Στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ενόψει των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δυο χώρες, που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής. «Το αίτημα για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ένα θετικό ζήτημα για εμάς. Οι διερευνητικές επαφές, μπορούν να ξεκινήσουν. Οι εκπρόσωποί μας μπορούν να συναντηθούν, ενώ το ίδιο μπορώ να κάνω κι εγώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έχουμε πει πως μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα», είπε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, λέγοντας: «Είναι ένα θέμα που αξιολογούμε. Για την ώρα, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Θα το μελετήσουμε με τον οργανισμό εξωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας».
«Έχουμε πάντα μια ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση για διερευνητικές επαφές», δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «Ελπίζουμε η Τουρκία θέλει αυτή την ομαλοποίηση όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα ουσιαστικά βρίσκεται στο πλαίσιο της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Ευρώπη. Στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα καλό κλίμα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής μας» και «δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών».
Ελληνοτουρκικά: Αναγκαίο να σταματήσουν οι προκλήσεις
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η θέση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» υλοποιείται, καθώς η Τουρκία έχει αποσύρει το «Oruc Reis» και, όπως τόνισε ο κ. Ταραντίλης, «πηγαίνουμε στις διερευνητικές μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που έχουμε θέσει, να μη γίνονται ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή που καλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα και να αφορούν το συγκεκριμένο θέμα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, λέγοντας: «Είναι ένα θέμα που αξιολογούμε. Για την ώρα, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Θα το μελετήσουμε με τον οργανισμό εξωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας».
Ελληνοτουρκικά: Με μικρό καλάθι στις διερευνητικές
Όσο Αθήνα και Άγκυρα μπαίνουν στην τελική ευθεία για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών στις 25/1, οι γείτονες συνεχίζουν τις – πιο ήπιες βέβαια – προκλήσεις. Παρά τα όσα λέει η Τουρκία, η Αθήνα συζητά μόνο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Άγκυρα, ενώ ο Πρωθυπουργός έθεσε ως προϋπόθεση του διαλόγου την αποφυγή κάθε προκλητικής ενέργειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει για μία ακόμη φορά τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, την ώρα που οι γείτονες συνεχίζουν την εκστρατεία προσέγγισης της Ευρώπης επιχειρώντας με κάθε τρόπο να δείξουν ένα διαφορετικό πρόσωπο. Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χαιρέτισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Γερμανία. Είναι πάντως σαφές πως η Άγκυρα επέλεξε το δρόμο των διερευνητικών ώστε να στείλει ένα μήνυμα συμμόρφωσης σε Βρυξέλλες κι Ουάσιγκτον.
«Η Τουρκία γνωρίζει ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις διέρχονται μέσω Αθηνών και πρώτα απ’ όλα γι’ αυτό αποδέχτηκε να κάτσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, τονίζει ο βουλευτή της ΝΔ και Διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου. Την ίδια ώρα ως θετική εξέλιξη κρίνεται η απουσία Ερτσιγές από το τραπέζι του διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών εκτιμάται πως μάλλον θα αργήσει αφού όπως κρίνεται από την Αθήνα δεν υπάρχει ικανό πεδίο για να ευνοήσει κάτι τέτοιο.
Διάρκεια
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ η διάρκεια των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη θα είναι μιας ημέρας. Οι δύο πλευρές θα προβούν σε μια πρώτη εκτίμηση του τι πρέπει να συζητήσουν λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα θέματα ενδιαφέροντος για τα οποία είχαν γίνει συζητήσεις κατά την τελευταία φορά που υπήρξαν διερευνητικές, Δεδομένου του εύρους των θεμάτων που απασχολούν τις δύο πλευρές, το χρονικό διάστημα της μιας ημέρας επαφών δεν θεωρείται επαρκές για να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη κατάληξη επομένως η 25η Ιανουαρίου εκτιμάται πως θα λειτουργήσει περισσότερο ως μια πρώτη ένδειξη της πρόθεσης και των δύο πλευρών για συνέχεια του διαλόγου. Η ελληνική πλευρά πάντως, «κρατά μικρό καλάθι» στην «επίθεση αγάπης της Τουρκίας προς την Ευρώπη η οποία διατηρεί χαμηλές προσδοκίες σε επίπεδο κυρώσεων.