Ελληνοτουρκικά - Διερευνητικές επαφές: Προσεκτικές οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς για το διπλωματικό ραντεβού στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη - Ικανοποίηση από τις ΗΠΑ για την έναρξη των διερευνητικών
Μπορεί η ΕΕ να κατηγορήθηκε σφόδρα για τις κυρώσεις “χάδι” στην Τουρκία, σε μία Σύνοδο Κορυφής που απέδειξε πως η “αλληλεγγύη” της Ευρώπης είναι απλώς λόγια του αέρα, ωστόσο οι δεν σκοπεύουν όλοι να βάλουν το ζήτημα των ελληνοτουρκικών κάτω από το χαλάκι. Λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών, που ούτως ή άλλως ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί εξαιτίας της τουρκικής διπροσωπίας, Λευκωσία, Αθήνα και Παρίσι παρουσίασαν από κοινού μέσα στην εβδομάδα μία λίστα με νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, που υπογράφει ο Σεκάν Χακάογλου, η λίστα περιλαμβάνει ονόματα Τούρκων αξιωματούχων, στους οποίους οι τρεις χώρες θα ήθελαν να επιβληθούν κυρώσεις, με φόντο τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις ανοικτά των κυπριακών ακτών. Η «μαύρη λίστα» περιλαμβάνει, μέχρι στιγμής, μόνο δύο άτομα και δεν έχει απτές συνέπειες για την τουρκική οικονομία, αφορούν όμως και σε νομικές οντότητες που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις.
Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν τα ρίχνει όλα στην Αθήνα
Κατά την ίδια διπλωματική πηγή, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ξεκινήσουν να συζητούν για τις επιπρόσθετες λίστες κυρώσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν αυτή πίεση προς την Τουρκία θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με προγενέστερες προσπάθειες. Την ίδια στιγμή, το Bloomberg εκτιμά ότι δύο νομοσχέδια που έχει υποβάλει προς ψήφιση η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια από τα 6, καθώς και η αγορά 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, «θα εξοργίσουν την Άγκυρα».
Σημειώνεται πάντως ότι η διαδικασία για τις διερευνητικές επαφές της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να έχει μπει στις ράγες, εντούτοις υπάρχουν διάφορα «αγκάθια» που θα μπορούσαν να την εκτροχιάσουν. Ένα από αυτά, είναι τα “πηγαινέλα” του Ερντογάν, που ενώ… βάζει τον Τσαβούσογλου να εξαπολύει επιθέσεις φιλίας προσκαλώντας σε διερευνητικές, ο ίδιος, ενώπιον των πρεσβευτών της Ε.Ε. επιρρίπτει όλες τις ευθύνες της έντασης στην χώρα μας. Έφτασε δε στο σημείο να κατηγορήσει την Αθήνα για “παράνομες δράσεις”.
Ελληνοτουρκικά – Διερευνητικές επαφές: Μήνυμα Μητσοτάκη
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται με προσεκτικές κινήσεις για το διπλωματικό ραντεβού στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, με τον πρωθυπουργό να ξεκόβει οποιοδήποτε σενάριο για την διεύρυνση της ατζέντας που θέτει συνεχώς η Άγκυρα. “Το πλαίσιο ήταν πάρα πολύ σαφές. Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα ερευνητική εντός Ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1. Αναλυτές εκτιμούν πως η ρητορική Ερντογάν στοχεύει κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του, προκειμένου να δικαιολογήσει την διπλωματική αναδίπλωση της Άγκυρας καθώς η δημοτικότητα του για πρώτη φόρα δείχνει να έχει πληγεί σημαντικά. Ο Τούρκος πρόεδρος που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, προσπαθεί να βρει “ευρωπαϊκό σωσίβιο” με συνεχή ανοίγματα προς τις Βρυξέλλες.
Μητσοτάκης: Η Τουρκία γνωρίζει πως θα έχει επιπτώσεις
Ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. “Είναι καλύτερα να συζητούμε εντός του συγκεκριμένου πλαισίου από το να μην συζητάμε”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο πήχης είναι πλέον πολύ χαμηλά μετά την μεγάλη ένταση που υπήρξε την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα σημείωσε πως η Τουρκία μετά τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την στάση της Ε.Ε γνωρίζει πλέον τις επιπτώσεις που θα έχει στην περίπτωση που συνεχίσει τις προκλήσεις. “Εύχομαι να μην χρειαστεί αυτό, αλλά θα γνωρίζει πάντα η Τουρκία πια ότι σε περίπτωση που εξακολουθεί να κάνει τα γνωστά -από το παρελθόν τουλάχιστον- ζιγκ-ζαγκ ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις”.
Ελληνοτουρκικά – Διερευνητικές επαφές: Κανένας όρος, λέει η Αθήνα
Η Τουρκία συνεχίζει να βάζει τρικλοποδιές στον δρόμο για τον διάλογο με την χώρα μας βάζοντας συνεχώς νέα ζητήματα στο τραπέζι. Το “Anadolu”, αναφέρει έξι πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η Άγκυρα για τις διερευνητικές επαφές με την Αθήνα.
Το πρακτορείο υποστηρίζει πως οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν είναι,
Η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, η αποστρατικοποίηση νησιών, το καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, τα κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και η δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. “Δεν πρόκειται καμία Ελληνική Κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα αυτά. Όμως να σας πω και κάτι για να είμαστε δίκαιοι: Καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα συζήτησε ποτέ στο παρελθόν, δεν θα τα συζητήσει και αυτή. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Είναι θέματα τα οποία δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία” απάντησε κατηγορητικά ο πρωθυπουργός.
Ελληνοτουρκικά: Ικανοποίηση στις ΗΠΑ
Την ικανοποίηση τους για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών εξέφρασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή θα περιορίσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζουν τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες πάνω σε θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης. Αυτές οι συνομιλίες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων” σημείωσε χαρακτηριστικά.