Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τις καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές του Ιδρύματος. Οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά την αποκάλυψη για την προσωπική εμπειρία που βίωσε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου. Με βάση δημοσιεύματα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό. Οι καταγγελλόμενες πράξεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Εισαγγελία, αφορούν το διάστημα 2009 και μεταγενέστερα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό του βιασμού και όποια άλλη πράξη προκύψει.
Την εισαγγελική παρέμβαση είχε ζητήσει και ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Πρύτανης ΑΠΘ: Να μην φοβηθεί κανείς να μιλήσει, είμαστε δίχτυ ασφαλείας Για την προσφυγή του στην Εισαγγελία, μετά από πλήθος καταγγελιών εκ μέρους πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, ο Πρύτανης του πανεπιστημίου, Νίκος Παπαϊωάννου. Κίνητρο για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ήταν ο “ορυμαγδός” καταγγελιών, όπως τις χαρακτήρισε, που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο σε γκρουπ στα social media. Εκεί και μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, που έδωσε το έναυσμα σε πολλές γυναίκες να μοιραστούν ή να καταγγείλουν τη δική τους εμπειρία, πρώην φοιτήτριες της Φιλοσοφικής αρχικά κι έπειτα της Γεωλογίας, κατήγγειλαν καθηγητές τους για σεξουαλική παρενόχληση.
“Από τη στιγμή όμως που δεν υπήρχε επώνυμη καταγγελία, πήγα στον εισαγγελέα”, εξήγησε ο Πρύτανης, καθώς η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι και ο μόνος τρόπος να γίνει έρευνα. Μάλιστα, ο κ. Παπαϊωάννου, είπε ότι μία από τις κυρίες επικοινώνησε μαζί του και σήμερα θα συναντηθούν, προτού κάνει επώνυμα την καταγγελία της. “Για να προχωρήσει η καταγγελία για τον καθηγητή της Γεωλογίας θα πρέπει να υπάρξει επώνυμη καταγγελία”, εξήγησε αναφερόμενος στην πρώην φοιτήτρια που κατήγγειλε παρενόχληση από τον καθηγητή της, σε βαθμό που την εμπόδιζε να πάρει πτυχίο.
“Στην περίπτωση της Φιλοσοφικής, έγινε ΕΔΕ όμως επειδή δεν ήταν επώνυμη καταγγελία, δεν προχώρησε”, συμπλήρωσε.
Τέλος, ο πρύτανης κάλεσε όλους τους πρώην και νυν φοιτητές σε δύο πράγματα:
Πρώτον: όποιος θέλει να συμβάλλει στην έρευνα, είμαστε ανοιχτοί
Δεύτερον: να μη φοβηθεί κανείς. Υπάρχει δίχτυ ασφαλείας στο ΑΠΘ
Και καταλήγοντας κάλεσε την Πολιτεία να “δει το νόμο για το πώς παραγράφονται αυτά τα αδικήματα”.
“Πολλές φοιτήτριες υπέφεραν για πάρα πολλά χρόνια”
Στην καταγγελία της η φοιτήτρια στο Γεωλογικό του ΑΠΘ περιγράφει πως η παρενόχληση που δέχτηκε την ανάγκασε να διακόψει τις σπουδές της μέχρι να φύγει από το Πανεπιστήμιο λόγω συνταξιοδότησης ο άνθρωπος που την τραυμάτισε ψυχικά. Η καταγγελία της έγινε δημόσια σε σελίδα στο Facebook και έφερε ένα κύμα συμπαράστασης και σχόλια από άλλες γυναίκες που περιέγραψαν τις δραματικές εμπειρίες με τον εν λόγω καθηγητή. Μία από αυτές μίλησε στην κάμερα του ΑΝΤ1. “Υπήρξε μια ευθεία σεξουαλική επίθεση την οποία εγώ μεν αναχαίτισα πολύ επιθετικά, αλλά υπήρξαν πάρα πολλές κοπέλες που υπέφεραν για πάρα πολλά χρόνια από την στάση του”, τόνισε. “Θεωρώ ότι οι πάντες γνώριζαν και εγώ προσωπικά το είχα καταγγείλει”, πρόσθεσε.