόμοιο τρόπο.
Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Είναι η ρήτρα απασχόλησης που υπάρχει σε όλα τα κυβερνητικά μέτρα.
Νίκος Παπαθανάσης: Τα μέτρα στήριξης συνεχίζονται
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης μίλησε για τα σχέδια του υπουργείου σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς. Σύμφωνα με τον υπουργό, όταν οι λοιμωξιολόγοι βρουν το περιθώριο της κινητικότητας που μπορεί να μπει, τότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς. Για το click away είπε πως ήταν ένα μέτρο που έδωσε έναν πρόσθετο τζίρο στις επιχειρήσεις και πως τα καταστήματα λαμβάνουν όλα τα μέτρα οικονομικής στήριξης. Αναφορικά με τα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές υποστήριξε ότι έπρεπε να μείνουν ανοιχτά γιατί από εκεί προμηθευόμαστε τα είδη πρώτης ανάγκης. Για το θέμα του εμπορίου ισχυρίστηκε πως ακολουθούνται οι οδηγίες και οι συστάσεις των λοιμωξιολόγων και πως την εβδομάδα που έρχεται θα ληφθεί απόφαση για το πότε θα ανοίξει η επόμενη δραστηριότητα. «Η ομπρέλα των μέτρων που καλύπτουν τις δραστηριότητες που πλήττονται συνεχίζονται», είπε για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.