Ελληνοτουρκικά τώρα - διερευνητικές: Τμήμα της στρατηγικής Ερντογάν είναι να τελειώσει με τις συνεχείς προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να συνεχίσει τη διαμάχη με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μια σχιζοειδή τακτική γοητείας των Ευρωπαίων αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την πραγματική λύσσα ωστόσο των γειτόνων για δύναμη και εξουσία να αδυνατεί να κρυφτεί. Ενώ Τουρκία και Ελλάδα ετοιμάζονται για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η Άγκυρα προκαλεί άμεσα και εμμέσως, η Γερμανία διατηρεί την εκνευριστικά συμφεροντολογική στάση της, χαϊδεύοντας τον σουλτάνο, και η Ρωσία αφήνει αιχμές υποστηρίζοντας (τώρα) το τρελό οθωμανικό όνειρο. Κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, ο Τούρκος ομόλογός του εκτόξευε απειλές προς την Ελλάδα, με τον Μάας να.. κοιτάει.
«Δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκάτσιες της, κάνει βήματα που παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών, κάνει συνέχεια στρατιωτικές ασκήσεις, ανακοινώνει NAVTEX χωρίς να κάνει εκει οτιδήποτε. Είδαμε και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Εμείς ξέρουμε το σκοπό αυτών των κινήσεων. Θέλουν να προβοκάρουν την Τουρκία, να κάνουμε παρόμοια βήματα και θα πουν στην Ευρώπη ‘δείτε η Τουρκία συνεχίζει τα αρνητικά της βήματα’ και θα ζητήσουν κυρώσεις.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.
Τσαβούσογλου: Εμείς δεν είμαστε μια χώρα που φοβόμαστε τις κυρώσεις
«Εμείς δεν είμαστε μια χώρα που φοβόμαστε τις κυρώσεις. Δεν φοβόμαστε τις κυρώσεις που θα έρθουν απο την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Αν είχαμε φοβηθεί δεν θα είχαμε κάνει όσα κάναμε μέχρι σήμερα. Αν θελήσουν κάποιοι όλες τις σχέσεις να τις καταστρέψει τότε η ευθύνη θα είναι δική τους. Ελπίζω στην Ελλάδα να σταματήσουν να κάνουν τέτοιες προβοκάτσιες, να επικρατήσει η κοινή λογική και οι συναντήσεις μας να φέρουν αποτέλεσμα. Δεν ξέρω γιατί η Ελλάδα είπε θα συζητήσουμε μόνο τα θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας ή τα ζητήματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο, αλλά αν αυτό είναι αλήθεια, δεν είναι μια χρήσιμη προσέγγιση διότι μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μέχρι τώρα υπάρχουν πολλά θέματα που προκαλούν εντάσεις. Θέματα με το Αιγαίο, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος θέματα σχετικά με την θάλασσα όπως πεδίο θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Δεν είναι σωστό να επιλέξουν ένα θέμα και να δηλώσουν κάνουμε διερευνητικές επαφές, δήλωσε.
Ελληνοτουρκικά: Στάχτη στα μάτια οι δηλώσεις Μάας
Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε: «Τώρα σημασία έχει πως αφήσαμε πίσω τις δύσκολες συζητήσεις του περασμένου έτους και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι απο την βούληση σας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών την περασμένη εβδομάδα και μιλάω όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αλλά και εκ μέρους πολλών ομολόγων μου εντός της Ε.Ε». Πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία ο Χάικος Μάας επισήμανε ότι «αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η Τουρκία έχει ως εταίρος στο ΝΑΤΟ τη σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγματευτικής οδού, τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή».
“Ο Χάικο Μαας είναι ο πρώτος υπουργός της Ε.Ε που -μετά την αλλαγή τόνου του Τούρκου προέδρου- σπεύδει στην Άγκυρα, διότι τμήμα της στρατηγικής Ερντογάν είναι επίσης να τελειώσει με τις συνεχείς προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να συνεχίσει τη διαμάχη με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, γράφει την ίδια ώρα η TAZ.
Αλλάζει ο Ερντογάν;
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θεωρεί αυτήν την εξέλιξη αποτέλεσμα γερμανικών πιέσεων και θέλει να εισπράξει διπλωματικό μερίδιο. Ωστόσο, ο ήχος από τις σειρήνες από την Άγκυρα δεν θα πρέπει να απατά. Ο Ερντογάν παραμένει ο ίδιος. Βέβαια είναι ωραίο, όταν αναβάλλεται επαπειλούμενη στρατιωτική διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν οφείλεται στην αιφνίδια αλλαγή αντίληψης του Τούρκου προέδρου ότι είναι καλύτερα να μιλάς από το να πυροβολείς.
Χωρίς περισσότερα χρήματα από τη Δύση και χωρίς διευρυμένη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, απειλείται η Τουρκία με κρατική χρεοκοπία. Γι’ αυτό ο Τούρκος πρόεδρος είναι πρόθυμος να τελειώσει καταρχήν με την επιθετική εξωτερική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο … Το ότι πρόκειται για τακτικό ελιγμό φαίνεται στο εσωτερικό της χώρας του, όπου εντείνονται οι καταπιέσεις για να μην επωφεληθεί από την κρίση η αντιπολίτευση …. Όσο καιρό αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, θα πρέπει η ΕΕ να κρατήσει ψυχρή στάση προς τον Ερντογάν”, επισημαίνει ο αρθρογράφος.
Ελλνοτουρκικά: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν… αν
Μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών και εφόσον υπάρξει σύγκλιση στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τότε θα εξετάσει η κυβέρνηση συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν. Η δήλωση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα, έρχεται ως απάντηση στην έμμεση πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου ενόψει της έναρξης στις 25 Ιανουαρίου των διερευνητικών επαφών.
«Οι συναντήσεις μεταξύ του Κυριάκου Μητσοστάκη και του Ερντογάν δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν, είναι κάτι που πρέπει να γίνεται και να μην αποτελούν είδηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταραντίλης τονίζοντας ότι οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγματεύσεις, δεν είναι κάτι επίσημο, είναι άτυπες συναντήσεις. Ξεκαθάρισε ότι εφόσον υπάρξει σημείο σύγκλισης στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τότε μπορούμε να εξετάσουμε και άλλες συναντήσεις στη συνέχεια Απέφυγε να σχολιάσει την επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμο για το Ισλάμ τις οποίες και συνέδεσε με τις διερευνητικές επαφές, λέγοντας ότι οι διερευνητικές επαφές δεν αφορούν θρησκευτικά ζητήματα.