Την παράταση της θητείας του Αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και του Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη στη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αποφάσισε στη συνεδρίασή του υπό τον πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε, σήμερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο την παράταση της θητείας του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ομοφώνως, αποφάσισε:
-Την παράταση της θητείας του Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ).
-Την παράταση της θητείας του Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη στη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Γεώργιος Μπλιούμης
Είναι υπεύθυνος για την άρτια οργάνωση, στελέχωση, εξοπλισμό, εκπαίδευση, αξιολόγηση, προπαρασκευή για πόλεμο και ετοιμότητα του συνόλου του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι μέλος του Συμβουλίου Άμυνας και του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και μαζί με τους Αρχηγούς των λοιπών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατιωτικός σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 25 Ιανουαρίου 2019. Γεννήθηκε στην Ελασσόνα. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1979 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1983.
Είναι απόφοιτος:
του Σχολείου Εκπαιδευτών Εδάφους
της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων
της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων
του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου
του Διακλαδικού Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου
Μιχαήλ Καραμαλάκης
O αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης κατάγεται από τον Αχεντριά του Δήμου Αχαρνών – Αστερουσίων Ηρακλείου. Γεννήθηκε στο Σουφλί το 1964. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Κατατάχθηκε στο σώμα της πρώην Χωροφυλακής το 1982 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1988. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης επιτελών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. το 2000. Ο Μιχάλης Καραμαλάκης συντέλεσε καθοριστικά στην εδραίωση του συνδικαλιστικού δικαιώματος για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, ασκώντας για ικανό χρονικό διάστημα καθήκοντα μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών.
Διετέλεσε ενεργό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Διοικητικού Συμβουλίου των αστυνομικών συνδικάτων (CESP), συνεισφέροντας με την εμπειρογνωμοσύνη του στη διαδικασία εναρμόνισης των αστυνομικών και δικαστικών δομών στην Ευρώπη.
Υπηρέτησε επί σειρά ετών, ως διοικητής, σε μάχιμες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. Ως ανώτατος αξιωματικός, ο Μιχάλης Καραμαλάκης υπηρέτησε με τον βαθμό του ταξιάρχου από τον Μάρτιο του 2012, ως διευθυντής της διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, μέχρι και τον Απρίλιο του 2014 που προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.
Στις 16 Φεβρουαρίου 2016 προήχθη στο βαθμό του αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Κατά την εκεί θητεία του, είχε, μεταξύ άλλων, την εποπτεία και τον συντονισμό για την εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού της Ειδομένης, το Μάιο του 2016. Στις 21 Ιανουαρίου 2017 τοποθετήθηκε στη θέση του προϊσταμένου επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ενώ από τις 05 Αυγούστου 2018 έως την 1η Νοεμβρίου 2018 ασκούσε παράλληλα και τα καθήκοντα του υπαρχηγού. Στις 2 Νοεμβρίου 2018 έγινε υπαρχηγός της Αστυνομίας.
Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, του απονεμήθηκαν από την Πολιτεία, για την υπηρεσιακή του απόδοση και για την αστυνομική του δράση πλήθος επαίνων και ηθικών αμοιβών.
Ο Μιχάλης Καραμαλάκης έχει παρασημοφορηθεί με τους Αργυρούς Αστέρες του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και του Φοίνικα, με τα μετάλλια του του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και του Φοίνικα, αλλά και τους προβλεπόμενους Χρυσούς Σταυρούς, καθώς επίσης και με τις διαμνημονεύσεις της Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’, Β΄& Γ’ Τάξεως, της Αστυνομικής Αξίας Α’, Β΄& Γ’ Τάξεως και της Αξίας και της Τιμής Β’ & Γ΄ Τάξεων.
Κρίσεις Πυροσβεστικής: Αμετάβλητη η ηγεσία
Πραγματοποιήθηκαν χθες τη νύχτα οι τακτικές κρίσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής. Χαρακτηρίζονται ήπιες καθώς η ηγεσία του Σώματος έμεινε αμετάβλητη.
Παρέμειναν στις θέσεις τους ο αρχηγός Στέφανος Κολοκούρης και οι δύο υπαρχηγοί του σώματος. Αποστρατεύθηκαν δύο υποστράτηγοι και συγκεκριμένα ο Χρήστος Γκολφίνος και ο Μανώλης Δαμουλάκης από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και την Ακαδημία.
Στο βαθμό του αρχιπύραρχου (ταξιάρχου) αποστρατεύτηκαν 10 αξιωματικοί της Πυροσβετικής. Αρκετές είναι οι μετακινήσεις – τοποθετήσεις στελεχών του Σώματος. Ενδεικτικά, ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων Γιώργος Πουρνάρας μετακινείται στην Πάτρα και τη θέση του καταλαμβάνει ο «Αττικάρχης» Χρήστος Λάμπρης.
Αντίστοιχα, ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΕΣΚΕΔΙΚ Σπύρος Πέτρου μετακινείται στην Ακαδημία και τη θέση του καλύπτει ο μέχρι πρότινος επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλονίκης Σπύρος Βαρσάμης. Αμετακίνητος στη θέση του παρέμεινε ο συντονιστής επιχειρήσεων Βορειου, Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Σταμούλης.