Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Rafale Ελλάδα αγορά: Πέρασε το νομοσχέδιο, ποιο το κόστος
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ

Rafale Ελλάδα αγορά: Πέρασε το νομοσχέδιο, ποιο το κόστος

Rafale Ελλάδα αγορά: Τα Rafale θα σκεπάσουν πληρέστερα το Αιγαίο με τα φτερά και τα όπλα τους - Μόνο το ΚΚΕ και το Μέρα25 καταψήφισαν τις 3 επίμαχες συμβάσεις

Με ευρεία πλειοψηφία τεσσάρων κοινοβουλευτικών ομάδων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΛ. Λύση) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την αγορά 18 Rafale. Μόνο το ΚΚΕ και το Μέρα25 καταψήφισαν τις 3 επίμαχες συμβάσεις. Nωρίτερα, ο υπ. Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ζητήσει τη στήριξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, προκειμένου η Ελλάδα να στείλει ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως είναι αποφασισμένη να κάνει ότι και όπως πρέπει προκειμένου να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο υπουργός Άμυνας για ακόμα μια φορά εξήρε τη σημασία της αγοράς των γαλλικών αεροπλάνων λέγοντας ουσιαστικά πως αλλάζει τις ισορροπίες ισχύος στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία που «δείχνει πρόθυμη να προσέλθει στο διάλογο αλλά έχει προκαλέσει πριν λίγους μήνες την καθολική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας».

«Σε λιγότερο από 1 χρόνο από την έναρξη των διαπραγματεύσεων το πρώτο Rafale θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Τανάγρας. Και από το επόμενο καλοκαίρι και τα επόμενα 2 χρόνια, 18 ριπές υπερηχητικού ανέμου- όπως λέγονται τα αεροσκάφη- θα έρθουν και θα πετάξουν στον εθνικό εναέριο χώρο και θα σκεπάσουν το Αιγαίο με τα φτερά και τα όπλα τους. Καλώ τις παρατάξεις να συμβάλουν μαζί μας στη καταλυτική αυτή κίνηση ενίσχυση της άμυνας της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Rafale: Τι είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Οι εκκλήσεις του υπουργού φαίνεται πως έπιασαν τόπο καθώς, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ (που αρχικά είχε διατυπώσει έντονες επιφυλάξεις) όσο το ΚΙΝΑΛ δήλωσαν την στήριξή τους στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις 3 επίμαχες συμβάσεις.

«Υπό κανονικές συνθήκες κανένα κόμμα πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να συνυπογράψει μια σύμβαση που είναι διάτρητη και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημόσιου συμφέροντος στο μέλλον», είπε αρχικά ο Γ. Τσίπρας, εμμένοντας στις σοβαρές επιφυλάξεις που είχε εκφράσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Λίγη ώρα ωστόσο αργότερα εξήγησε πως το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο καλώντας την κυβέρνηση να μην ανατρέψει τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.

«Το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Είναι όπλα καταλυτικής σημασίας με στρατηγικές δυνατότητες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στον επιχειρησιακό χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο Β. Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ με τον Αντ. Μυλώνακη της Ελ. Λύσης να δηλώνει υπέρ του νομοσχεδίου αλλά και να διεκδικεί την πατρότητα της σκέψης για την αγορά των γαλλικών αεροσκαφών.

https://www.youtube.com/watch?v=zlIITFVt2FE

Rafale Ελλάδα κόστος: Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,

«Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη για τα έτη 2021-2025 από την υλοποίηση των 3 συμβάσεων.

Η εν λόγω δαπάνη, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 2.490 εκατ. ευρώ περίπου και αναλύεται κατ’ έτος ως εξής:

1.509 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2021

472 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2022

408 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2023

67 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2024 και

34 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2025».

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Rafale Ελλάδα: Νεύρα στην Τουρκία

Η αγορά των 18 γαλλικών Rafale από την Ελλάδα έχει προκαλέσει φρενίτιδα στην Τουρκία, ειδικά στους χρήστες του διαδικτύου και του Twitter. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν θα σταθεί στα 18 Rafale που ήδη έχει συμφωνήσει να αγοράσει αλλά θα αυξήσει τον αριθμό τους στα 40, βάσει και των όσων ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πλέον οι Τούρκοι κάνουν λόγο για 75 συνολικά Rafale στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, σε βάθος χρόνου.

Η Άγκυρα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για να κλείσει την ψαλίδα στον αέρα στα τουρκικά F-16, τα οποία θέλει να αναβαθμίσει, αλλά και σε πιθανές αγορές αεροσκαφών από την Γερμανία. Βέβαια είναι γνωστό πως τα ευρωπαϊκά μαχητικά δεν έχουν καμία τύχη απέναντι στα Rafale και τα F-16 Viper, τα οποία θα αντιπαραθέσει η Ελλάδα σε λίγο καιρό απέναντι στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους Ινδούς, οι οποίοι επίσης έχουν στραφεί στα Rafale και ενισχύουν την συνεργασία τους με την Ελλάδα, όταν και το τελευταίο F-4 της Τουρκίας σταματήσει να λειτουργεί λόγω γήρατος, τότε οι Τούρκοι θα καταλάβουν πως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μαχητικά με drones.

Rafale: Στο Αιγαίο…

Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου τέσσερα γαλλικά Rafale της Διοίκησης της Αrmee de L’air αναμένεται να πετάξουν στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Την ίδια περίοδο θα πετάξουν σε σχηματισμούς μαζί τα ελληνικά μαχητικά και στον ουρανό του Αιγαίου. Θα είναι η πρώτη φορά που τα γαλλικά Rafale λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία απόκτησής τους θα σταθμεύσουν στην Τανάγρα και θα μετάσχουν σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με ελληνικά Mirage 20005 και με F-16 στο Αιγαίο. Οι Γάλλοι έρχονται στην Τανάγρα, μεταφέροντας μαζί τους και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος για υποστήριξη των Rafale καθώς και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού για ασκήσεις ανεφοδιασμού στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με τα ελληνικά μαχητικά. Θα παρουσιάσουν στους Έλληνες πιλότους σε real time και στο Αιγαίο μερικές από τις δυνατότητες των Rafale.

Αλλά η εμφάνιση των Rafale στους ελληνικούς ουρανούς δεν σταματά εδώ. Κατά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, μπορεί η παρέλαση να μην πραγματοποιηθεί, λόγω της πανδημίας, αλλά τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα πετάξουν πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις τιμώντας έτσι τα 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Έχουν προσκληθεί να πετάξουν εκείνη την ημέρα πάνω από την Αθήνα και άλλα τέσσερα Rafale με Γάλλους πιλότους μετέχοντας και αυτοί στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Έρχονται και τα Σαουδαραβικά F-15

Η παρουσία όμως στην Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης και πέμπτης γενιάς άλλων χωρών θα συνεχισθεί για όλο το 2021. Σε λίγες ημέρες έρχονται στη Σούδα τα Σαουδαραβικά F-15 για κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά μαχητικά, ενώ κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ηνίοχος», έχουν προγραμματισθεί και κοινές πτήσεις ισραηλινών F-35 με ελληνικά F-16 . Μαθαίνω επίσης ότι στη Σαουδική Αραβία θα έχουν σε λίγες εβδομάδες σημαντικές συναντήσεις για την άμυνα των δύο χωρών τόσο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Τα πλεονεκτήματα των Rafale και F-35 – Το εντυπωσιακό κινηματογραφικό σύστημα που εξετάστηκε

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις