Ποτό και ύπνος: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να κοιμάσαι μεθυσμένος

PLUS

Ποτό και ύπνος: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να κοιμάσαι μεθυσμένος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Ποτό και ύπνος: Τι συμβαίνει όταν ο οργανισμός σου πέφτει για ύπνο έχοντας μέσα του υπερβολικό αλκοόλ;

15.01.2021 | 19:28

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά αισθάνεσαι την ώρα που κατεβάζεις το ένα ποτό μετά το άλλο, είναι βέβαιο ότι το επόμενο πρωί θα νιώσεις τη χειρότερη εμπειρία της ζωής σου. Τι συμβαίνει όμως όταν ο οργανισμός σου πέφτει για ύπνο έχοντας μέσα του υπερβολικό αλκοόλ;

Το νευρικό σου σύστημα εξαντλείται

Το πολύ αλκοόλ στο αίμα επηρεάζει και το σύνολο του νευρικού συστήματος, κάτι που όχι μόνο δεν σε αφήνει να κοιμηθείς γαλήνια, αλλά επιπρόσθετα οδηγεί σε αποσάθρωση των νευρώνων έως και δυο μέρες μετά. Συν τους εφιάλτες, που ευδοκιμούν μεταξύ των φάσεων REM και NREM.

Η ραγδαία αφυδάτωση

Το αλκοόλ δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αφυδάτωσης-ενυδάτωσης-ούρησης, όπου το πρώτο οδηγεί στο δεύτερο και το τρίτο, κατ’ ανάγκη, στο πρώτο. Νιώθοντας στεγνός, ξυπνάς και πίνεις λίτρα νερού. Μετά, προσπαθείς να ξανακοιμηθείς. Όμως ξυπνάς ξανά μέσα σε 5 λεπτά για να ουρήσεις. Αυτό το μοτίβο μπορεί να επαναληφθεί έως και δέκα φορές μέσα σε ένα βράδυ, γεγονός που οδηγεί σε όλα εκείνα τα συμπτώματα που διαλύουν το νευρικό και αγγειακό σου σύστημα (όπως αναφέρθηκαν παραπάνω).

Με αυτόν τον τρόπο θα κοιμάσαι νηφάλιος -μετά από μεθύσι

Ο βασικός κανόνας έχει να κάνει τόσο με την ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωσες, όσο και με την δοσολογία αλκοόλ ανά ποτήρι”, λέει ο ειδικός και συμβουλεύει: “Τα long-drinks είναι προτιμότερα από τα σφηνάκια. Οι μπύρες, καλύτερες από βαριά ποτά. Το κρασί, ίσως είναι πιο δόκιμο σε σχέση με όλα τα άλλα αλκοοούχα επειδή οδηγεί σε ταχύτερη υπνηλία. Το πιο σημαντικό; Πιες το τελευταίο σου ποτήρι τρεις ώρες πριν την νυχτερινή σου κατάκλιση. Ο εαυτός σου θα σε ευγνωμονεί το επόμενο πρωί.

Exit mobile version