Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

04

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Rafale Ελλάδα – Εξοπλιστικά: Άπιαστη η Πολεμική Αεροπορία, έρχονται meteor, scalp, exocet
ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ METEOR

Rafale Ελλάδα – Εξοπλιστικά: Άπιαστη η Πολεμική Αεροπορία, έρχονται meteor, scalp, exocet

Rafale Ελλάδα - Εξοπλιστικά: Με την ψήφιση του νομοσχεδίου ξεκινάει η διαδικασία για να έρθουν στην Ελλάδα τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale.

Ξεκινάει σήμερα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου, η διαδικασία για την άφιξη στην Ελλάδα μιας μοίρας αεροσκαφών που θωρακίζει την Πολεμική Αεροπορία.  Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης “κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς μιας μοίρας 18 (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών “Rafale”. Τα πρώτα έξι από τα αεροσκάφη αυτά θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης”. Μόλις ολοκληρωθεί η ψήφιση και η επικύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα έρθει στην Ελλάδα και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί για τις απαραίτητες υπογραφές.

Ο νόμος πλαίσιο περιλαμβάνει τρία σκέλη. Το πρώτο είναι η προμήθεια των 18 αεροσκαφών- σημειώνεται ότι τα 12 μεταχειρισμένα έχουν λίγες ώρες πτήσεων- το δεύτερο η εν συνεχεία υποστήριξη τους επί σειρά ετών, το τρίτο σκέλος αφορά τα όπλα. Δηλαδή τους πυραύλους αέρος-αέρος meteor, τους πυραύλους scalp και του γνωστούς πυραύλους exocet, από το Πολεμικό Ναυτικό. Η συμφωνία έχει αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένονται τον Ιούνιο.

Φλοράνς Παρλί

Rafale Ελλάδα: Η χώρα θωρακίζεται

Οι Γάλλοι κατασκευαστές το έχουν βαφτίσει Rafale και η ονομασία του στα ελληνικά μεταφράζεται σε “ριπή ανέμου”, ένας χαρακτηρισμός που ταιριάζει πλήρως με την καταιγιστική δράση του μαχητικού αεροσκάφους στους αιθέρες και στο πεδίο των επιχειρήσεων. Οι ειδικοί το πρώτο που αναλύουν όταν αναφέρονται σε ένα μαχητικό αεροσκάφος είναι η επονομαζόμενη “Γενιά” στην οποία ανήκει ως μαχητικό αεροπλάνα. “Πρόκειται για ένα αεροσκάφος που ανήκει στη γενιά που ορίζουμε “4.5η Γενιά” για τα μαχητικά αεροσκάφη, το μαχητικό που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με τα Mirage 2000 στις τελευταίες τους εκδόσεις”, απαντά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104.9FM” ο κ.Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός, διευθυντής του ειδικού σε ζητήματα αεροναυτικής τεχνολογίας περιοδικού “Πτήση”, που εξηγεί πως το συγκεκριμένο μαχητικό, είχε προταθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από τη γαλλική αεροπορική βιομηχανία για τις ανάγκες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πλεονέκτημα στο Αιγαίο

Με την ελληνική ΠΑ να διαθέτει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής προέλευσης, πριν αλλά και μετά τη μεταπολίτευση, ο κ. Καραϊωσηφίδης εξηγεί πως τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια αποτελεί παράδοση η παρουσία έστω και περιορισμένου αριθμού μαχητικών γαλλικής προέλευσης στον συνολικό στόλο της ελληνικής ΠΑ, μια παράδοση που έχει και συγκεκριμένα επιχειρησιακά οφέλη.

“Λίγο ή πολύ οι τύποι των αμερικανικής προέλευσης μαχητικών είναι όμοιοι σε Ελλάδα και Τουρκία. Ετσι η παρουσία γαλλικών μαχητικών, αρχικά με τα Mirage F1, στη συνέχεια με την απόκτηση των πιο εξελιγμένων 3ης και 4ης Γενιάς εκδόσεων των μαχητικών Mirage 2000, έχει εκτιμηθεί πως δίνει ένα πλεονέκτημα στο Αιγαίο. Αυτό συμβαίνει αφού το εκάστοτε γαλλικό μαχητικό είναι ένα αεροσκάφος που δεν “γνωρίζει” η άλλη πλευρά”, εξηγεί ο κ. Καραϊωσηφίδης που τονίζει πως η μεγάλη αλλαγή στη σύσταση της ελληνικής ΠΑ είχε έρθει με την πρώτη, χαρακτηρισθείσα τότε, “Αγορά του Αιώνα”, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές του ’90 προμήθεια 40 μαχητικών Μ2000. Για πρώτη φορά τότε η Ελλάδα είχε αποκτήσει γαλλικά μαχητικά 3ης Γενιάς μαζί τα πρώτα της 40 αμερικανικά F-16.

Rafale Ελλάδα: Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους

Το Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κ.λπ. Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή ελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.

Όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ

Αν και χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της εταιρείας Thales. Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα, μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει έναν στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις