Χάρτης κρουσμάτων σήμερα 15/1: 610 νέες μολύνσεις, πού εντοπίζονται

ΕΛΛΑΔΑ

Χάρτης κρουσμάτων σήμερα 15/1: 610 νέες μολύνσεις, πού εντοπίζονται

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Χάρτης κρουσμάτων σήμερα 15/1: Στην επικράτεια ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού παραμένει σταθερός τις τελευταίες τρεις εβδομάδες

15.01.2021 | 21:06

Μικρές αυξομειώσεις των κρουσμάτων κορονοϊού παρατηρούνται στην Αττική με βάση τα στοιχεία ενώ αποσυμφορείται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Μία στα τρεις ενεργές λοιμώξεις κορονοϊού μένουν στην Αττική όπου βρίσκονται 2.500 ενεργά κρούσματα σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Με βάση τα στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή την Παρασκευή προκύπτει ότι τα 187 από τα συνολικά 610 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και τα 77 στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων

20 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

23 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

25 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

21 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

43 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

10 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

41 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

77 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε Αρκαδίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

8 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου

2 κρούσμα στην Π.Ε Θάσου

2 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

7 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε Κέρκυρας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

14 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

4 κρούσμα στην Π.Ε.Νήσων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

6 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

22 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε Σποράδων

15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

12 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

34 κρούσματα υπό διερεύνηση

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για την ανάσχεση της πανδημίας

Σταθεροποιητική η πορεία της πανδημίας με βάση την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ. 610 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147.860, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.709 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45.140 (63,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

319 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 223 (69.9%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1.019 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Τέλος, έχουμε 34 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.421 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.203 (59,1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο 55% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Σε ό, τι αφορά στο σύστημα υγείας, 1.700 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα στα νοσοκομεία με κορωνοϊό, ενώ ο μέσος αριθμός εισαγωγών είναι 130, υποδιπλάσιος σε σχέση με πριν από έναν μήνα. Σήμερα, έχουμε 55% πληρότητα ΜΕΘ στην επικράτεια, ενώ στη Θεσσαλονίκη αυτή υπολογίζεται στο 61%. «Ίσως να μπορούμε να χαμογελάσουμε κάτω από τη μάσκα μας, αφού τα δεδομένα είναι σταθερά. Δυο εβδομάδες μετά την πρωτοχρονιά δεν είδαμε κάποια αύξηση των κρουσμάτων και ασθενών. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων» συνέχισε η κα. Παπαευαγγέλου.

Καλή η εικόνα την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων

Αναφερόμενη στα δεδομένα του ECDC, σημείωσε πως η χώρα μας έχει πολύ καλύτερους δείκτες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Είμαστε αρκετά κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι από το φθινόπωρο και οι επόμενες αργίες αργούν. Το πρώτο βήμα έγινε με το άνοιγμα των σχολείων, η πρώτη εβδομάδα πήγε εξαιρετικά καλά. Χρειάστηκε να κλείσουν μόλις 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια» είπε. Επιπλέον, εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα 5.000 τεστ στους εκπαιδευτικούς. Αυτό μεταφράζεται σε δείκτη θετικότητας, μόλις 0,14% στους εκπαιδευτικούς. «Ανησυχούμε για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων λόγω του καιρού» συνέχισε.

Στοίχημα να απελευθερωθούν κάποιες οικονομικές δραστηριότητες

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε το παράδειγμα του Ισραήλ, όπου μετά τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού είδαν μείωση 50% στα νέα κρούσματα. «Στοίχημά μας είναι να απελευθερώσουμε κάποιες δραστηριότητες τηρώντας τα μέτρα» συνέχισε και αναφέρθηκε σε μια αύξηση κινητικότητας, χωρίς αντίστοιχη, ανάλογη αύξηση των νέων κρουσμάτων. «Παρατηρήθηκε πολύ σημαντική συμμόρφωση όλων μας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου» συμπλήρωσε. Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως έρχεται πάλι στη συζήτησή μας η σημασία της ατομικής ευθύνης. «Μπορούμε να κάνουμε εμείς οι Έλληνες την έκπληξη, να αποτελέσουμε την εξαίρεση όπως συνέβη την άνοιξη;» διερωτήθηκε η κα. Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Υποχωρεί η πίεση στο ΕΣΥ

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε στην ενημέρωσή του πως «η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει υποχώρηση με 15% μείωση στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη. Στην Αττική δείχνει σταθεροποίηση ο αριθμός των λοιμώξεων, όπως και στην Θεσσαλονίκη, με πτώση 10% από την προηγούμενη εβδομάδα. Μείωση και στις διαγνώσεις των 65+. Το σύστημα υγείας αποσυμφορείται αλλά με αργό ρυθμό.

Με βάση όλα αυτά μπορούμε σταδιακά να επανεκκινήσουμε δραστηριότητες κοινωνικής και οικονομικής φύσης. Εχουμε καταφέρει πολλά τους τελευταίους μήνες. Ο περισσότερος κόσμος έχει προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και τηρεί σωστά όλα τα μέτρα. Στον μαραθώνιο της πανδημίας όμως, δεν έχουμε περάσει το νήμα του τερματισμού. Πολλοί ρωτούν πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτό; Η απάντηση είναι πως πρέπει να αντέξουμε για λίγους ακόμα μήνες μέχρι να εμβολιαστεί ο ευρύς πληθυσμός και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ως τότε πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε στο απόλυτο τα μέτρα προστασίας».

Exit mobile version