Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα - Γαλλία: Η Handelsblatt εστιάζει και στις ελληνικές τράπεζες αλλά και τον αυξημένο κίνδυνο αθέτησης δανείων εξαιτίας της πανδημίας, όπως ανέφερε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας
Την ώρα που η Ευρώπη πλήττεται από τον κορονοϊό και ελπίζει στην σταδιακή άρση των μέτρων εν μέσω εμβολιασμών, το βλέμμα των ηγετών είναι στραμμένο στις διαλυμένες οικονομίες που χρήζουν άμεσα μιας “ένεσης” ρευστότητας. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εξετάζει τα σχέδια τεσσάρων κρατών-μελών της ΕΕ για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Προκειμένου να λάβουν χρήματα τα κράτη πρέπει να προσκομίσουν συγκεκριμένα σχέδια. Εντούτοις τα δύο κράτη που επωφελούνται περισσότερο, η Ισπανία και η Ιταλία, δεν σημειώνουν πρόοδο. Ενώ η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν ήδη παρουσιάσει λίστα με λεπτομερή πρότζεκτ, τα σχέδια της Ρώμης και της Μαδρίτης περιορίζονται σε γενικές ανακοινώσεις».
Για το πλάνο της Ελλάδας αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε εξαρχής προτεραιότητά του το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βλέπει σε αυτό μια ευκαιρία, ούτως ώστε η χώρα που επί χρόνια επλήγη από την κρίση να επαναπροσδιοριστεί και να καταστεί ελκυστικός τόπος για επενδυτές». Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση επωφελήθηκε κι από τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις πέρυσι επιτροπής ειδικών υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη. Η Handelsblatt συνοψίζει τέλος τους βασικούς άξονες του ελληνικού, πολυσέλιδου πλάνου σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης: ψηφιοποίηση, εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης, «πράσινα» έργα και ηλεκτροκίνηση, δικαστική μεταρρύθμιση, επαγγελματική εκπαίδευση και σύνδεση πανεπιστημίου –χώρου εργασίας.
Οι ελληνικές τράπεζες προκαλούν ανησυχία
Σε άλλο ρεπορτάζ η Handelsblatt εστιάζει στις ελληνικές τράπεζες και τον αυξημένο κίνδυνο αθέτησης δανείων εξαιτίας της πανδημίας, όπως ανέφερε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε τραπεζικό φόρουμ στην Κύπρο το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Η πανδημία αφήνει τεράστια ίχνη στα βιβλία των ελληνικών τραπεζών Στο αποκορύφωμα της κρίσης πάνω από το 50% των χορηγηθέντων δανείων ήταν μη εξυπηρετούμενα. Αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο 35%. Όμως αυτό εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη. Ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 2,8% στα μέσα του 2020». Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι να μειώσουν το ποσοστό κάτω από το 20% μέχρι το τέλος του 2021, όμως οι συνθήκες της πανδημίας προκαλούν «οπισθοδρόμηση».
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια στο «μορατόριουμ πληρωμών δανείων» που σταδιακά λήγει φέτος. «Ωστόσο μένει να δούμε πόσοι οφειλέτες θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ξανά τα δάνειά τους» αναφέρει το ρεπορτάζ. «Ειδικοί του κλάδου αναμένουν ότι μετά το τέλος του μορατόριουμ, το 25% ή περισσότερο των δανείων που έχουν ανασταλεί θα καταστoύν μη εξυπηρετούμενο». Tο ρεπορτάζ αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα για σύσταση «κακής τράπεζας», στην οποία οι τράπεζες θα μπορούν να μεταφέρουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια όγκου περίπου 40 δις ευρώ.
Κλείνοντας το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «ο Στουρνάρας βλέπει την «κακή τράπεζα» ως συμπλήρωμα του προγράμματος Hρακλής, το οποίο η κυβέρνηση παρουσίασε το 2019 και το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να μεταφέρουν επισφαλή δάνεια (…) Το πρόγραμμα Ηρακλής έχει ως στόχο να βοηθήσει τράπεζες να επιτύχουν έναν στόχο που έθεσε η Κομισιόν: σύμφωνα με αυτόν, θα πρέπει να μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων σε 5% ως το τέλος του 2022».
Πηγή: Deutsche Welle