Ελληνοτουρκικά - διερευνητικές επαφές: Εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καθώς ξεκινούν 25 Ιανουαρίου οι διερευνητικές επαφές, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.
Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το απόγευμα της Δευτέρας η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου του 2021. Η Αθήνα αποδέχθηκε την πρόσκληση.
Είχε προηγηθεί το προσκλητήριο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το πρωί της Δευτέρας, δια στόματος Μεβλού Τσαβούσογλου. «Καλούμε την Ελλάδα για την πρώτη συνάντηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας δημοσίως στην Αγκυρα με τον ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Κύπρου, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δύο κράτη στο νησί. «Δεν θα επιτρέψουμε τη σφαγή των Τουρκοκυπρίων», τόνισε αναφερόμενος στη διάσκεψη για τη Μεσόγειο. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής».
Ελληνοτουρκικά: Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις Καλίν
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNTURK, λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, εξέφρασε την ελπίδα για καλές εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα. «Ο πρόεδρός μας είχε μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Επιτροπής της Ε.Ε. Στο τέλος αυτού του μήνα, δυο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα επισκεφτούν τη χώρα μας. Στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, ο υπουργός μας των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες. Υπάρχει ένα ευνοϊκό έδαφος για μια θετική ατμόσφαιρα εκεί. Μπορώ να πω ότι οι διερευνητικές συζητήσεις εκεί θα αποφέρουν καλά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον», είπε ο Καλίν. Σχετικά με το θέμα της απελευθέρωση της βίζας, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε όλα τα προ-απαιτούμενα.
«Η Τουρκία κάνει αγώνα κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ, του ISIS και της οργάνωσης του Γκιουλέν. Η επίλυση του θέματος της απελευθέρωσης της βίζας αναμενόταν να γίνει από το 2013. Στο θέμα αυτό, έχει γίνει μία μεγάλη αδικία απέναντι στην Τουρκία. Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, όπως ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, που δεν έχουν σχέση με την Ε.Ε., φέρνει στο νου άλλα πράγματα», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «με τους δύο αξιωματούχους της Ε.Ε. θα συζητηθούν αυτά τα θέματα, όπως επίσης η συμφωνία της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό, η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε., η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα κεφαλαίων. Το θέμα των κυρώσεων είναι πίσω μας» ανέφερε. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών είχε πραγματοποιηθεί το 2016 στην Αθήνα.
Μητσοτάκης: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας, λέγοντας: “να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο”. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα , ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Τσαβούσογλου και είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση από την Τουρκία, την οποία αναμένει για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές “για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο”.
Να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016
Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η διαδικασία είναι αρκετά απλή από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση, και πρόσθεσε ότι οι γενικοί γραμματείς των δυο υπουργείων Εξωτερικών συνεννοούνται, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια ανακοινώνουν αυτή την ημερομηνία. “Δεν έχει γίνει ακόμα αυτό. Κρατώ όμως ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει δια του υπουργού Εξωτερικών της τη βούληση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι, να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές”, τόνισε.
“Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Από την άλλη θέλω να επαναλάβω αυτό που έχει τονίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά και την τελευταία μας συνεδρίαση ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια, και νομίζω αυτό είναι που θα κριθεί από την έκθεση του κ. Μπορέλ που θα μας παρουσιαστεί το Μάρτιο”, συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.