Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Όσα πρέπει να ξέρουμε
PLUS

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Όσα πρέπει να ξέρουμε

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Το trend που έχει υιοθετηθεί από πολύ κόσμο είναι κυρίως φάρμακο για μια μειονότητα του πληθυσμού.

Εδώ και μερικά χρόνια γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή η δίαιτα χωρίς γλουτένη. Πολύς κόσμος, όμως, ίσως να μην γνωρίζει τι ακριβώς κρύβεται από πίσω. Στην διατροφή αυτή αποκλείεται παντελώς η γλουτένη. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη, η οποία συναντάται στο σιτάρι, το κριθάρι, την σίκαλη και σε μια διασταύρωση σίτου και σίκαλης, το triticale (τριτικάλ). Ως επί το πλείστον, η δίαιτα αυτή χρησιμοποιείται για να κρατήσει σε αναστολή την κοιλιοκάκη, πιο γνωστή ως δυσανεξία στην γλουτένη. Είναι ένα αυτοάνοσο κληρονομικό νόσημα, στο οποίο αν κάποιος καταναλώσει γλουτένη το σώμα αντιδρά. Δημιουργείται φλεγμονή στο λεπτό έντερο και με τον καιρό αρχίζει να αλλοιώνεται. Αν κάποιος πάσχοντας δεν ακολουθεί την δίαιτα, δεν θα απορροφά ο οργανισμός του σωστά τις θρεπτικές ουσίες. Μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αν και η κοιλιοκάκη είναι χρόνιο νόσημα, αν κάποιος ακολουθήσει αυστηρά την δίαιτα χωρίς γλουτένη, τα συμπτώματά της θα εξαφανιστούν. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι φούσκωμα στην κοιλιά, πονόκοιλος, δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους, κόπωση, χαμηλό ανάστημα, απώλεια σμάλτου στα δόντια, δερματικά εξανθήματα κ.α. Η κοιλιοκάκη αφορά το 1% του πληθυσμού συνήθως και το 50-60% των πασχόντων δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα. Για κάποιον που ακολουθεί ο ίδιος ή κάποιο κοντινό του πρόσωπο την διατροφή χρειάζεται προσοχή. Η δίαιτα αυτή δεν αφορά μόνο τα προϊόντα, που περιέχουν γλουτένη, αλλά και όσα έχουν έρθει σε επαφή ή έχουν ίχνη της. Συχνά, βέβαια, την διατροφή ακολουθούν και άτομα τα οποία δεν είναι δυσανεκτικά, αλλά έχουν «μη – κοιλιακή ευαισθησία στην γλουτένη». Τότε, αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να μειώσουν απλά την κατανάλωση της γλουτένης ή να καταναλώνουν υλικά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα.

Σιτάρι

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Επιπτώσεις του σίτου και στον υπόλοιπο πληθυσμό

Το τελευταίο διάστημα η δίαιτα αυτή έχει γίνει διάσημη στο σύνολο του πληθυσμού, δηλαδή και σε άτομα που δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί παρατηρούν κάποια βελτίωση στο σώμα και στην υγεία τους. Αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει λόγω προηγούμενης υπερκατανάλωσης σίτου, γιατί κακά τα ψέματα είναι κύριο συστατικό σε πλήθος τροφών, που λαμβάνουμε καθημερινά. Όπως ζυμαρικά, ψωμιά, κέικ, πίτες, δημητριακά πρωινού, μπισκότα κ.α. Συνεπώς, θα πρέπει στην διατροφή μας να υπάρχει μια ποικιλία δημητριακών για καλύτερη υγεία και θρέψη. Αυτή την μερίδα ανθρώπων, λοιπόν, δεν την ενοχλεί η γλουτένη, αλλά η «εμμονή» σε συγκεκριμένες τροφές. Πλέον οι εναλλακτικές έχουν αυξηθεί στα τρόφιμα που παράγονται, οπότε δεν είναι δύσκολο για κάποιον -που δεν πάσχει από κοιλιοκάκη- να δημιουργήσει μια διατροφική ποικιλία για τον εαυτό του.

Δημητριακά

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Τρόφιμα ελεύθερης κατανάλωσης

Όταν κάποιος μπει στην διαδικασία να ακολουθήσει την δίαιτα χωρίς γλουτένη, σίγουρα θα δυσκολευτεί. Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία των τροφών μας είτε αποτελείται από σιτάρι, είτε έχει επιμολυνθεί. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως ανακαλύπτει μια πληθώρα των τροφίμων, όπως:

  • Ρύζι και καλαμπόκι (είναι οι βάσεις των τροφών χωρίς γλουτένη, το ρύζι πρέπει να μην έχει επιμολυνθεί)
  • Όσπρια, σπόροι, ξηροί καρποί χωρίς επεξεργασία
  • Φρέσκα αυγά
  • Φρέσκα κρέατα, ψάρια, πουλερικά
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Πλειοψηφία των γαλακτοκομικών (Προσοχή στα συστατικά και στα συντηρητικά)

Για ένα άτομο με κοιλιοκάκη, βέβαια, η διατροφή αυτή δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Περιορίζεται στις διατροφικές του επιλογές, χάνει την ευκολία του “απ’ έξω” φαγητού και πρέπει πάντα να διαβάζει προσεκτικά τα συστατικά των προϊόντων. Το ευτύχημα είναι ότι όσο περνάει ο καιρός και ο αριθμός των πασχόντων αυξάνεται, οι εταιρείες ενημερώνονται πια για την κατάσταση και φροντίζουν να παράγουν τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Φυσικά και υπάρχουν εταιρείες αμιγώς για τέτοιου είδους τρόφιμα, όπως πλέον και εστιατόρια, σουβλατζίδικα, ζαχαροπλαστεία κ.α. Αν και ένας ακόμη παράγοντας είναι η τάση – μόδα που ήρθε και θα περάσει, η μειονότητα εκείνων που έχουν κοιλιοκάκη ευνοήθηκε σε μέγιστο βαθμό.

Όσπρια

 

Δείτε ακόμη:

Το τηγάνι… σκοτώνει. Γιατί τα τηγανητά είναι τόσο ανθυγιεινά
Αυτές είναι οι σούπερ δυνάμεις του γάλακτος αμυγδάλου
Ο καφές και η μεσογειακή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις