Ορκωμοσία Μπάιντεν ΗΠΑ: Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για την επίσημη αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των ΗΠΑ.
Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για την επίσημη αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των ΗΠΑ. Στις 20 Ιανουαρίου ο αρχηγός των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως είναι λογικό, λόγω των επεισοδίων που έγιναν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου τα μέτρα είναι αυξημένα με τις Αρχές να ανησυχούν για νέα επεισόδια. Από την άλλη, στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν θα παραστούν διάφοροι αστέρες του Χόλιγουντ.
Συγκεκριμένα, στο σημείο της ορκωμοσίας, η Lady Gaga θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο, ενώ η Τζένιφερ Λόπεζ θα δώσει μουσική παράσταση. Ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι ο Μπρους Σπρίνγκστιν, η Κέρι Ουάσινγκτον και η Εύα Λονγκόρια θα βρίσκονται στο «Celebrating America» και θα έχουν τις δικές τους ενότητες στην εκπομπή που θα παρουσιάσει ο Τομ Χανκς. Παρών θα είναι και ο Τζον Λέτζεντ, αλλά και οι Foo Fighters, όπως και οι Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και Τζον Μπον Τζόβι. Μηνύματα μέσω της εκπομπής θα απευθύνουν και ο Μπάιντεν με την Κάμαλα Χάρις, ενώ τις επόμενες ημέρες, η Επιτροπή Προεδρικής Ορκωμοσίας αναμένεται ότι θα ανακοινώσει περισσότερους διάσημους καλεσμένους.
https://www.youtube.com/watch?v=onIIQcjYeFU
Ορκωμοσία Μπάιντεν: Ποιοι θα βρίσκονται στην τελετή
Παρόντες στην τελετή θα είναι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ. Ο Τζορτζ Μπους με τη σύζυγό του Λώρα θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον. Το ίδιο και ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπιλ Κλίντον, που θα βρεθούν εκεί με τη Μισέλ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον. Ο Τζίμι Κάρτερ, 96 ετών σήμερα, με τη σύζυγό του δεν θα παρευρεθεί, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά. Η τελετή, πέραν του συμβολικού της χαρακτήρα, θεωρείται και πηγή εσόδων. Ωστόσο τα έσοδα δεν μπορούν να δοθούν σε κόμματα ή σε προεκλογικές εκστρατείες, αλλά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ο Τραμπ θα λείπει από την τελετή
Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Μπάιντεν, κάτι που έχει συμβεί μόνο με τρεις προέδρους: τον Τζον Άνταμς, το 1801, τον γιο του Τζον Κουίνσι Τζόνσον το 1829 και τον Άντριου Τζόνσον, το 1869.
Πάντως η απουσία του δεν φαίνεται ότι ενόχλησε τον Μπάιντεν, που έκανε λόγο για «ένα από τα λίγα πράγματα με τα οποία συμφωνούν» και οι δύο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο σπάει μια παράδοση, που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοκρατίας των ΗΠΑ: την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Στην τελετή θα παρευρεθεί ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ενώ ο Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι καλοδεχούμενος.