Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αλλαγές στα Πανεπιστήμια: Το όριο φοίτησης, η βάση εισαγωγής και η πανεπιστημιακή αστυνομία
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Αλλαγές στα Πανεπιστήμια: Το όριο φοίτησης, η βάση εισαγωγής και η πανεπιστημιακή αστυνομία

Αλλαγές στα Πανεπιστήμια: Μεγάλες αλλαγές έρχονται στα Πανεπιστήμια σχετικά με την εισαγωγή, το όριο φοίτησης αλλά και την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στα Πανεπιστήμια σχετικά με την εισαγωγή, το όριο φοίτησης αλλά και την πανεπιστημιακή αστυνομία. Το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείο Παιδείας βασίζεται σε τρεις άξονες. Μεταξύ άλλων καθιερώνεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής, περιορίζεται ο αριθμός των επιλογών στο μηχανογραφικό και τέλος εισάγεται το όριο φοίτησης.

Συγκεκριμένα, καθιερώνεται ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2022. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022) εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην Α φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

Κεραμέως Συρίγος

Αλλαγές στα Πανεπιστήμια: Η πανεπιστημιακή αστυνομία

«Δεν επιθυμούμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια. Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη πρόληψη. Τα μέλη του σώματος θα διατίθενται στα πανεπιστήμια ανάλογα με τις ανάγκες που θα διαπιστώνονται και θα μπορούν να ανακατανέμονται ανάλογα με συγκεκριμένες περιστάσεις» ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην εν εξελίξει κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου των υπουργείων Παιδείας – Προστασίας του Πολίτη.

Η υπουργός Παιδείας μεταξύ άλλων ανέλυσε τους τρεις άξονες για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των ΑΕΙ. Έκανε λόγο για: α) περαιτέρω μέτρα ασφαλείας στα ΑΕΙ με ελεγχόμενη είσοδο και σύσταση δομών. β) σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ( σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) και γ) ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου. Ειδικότερα, αναφερόμενη στα μέτρα ασφάλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων η υπουργός εξήγησε τι προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο.

-Εγκαθίσταται υποχρεωτικό σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εισόδου – εξόδου στα ΑΕΙ

-Εφαρμογή στην Είσοδο όλων των εξωτερικών χώρων των ΑΕΙ και σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό, τότε σε όλους τους εσωτερικούς χώρους/κτίρια.

-Έκδοση κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης από κάθε ΑΕΙ

-Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αυτό λαμβάνεται υπόψη κατά την ετήσια τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ.

«Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι κρίσιμες υποδομές και δημόσιοι χώροι, γι’ αυτό αντιμετωπίζουν απειλές ασφάλειας και προστασίας. Αυτή τη στιγμή η προστασία είναι ανεπαρκέστατη.

-Αποτελεσματική επέμβαση της αστυνομίας δεν μπορεί να υπάρξει ένας δεν έχει καταρτιστεί σχέδιο ασφάλειας» εξήγησε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Άγγελος Συρίγος

Τι αλλάζει στα ιδρύματα:

-Προστίθεται νέος τομέας ευθύνης «Ασφάλειας και πολιτικής προστασίας» που ανατίθεται υποχρεωτικά στον Πρύτανη ή σε έναν από τους 4 αντιπρυτάνεις του ΑΕΙ.

-Συστήνεται Μονάδα Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας  σε κάθε ΑΕΙ που υπάγεται απευθείας στον αρμόδιο Πρύτανη/ αντιπρύτανη με κύριο στόχο την παρακολούθηση εφαρμογής του σχεδίου ασφαλείας του ΑΕΙ και ιδιαίτερα θέματα φύλαξης.

-Συστήνεται Επιτροπή Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας σε κάθε ΑΕΙ με κύριο στόχο την κατάθεση προτάσεων για την κατάρτιση του σχεδίου ασφαλείας του ΑΕΙ. Συμμετέχουν και μέλη της Ο.Π.Π.Ι

-Επισημαίνεται ότι οι ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν ως αποστολή την προστασία και την ασφάλεια στα ΑΕΙ, καθώς και την ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η στελέχωσή τους θα γίνεται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται ειδικά για το σκοπό αυτό. Υπολογίζεται η πρώτη προκήρυξη να είναι για 1000 οργανικές θέσεις (200 άτομα / βάρδια) με ειδική έμφαση στα 5 ΑΕΙ με μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα).

Νομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις