Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα 12 μίλια, προκαλεί η Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα 12 μίλια, προκαλεί η Τουρκία

Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο: Ακολουθεί η επέκταση Νότια και Ανατολικά της Κρήτης - Με μια προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στον Νίκο Δένδια με αφορμή τη μειονότητα στη Θράκη.

Σε κλίμα ευρύτερης συναίνεσης αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Στην συζήτηση που ξεκινά στις 11 το πρωί θα παρέμβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα του νομοσχεδίου καθώς για πρώτη φορά μετά το 1947 η Ελλάδα αυξάνει την εθνική της κυριαρχία. H επέκταση της χωρικής θάλασσας από το βορειότερο σημείο του Ιονίου ως το ακρωτήριο Ταίναρο προσθέτει στην επικράτεια περισσότερα από 13.000 τετραγωνικά μέτρα αυξάνοντας το μέγεθός της κατά περίπου 10%.

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί για όλη την ατζέντα των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, τις επόμενες κινήσεις που θα ενισχύσουν την εθνική κυριαρχία και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Σε τοποθέτηση αναμένεται να προχωρήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι η βάσεις για την επέκταση της χωρικής θάλασσας στο Ιόνιο τέθηκαν από την δική του κυβέρνηση, σε μια εποχή που η ΝΔ κατήγγειλε την τμηματική διευθέτηση του θέματος, ενώ στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να μιλήσει και η κυρία Φώφη Γεννηματά.

Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο: Ποιοι ψηφίζουν

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπέρ των προωθούμενων διατάξεων αναμένεται να ψηφίσουν 285 βουλευτές απο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 ενώ το ΚΚΕ θα δηλώσει παρών. Με τον τρόπο αυτό η εθνική αντιπροσωπεία ανάβει το «πράσινο φως» για την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας να επεκτείνει την χωρική θάλασσα στα 12 ναυτικά μίλια προς την Δύση την ώρα που τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις που όλα δείχνουν ότι θα αφορούν την επέκταση Νότια και Ανατολικά της Κρήτης αλλά για την ώρα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Δένδιας, κατά την χθεσινή πρώτη συνεδρίαση στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, απαντώντας στην στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου που μίλησε για ανάγκη «επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης και όχι μόνο νότια της Κρήτης» δήλωσε: «Όσον αφορά την Κρήτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Απαράδεκτη η «απειλή πολέμου»

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό. Καταλαβαίνω ότι στέφονται τα μάτια σε περιοχές οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε, οπουδήποτε θέλει να επεκτείνει το δικαίωμά της αυτό» και να χαρακτηρίσει απαράδεκτη την «απειλή πολέμου» που εκφράζει η Τουρκία στην περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει την χωρική της θάλασσα στο Αιγαίο.

Πέραν αυτών ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την γειτονική χώρα τονίζοντας ότι «προσερχόμαστε με καλή πίστη» και πως «τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με χρήση βίας και απειλές πολέμου». Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει εξ αρχής ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου την παύση των τουρκικών προκλήσεων για να προσθέσει «Έχουν συμπληρωθεί δυο μήνες από αποχώρηση του Ορούτς Ρέις. Επομένως ο όρος που τέθηκε από τη χώρα μας ουσιαστικά έχει εκπληρωθεί. Δημιουργείται έτσι ευκαιρία διαλόγου πάντα στο πλαίσιο των διερευνητικών που αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

Ο Κωνσταντίνος Φίλης για τα 12 μίλια, την Μόσχα και τις διερευνητικές επαφές

https://www.youtube.com/watch?v=MKh8spnn_eg

Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο: Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ

Με μια προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στον Νίκο Δένδια, προφανώς ενοχλημένο και από την προαναγγελία που έκανε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη η οποία, όπως είπε, θα αφορά και το ανατολικό της τμήμα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα παραμονές της έναρξης των διερευνητικών επαφών Αθήνας και Άγκυρας, εξαπολύει κατηγορίες σε σχέση με τη μειονότητα της Θράκης, λέγοντας μάλιστα ότι “ο Νίκος Δένδιας πρέπει πρώτα να σκουπίσει το μπροστινό μέρος του σπιτιού του”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμι Ακσόι, σε γραπτή ανακοίνωση σημειώνει ότι “είναι κωμικοτραγικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το ΕΣΔΑ ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζεται στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης να επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες”.

Η Ελλάδα παραβίασε επίμονα τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης

Ο Ακσόι υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα παραβίασε επίμονα τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις πολυμερείς συμφωνίες και επεσήμανε ότι η μειονότητα εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις παραβίασης του ΕΣΔΑ σχετικά με την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας. “Στη χώρα μας έγιναν πολλά εποικοδομητικά βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων της Ελληνικής-Ορθόδοξης μειονότητας και έχουν εφαρμοστεί σε συντονισμό με τους ελληνορθόδοξους πολίτες τα τελευταία χρόνια. Σχετικά με τη λύση των προβλημάτων της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόοδος αλλά οπισθοδρόμηση”, όπως είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει μειονοτικά σχολεία στη Δυτική Θράκη

“Πριν προβεί σε τέτοιες τρομερές δηλώσεις, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη, πρώτα να καθαρίσει το μπροστινό μέρος του σπιτιού του”, καταλήγει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο: Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη κάλεσε την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων και υπογράμμισε ότι αυτό παραμένει διεθνής υποχρέωση της γείτονος, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης. “Η Τουρκία πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσει ότι η ελληνική μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία. Αντιθέτως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας”, ανέφερε ο κ. Δένδιας.

“Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες”, σημείωσε. Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννη, περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους. “Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ήταν και παραμένει διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης”, τόνισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης Νίκος Δένδιας

Η Τουρκία πρέπει να αναζητήσει λύσεις

Επίσης, ανέφερε το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 27/6/2008, που “καλεί την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις που θα επέτρεπαν την αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ίμβρο και την Τένεδο. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής των Ιμβρίων και Τενεδίων Ελλήνων της διασποράς, ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν ή όχι την τουρκική ιθαγένεια”. Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο Σύλλογος Ιμβρίων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αγωνίζεται υπό αντίξοες συνθήκες, “για να προβάλει τις αδικίες και την καταπίεση που έχει υποστεί διαχρονικά ο ιμβριακός Ελληνισμός από τις τουρκικές Αρχές”, ενώ “συντηρεί ζωντανή την ξεχωριστή ιστορία των Ιμβρίων”.

‘Όπως υπογράμμισε, το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει την αδιάλειπτη αρωγή του “στην προσπάθεια αναζωογόνησης της παρουσίας των Ιμβρίων στην πατρώα γη τους, με την εγκατάσταση εκεί νέων οικογενειών”. Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, παραμένει η αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, της ιστορικής παρουσίας του Ιμβριακού Ελληνισμού στο νησί, ενώ σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής συνιστά η στελέχωση των εκεί ομογενειακών σχολείων και η εξεύρεση κατάλληλης απασχόλησης των Ιμβρίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η μόνιμη διαμονή τους στο νησί.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος επίσης κατάγεται από την Ίμβρο. “Το φωτεινό παράδειγμά του και η διαρκής δραστηριοποίησή του επ’ ωφελεία των ομογενών μας στο νησί, εγγυάται την ευόδωση των προσπαθειών σας”, σημείωσε. Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, κ. Κύριλλος, θα καταφέρει να συσπειρώσει τον εκεί Ιμβριακό Ελληνισμό”. “Το ενδιαφέρον μας για σας παραμένει ισχυρό και αμείωτο”, τόνισε ο κ. Δένδιας και κατέληξε: “Έως ότου η γειτονική χώρα αρθεί στο ύψος των υποχρεώσεων, τις οποίες έχει αναλάβει, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα νομικά και διπλωματικά εργαλεία στη διάθεσή μας, προκειμένου να εκπληρωθούν οι προσδοκίες και τα ιστορικά δίκαια των Ιμβρίων”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις