Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κακοκαιρία Λέανδρος: Χιόνια στην Αττική, παγετός, δύο τα “κύματα”
ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Κακοκαιρία Λέανδρος: Χιόνια στην Αττική, παγετός, δύο τα “κύματα”

Κακοκαιρία Λέανδρος: "Λέανδρος" ονομάστηκε το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες ωρες με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες.

Άγρια κακοκαιρία, με την ονομασία «Λέανδρος», θα χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η πρώτη φάση χιονοπτώσεων θα είναι από το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή και η δεύτερη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα φαινόμενα να είναι έως και πολύ πιο έντονα το Σαββατοκύριακο, όμως θα έχουμε πιο ακριβή δεδομένα αύριο. Στη δεύτερη φάση χιονοπτώσεων, δηλαδή το Σαββατοκύριακο, περιλαμβάνεται και η Αττική. Η ομάδα του meteo.gr, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι «πολικές» τις προσεχείς ημέρες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να καταγραφούν διψήφιες αρνητικές θερμοκρασίες τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, νωρίτερα δήλωσε ότι «η κακοκαιρία ήδη δοκιμάζει πολλές περιοχές της χώρας μας. Αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα 24ωρα. Απευθύνω έκκληση να λαμβάνετε τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και να ακολουθείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».

Η αναλυτική ενημέρωση του meteo.gr για την κακοκαιρία «Λέανδρος»

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εξέδωσε την εξής ενημέρωση για την κακοκαιρία «Λέανδρος»:

Ψυχρή εισβολή με ιδιαίτερα χαμηλές κατά τόπους θερμοκρασίες ξεκινά από το βράδυ της Τετάρτης 13/1, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Η ψυχρή αυτή εισβολή που θα συνοδευτεί από χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Λέανδρος» από την Πέμπτη 14/1 έως τη Δευτέρα 18/1.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των αερίων μαζών σε ύψος 1500 μέτρων πάνω από το έδαφος, ύψος το οποίο χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των μεταβολών της θερμοκρασίας στην κατώτερη ατμόσφαιρα.  Όπως προκύπτει, ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες (παρουσιάζονται με μπλε σκίαση) θα επικρατήσουν στη χώρα, τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 18/1.

Κακοκαιρία Λέανδρος: Δείτε την εικόνα

Οι θερμοκρασίες κοντά στην επιφάνεια θα πέσουν σε αρνητικές τιμές ακόμη και στα πεδινά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο θα σημειωθεί ολικός παγετός από το Σάββατο 16/1 έως τη Δευτέρα 18/1.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται από την Τετάρτη 13/1 έως τη Δευτέρα 18/1:

Κακοκαιρία Λέανδρος

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Πού αναμένονται χιονοπτώσεις

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, χιονοπτώσεις αναμένονται από τον «Λέανδρο» ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της λοιπής ηπειρωτικής χώρας από το βράδυ της Πέμπτης 14/1. Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των διαστημάτων χιονόπτωσης θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης του καιρού, το ισχυρό ψύχος, ιδιαίτερα τις νύχτες, θα δημιουργήσει προβλήματα. Λεπτομέρειες για την εξέλιξη των φαινομένων θα δοθούν σε επόμενες ανακοινώσεις του meteo.gr.

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Η πρόβλεψη Μαρουσάκη

Στην ανάλυση των προγνωστικών δεδομένων του, παρουσιάζει την εξέλιξη της επερχόμενης ψυχρής εισβολής και των τριών κυμάτων που θα έχει, με το πρώτο να αφορά στη βόρεια χώρα, το δεύτερο κεντρικά και το τρίτο τα ανατολικά προσήνεμα, βάζοντας εντός των περιοχών που θα δεχτούν χιονοπτώσεις ακόμα και περιοχές της Αττικής με χαμηλά υψόμετρα, ακόμα και περιοχές της Κρήτης.

Κακοκαιρία Λέανδρος: Θεσσαλονίκη, σε επιφυλακή οι δήμοι ενόψει επιδείνωσης καιρού

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης ενόψει της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού. Έχουν γίνει έλεγχοι στα εκχιονιστικά μηχανήματα, έχουν προμηθευτεί αλάτι, ενώ υπάρχει συντονισμός με την αρμόδια διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Έχουμε 22 εκχιονιστικά και το αλάτι βρίσκεται στη θέση του.

Πραγματοποιούμε μία τελευταία τηλεδιάσκεψη για να είναι όλα έτοιμα και από το απόγευμα της Πέμπτης, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα είμαστε σε γενική επιφυλακή και τα δημαρχεία μας θα παραμένουν ανοιχτά για την εξυπηρέτηση των δημοτών», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Στον δήμο Θέρμης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το πρωί ενόψει της επιδείνωσης του καιρού και με απόφαση του δημάρχου, Θόδωρου Παπαδόπουλου, τίθενται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή η Πολιτική Προστασία του δήμου και οι υπάλληλοι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Επίσης, το επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε έκτακτη ανάγκη θα είναι στη διάθεση των πολιτών σε 24ωρη βάση από το βράδυ της Πέμπτης και για όσο διαρκέσουν οι χιονοπτώσεις.

Ο δήμος Θέρμης έχει επτά μηχανήματα και 300 τόνους απόθεμα αλατιού, ενώ χύμα αλάτι θα μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες, εφόσον υπάρχει ανάγκη, από τον Τρίλοφο, μπροστά από το κτίριο της κοινότητας, από το εργοτάξιο Θέρμης και το εργοτάξιο των Βασιλικών.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες και στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, με τον συντονισμό δύο αντιδημάρχων της Πολιτικής Προστασίας με υπεύθυνο τον Τάσο Τσακιρίδη και της Καθαριότητας με τον Αντώνη Σαουλίδη. Το αλάτι έχει ήδη διανεμηθεί σε διάφορα σημεία του δήμου, ενώ έγινε επιθεώρηση και σέρβις στο στόλο των οχημάτων και τα μηχανήματα έργου που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες εκχιονισμού. «Το προσωπικό του δήμου έχει ενημερωθεί και βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Ελπίζουμε τα καιρικά φαινόμενα να είναι τέτοια που θα επιτρέπουν την ανθρώπινη παρέμβαση όσον αφορά την αντιμετώπιση τους και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαουλίδης.

Σε ετοιμότητα και ο δήμος Θεσσαλονίκης

Σε ετοιμότητα είναι και ο δήμος Θεσσαλονίκης από τις αρχές Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης. Στον στόλο υπάρχουν οχήματα, υδροφόρες, μικρές και μεγάλες αλατιέρες ενώ το αλάτι τις επόμενες ώρες θα αρχίσει να μοιράζεται σε κατά τόπους σημεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα σχολεία που επαναλειτουργούν, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο.

Στη διάθεση του δήμου Δέλτα για ενδεχόμενη κακοκαιρία βρίσκονται τέσσερα αγροτικά μηχανήματα 4×4 με ειδικές λεπίδες αποχιονισμού που προμηθεύτηκε την περασμένη χρονιά η αντιδημαρχία Καθαριότητας για τον καθαρισμό του χιονιού ακόμη και από δύσβατες περιοχές. Στον στόλο προστέθηκαν ακόμη τρία εκχιονιστικά μηχανήματα με μεγάλο μαχαίρι, τα οποία νοίκιασε ο δήμος για τον καθαρισμό του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Επίσης, ύστερα από συνεννόηση των αρμόδιων αντιδημαρχιών με τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών του Αξιού, τονίστηκε από την πλευρά των αγροτών η δυνατότητα παροχής βοήθειας με τη συνδρομή γεωργικών οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον, στις αποθήκες βρίσκονται 600 τόνοι αλάτι, ενώ σακιά θα μοιραστούν και στα σχολεία όλων των βαθμίδων του δήμου Δέλτα.

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Από πού βγήκε το όνομα

Πίσω από το όνομα Λέανδρος κρύβεται ένας συγκινητικός μύθος που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα ελληνικά έργα που τυπώθηκαν σε βιβλίο. Η ιστορία αφορά στην Ηρώ και τον Λέανδρο, δύο νέους που ερωτεύθηκαν σφοδρά αλλά χωρίστηκαν από τον θάνατο. Η Ηρώ ήταν ιέρεια της Αφροδίτης η οποία κατοικούσε σε ένα πύργο στη Σηστό, στην ευρωπαϊκή ακτή του Ελλησπόντου. Ο Λέανδρος, ένας νεαρός από την Άβυδο, στην απέναντι όχθη του στενού, την ερωτεύθηκε, και κάθε βράδυ περνούσε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο για να είναι μαζί της. Η Ηρώ με μόνη βοηθό την πιστή τροφό της, άναβε μία λάμπα κάθε νύχτα στην κορυφή του πύργου της, για να τον οδηγεί, και, όταν έφθανε, τον υποδεχόταν η ίδια στην ακτή.

Πριν όμως ξημερώσει ο Λέανδρος επέστρεφε στη Άβυδο προκειμένου να επανέλθει το επόμενο απόγευμα. Συμφώνησαν να παντρευτούν αλλά κράτησαν μυστικό το γάμο τους, γιατί η Ηρώ ως ιέρεια της Αφροδίτης απαγορευόταν να παντρευτεί. Το χειμώνα οι εραστές χώρισαν με την υπόσχεση να ξαναβρεθούν στις αρχές της άνοιξης. Παρά ταύτα το επόμενο απόγευμα το λυχνάρι βρέθηκε πάλι αναμμένο. Ο Λέανδρος όταν τον είδε από την Άβυδο εξέλαβε το φως σαν ερωτική πρόσκληση και έπεσε στη θάλασσα, παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε. Το πρωί το πτώμα του ξεβράστηκε στη ακτή της Σηστού.

Η Ηρώ μέσα στη θλίψη της έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε και αυτή. Αργότερα οι εραστές ξεβράστηκαν αγκαλιασμένοι στην ακτή, όπου οι κάτοικοι τους έθαψαν σε κοινό τάφο. Οι αρχαίοι δεν αμφέβαλαν για την ιστορικότητα του γεγονότος.

Ο γιατρός Αντίπατρος που έζησε στα τελευταία προ Χριστού έτη βεβαιώνει ότι είδε τον τάφο τους. Το συμβάν αυτό εξύμνησαν κορυφαίοι ποιητές, όπως ο Μουσαίος (5ος μ.Χ. αι) στο επιγραφόμενο αριστούργημά του “Τα καθ΄ Ηρώ και Λέανδρον”, ο Βιργίλιος, ο Οβίδιος, ο Μαρτιάλης και άλλοι. Ο μύθος αυτός ήταν πολύ δημοφιλής στην αρχαιότητα, γιατί υπάρχουν πολυάριθμες παραστάσεις σε νομίσματα και ζωγραφιές. Πολλοί καλλιτέχνες (ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφοι) έχουν επηρεαστεί και στη σύγχρονη εποχή. Ο μύθος αυτός ήταν ήδη γνωστός από τον πρώτο αιώνα π.Χ. στον ελληνιστικό κόσμο.

Χιόνια στην Αττική
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις