Ο
πρωινός καφές είναι ο καλύτερος φίλος για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ξεκινήσει η μέρα μας, χωρίς να πιούμε αυτή την αφυπνιστική δόση καφέ, που έχει γίνει συνήθεια πλέον. Όσο δύσκολο κι αν είναι για τους λάτρεις του καφέ να τον περιορίσουν μέσα στην μέρα, θα πρέπει να το κάνουν. Όπως προκύπτει από την
έρευνα του υποψήφιου διδάκτορος Steven Miller από το τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ο καφές το πρωί είναι μια μάλλον κακή συνήθεια. Η κατανάλωση της καφεΐνης νωρίτερα από το κανονικό δημιουργεί πρόβλημα στον φυσικό κύκλο της αποθηκευμένης ενέργειας, που ήδη έχουμε. Αν και η ίδια δίνει ενέργεια και βοηθά στην απόδοσή μας, σε συνδυασμό με τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού μπορεί να μας δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Πιο συγκεκριμένα η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να καταστρέψει τους κιρκάδιους κύκλους του οργανισμού μας, δηλαδή τον ημερήσιο κύκλο που επηρεάζει μια σειρά από βιοχημικούς δείκτες για τον φυσιολογικό ρυθμό του οργανισμού μας. Ένας απ’ αυτούς τους βιοχημικούς δείκτες είναι η κορτιζόλη. Η ορμόνη αυτή ευθύνεται για το στρες και σχετίζεται με το συναίσθημα της αφύπνισης και της εγρήγορσης. Αφορά τα μονόωρα διαστήματα της ημέρας 08:00-09:00, 12:00-13:00 και 17:30-18:30. Αν, λοιπόν, σύμφωνα με τον Miller πιούμε καφέ ανάμεσα στα παραπάνω διαστήματα, θα μειώσουμε το φυσικό αποτέλεσμα της κορτιζόλης. Θα επέμβουμε στην φυσική λειτουργία του οργανισμού μας με αποτέλεσμα να αυξήσουμε κατά πολύ τους ρυθμούς της. Μερικές φορές και να την αποσυντονίσουμε πλήρως.
Καφές – Υγεία: Ο ρόλος της κορτιζόλης
Ο οργανισμός μας την εκκρίνει ρίχνοντας γλυκόζη στο αίμα μας, όταν ετοιμαζόμαστε να κάνουμε κάτι ριψοκίνδυνο. Όπως για παράδειγμα να μπλέξουμε σε έναν καβγά ή να πετάξουμε με το αεροπλάνο. Η ιδιαιτερότητα αυτής της λειτουργίας όμως βρίσκεται στην ώρα που θα επέμβουμε, εν αγνοία μας, εμείς. όσο προσπαθούμε να μειώσουμε την κορτιζόλη με την καφεΐνη, τόσο περισσότερη παράγει ο οργανισμός μας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να “ρίχνουμε” γλυκόζη στο αίμα χωρίς λόγο μεγαλώνοντας την αρτηριακή πίεση. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να υποφέρει κανείς από καρδιοπάθειες. Συμπερασματικά, λοιπόν, αν ισορροπήσουμε την λειτουργία του οργανισμού μας με την καθημερινή μας ρουτίνα, θα μπορούμε εντέλει να συνδυάσουμε την υγεία με την ευχαρίστηση.