Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νταβούτογλου για Ερντογάν: Στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ ο πρώην πρωθυπουργός
ΚΟΣΜΟΣ

Νταβούτογλου για Ερντογάν: Στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ ο πρώην πρωθυπουργός

Νταβούτογλου για Ερντογάν: Ο στενός συνεργάτης και σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου εξαπέλυσε «αιχμές» τόσο κατά του Ερντογάν όσο και του ακροδεξιού Μπαχτσελί

Στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ βρίσκεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην Πρωθυπουργός μετά τη δήλωση για ενδεχόμενη «εκκαθάριση» του Ερντογάν από στρατιωτικά στοιχεία. Ο στενός συνεργάτης και σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου εξαπέλυσε «αιχμές» τόσο κατά του Ερντογάν όσο και του ακροδεξιού Μπαχτσελί, λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται «υπό στρατιωτική κηδεμονία» και σύντομα θα «εκκαθαριστεί» από τη φατρία που τον ελέγχει. Ο ηγέτης του «κόμματος του Μέλλοντος» (Future Party) που ίδρυσε ο πρώην στενός συνεργάτης και σύμμαχος του Ερντογάν, δεν μάσησε τα λόγια του και εξέφρασε την άποψή του, ότι τα «ο Ερντογάν εξαρτάται από τα υπολείμματα του μεταμοντέρνου πραξικοπήματος του 1997 που έκανε ο στρατός εναντίον της ισλαμιστικής ατζέντας του Ερμπακάν», στο κόμμα του οποίου γαλουχήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Προειδοποιώ. Ο Ερντογάν σύντομα θα εκκαθαριστεί, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και θα είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο να κερδίσει τις επόμενες εκλογές συμμαχώντας με τον Μπαχσελί». Υπενθυμίζεται ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ από το 2014 έως το 2016 έως ότου ήρθε σε ρήξη με τον Ερντογάν και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Στη συνέχεια παραιτήθηκε από το κόμμα τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους προχώρησε στην ίδρυση του νέου του κόμματος, που ονομάζεται «κόμμα του Μέλλοντος».

Αχμέτ Νταβούτογλου

Νταβούτογλου: Ποιος είναι

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου από τις 28 Αυγούστου 2014 ο Νταβούτογλου ανέλαβε το αξίωμα του Πρωθυπουργού της Τουρκίας (26ος), στη θέση του νέου Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο διαδέχθηκε επίσης και στην ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Τον Νοέμβριο του 2015 έλαβε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης έπειτα από τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς.

Από την 1η Μαΐου του 2009 έως τον Αύγουστο του 2014 ο Νταβούτογλου υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, παρά το ότι δεν ήταν εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου της χώρας. Πριν γίνει Υπουργός Εξωτερικών ήταν ανώτατος σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στους ομόθρησκους πληθυσμούς των περιοχών της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά το περιστατικό της Ισραηλινής επίθεσης στη νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza.

Συμπεριελήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012.

Νταβούτογλου: Οι θέσεις του

Οι περισσότερες από τις θέσεις του Νταβούτογλου σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία σε διεθνή ζητήματα περιγράφονται στο βιβλίο του Το στρατηγικό βάθος.

Στη Βαλκανική χερσόνησο θεωρεί ότι πρέπει να εξασφαλίσει δικαιώματα παρέμβασης σε ζητήματα που αφορούν τις μουσουλμανικές μειονότητες των χωρών αυτών προσεγγίζοντας παράλληλα την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τις οποίες και θεωρεί φυσικούς συμμάχους της Τουρκίας. Θεωρεί ως σημαντικό στόχο την ισχυροποίηση της Αλβανίας και του Αλβανικού στοιχείου σε Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο. Ως σοβαρότερους αντιπάλους στην βαλκανική της πολιτικη θεωρεί την Ελλάδα λόγω της επιρροής που ασκεί μέσω του Πατριαρχείου και τη Ρωσία λόγω της μεγάλης της επιρροής σε άλλους σλαβικούς πληθυσμούς. Τέλος είναι έκδηλη η ανησυχία του για μια νέα βαλκανική καταστροφή και υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψει τη δημιουργία ενός νέου Βαλκανικού Συνασπισμού εναντίον της, αξιοποιώντας προς τούτο το μουσουλμανικό στοιχείο.

Αχμέτ Νταβούτογλου

Επιζήμιο το καθεστώς του Αιγαίου

Ο Νταβούντογλου υποστηρίζει οτι η Τουρκία είναι μια αρχιπελαγική χώρα και ότι τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως τα Δωδεκάνησα τα οποία και θεωρεί ως φυσική προέκταση της Ανατολίας πέρασαν από λάθος χειρισμό της Τουρκικής διπλωματίας στην Ελλάδα περιορίζοντας έτσι τον ζωτικό της χώρο και απειλώντας την ασφάλειά της. Θεωρεί ότι το καθεστώς του Αιγαίου ως έχει είναι πολύ επιζήμιο για την Τουρκία και την εμποδίζει από το να αναδειχτεί σε μεγάλη δύναμη, ενω μια επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 στα 12 νμ θα την οδηγούσε σε οικονομικό μαρασμό και πρακτικά σε στρατηγική πολιορκία.

Υποστηρίζει ότι η πολύ μειονεκτική θέση της χώρας του στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αντιμετωπιστεί με την απόκτηση ισχυρού εμπορικού στόλου έτσι ώστε να εξισορροπηθεί η υπεροχή του Ελληνικού και παράλληλα με την έντονη παρουσία και δραστήρια πολιτική με κάθε ευκαιρία, σε κάθε θαλάσσια περιοχή γύρω από τη χώρα του που θα οδηγήσει στην αύξηση της πολιτικής και οικονομικής της επιρροής.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογ΄λαν
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις