Κατά τρεις μήνες αυξάνεται η στρατιωτική θητεία στον Στρατό Ξηράς σύμφωνα με απόφαση που έλαβε σήμερα το ΚΥΣΕΑ. Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση των Γενικών Επιτελείων και σύμφωνα με αυτήν, εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των Οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Ως εκ τούτου, η θητεία αυξάνεται στους 12 μήνες για τους υπόχρεους πλήρους θητεία κάτι που θα ισχύσει από την επόμενη σειρά κατάταξης. Αναφορικά με όσους είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας, καλούνται, πλέον, να υπηρετήσουν 9 μήνες αντί για οκτώ που ισχύει μέχρι σήμερα.
Με βάση την απόφαση εφαρμόζεται «διζωνικό» σύστημα και καθορίζεται διάρκεια θητείας 9 μηνών, για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες είτε εδρεύουν στην περιοχή της Θράκης είτε στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής. Το ίδιο ισχύει επίσης και για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο καθεστώς ισχύει ήδη σήμερα για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Π.Α και το Π.Ν.
Πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών
Σε ό,τι αφορά τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ.) αυτή πλέον καθορίζεται στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα. Η εν λόγο πρόβλεψη αφορά εκείνους που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες Στρατού Ξηράς (Θράκη και ακριτικά νησιά του Αιγαίου). Το εν λόγω καθεστώς ισχύει επίσης σήμερα για την Π.Α και το Π.Ν.
Ως προς τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα). Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.
Οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους οπλίτες που κατατάχθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, καθώς και όλους εκείνους που πρόκειται να επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της.
Οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου
Σε δηλώσεις του τον Οκτώβριο από την Θάσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος, είχε προαναγγείλει τις αλλαγές στη θητεία. Αφού επεσήμανε ότι “η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής”, πρόσθεσε:
“Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν”.