Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

19

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Παιδί και ανατροφή: Τα συχνά λάθη των γονιών
PLUS

Παιδί και ανατροφή: Τα συχνά λάθη των γονιών

Παιδί και ανατροφή: Η υπερβολική αγάπη των γονέων, ως επί το πλείστον, είναι ο πρώτος παράγοντας της ευτυχίας του ανθρώπου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν και λάθη στην ανατροφή του παιδιού.

Όλοι οι γονείς ανατρέφουν τα παιδιά τους, ώστε να είναι χαρούμενα με κάθε κόστος. Η σχέση αυτή, όμως, αν και είναι η πιο γερή στην ζωή του ανθρώπου, θα περιέχει και λάθη και “αναποδιές”. Όπως, άλλωστε και όλες οι ανθρώπινες σχέσεις. Το να είναι ένα παιδί ευτυχισμένο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κλαίει ή να στενοχωρηθεί ή να αποτύχει. Η πνευματική δύναμη, που ανατρέφεται το παιδί να έχει, δεν το θωρακίζει από τα προβλήματα, ούτε καταπνίγει τα συναισθήματά του. Αντιθέτως, ένας ισορροπημένος ψυχικός κόσμος βοηθά το κάθε παιδί να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Ακόμα κι όταν φτάσει στο σημείο να αμφιβάλλει για τον εαυτό του, θα του δώσει την δύναμη να προχωρήσει και να σταθεί στα πόδια του. Η απεριόριστη αγάπη των γονέων, βέβαια, τους “τυφλώνει” και θέλουν να αποτρέψουν τα παιδιά τους από κάθε τι άσχημο.

Σύμφωνα με κανόνες της ψυχολογίας, ένας γονιός βλέπει στον γόνο του τον καθρέφτη του εαυτού του. Πράγμα που σημαίνει ότι θέλει να πετύχει το παιδί του, όσα δεν πέτυχε εκείνος. Όπως επίσης, να έχει τις ίδιες αρχές και πεποιθήσεις με εκείνον. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συμβεί, καθώς πρόκειται για έναν ξεχωριστό άλλο άνθρωπο σε άλλες εποχές. Επομένως, οι στόχοι, τα θέλω και οι αντιλήψεις του απέχουν σε μεγάλο βαθμό από του γονέα. Αυτό, εννοείται, δεν καθιστά την σχέση αυτή ως εγωιστική ή ναρκισσιστική. Κι αυτό γιατί όλα αυτά συμβαίνουν στο ασυνείδητο μέρος του μυαλού του ενήλικα. Δεν μειώνει την αγάπη και την θαλπωρή, απλά συνυπάρχει μαζί της. Έτσι, η θωράκιση του παιδιού και ο καθρέφτης στο μυαλό του γονέα προκαλούν λάθη στην ανατροφή του.

Γονείς και παιδί

Παιδί και ανατροφή: Λάθη εξαιτίας της υπερβολικής θωράκισης

  • Κρύβουν την ενοχή: Το να δείχνουν άτρωτοι οι γονείς είναι ένα παραμύθι για τα παιδιά που αργά ή γρήγορα θα γκρεμιστεί. Αν δεν γνωρίζει ότι είναι φυσιολογικό συναίσθημα οι τύψεις, τότε θα γίνει πιο εύκολο “θύμα” προς εκμετάλλευση από τους άλλους. Πρέπει να δείχνουν οι γονείς ότι είναι ευάλωτοι κι αυτοί. Καθώς και ότι κανένα αρνητικό συναίσθημα δεν πρέπει να εμποδίζει την λήψη μιας σωστής απόφασης.
  • Παιδί, το κέντρο του κόσμου:  Φυσικά και μόλις κάποιος μπει στην μητρότητα ή πατρότητα όλη η ζωή του περιστρέφεται γύρω από το παιδί του. Παρόλα αυτά, το να συμπεριφέρεται στο παιδί με αυτό το σκεπτικό, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. Όταν βγει το παιδί στον έξω κόσμο θα περιμένει όλοι να ασχολούνται μαζί του και να έχει την απόλυτη προσοχή τους.
  • Ο φόβος επηρεάζει τις αποφάσεις τους: Σίγουρα το να είναι το παιδί σε συνεχή ασφάλεια, μειώνει το άγχος των γονέων. Πρέπει, όμως, να το μάθουν ότι ο μόνος τρόπος να ξεπερνάει τους φόβους του είναι να τους αντιμετωπίζει και όχι να κρύβεται από αυτούς. Μπορεί να μην είναι τόσο άνετοι με αυτό, αλλά θα κάνει το παιδί να μην φοβάται να βγει στον έξω κόσμο.
  • Δεν μαθαίνουν στο παιδί την έννοια της ευθύνης: Ο λόγος είναι για να μην στερηθεί την παιδική του ηλικία. Γι’ αυτόν τον λόγο το αφήνουν να κάνει ό,τι θέλει και να μην δέχεται εντολές. Όμως, οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες δεν το επιβαρύνουν, ίσα ίσα του μαθαίνουν πως να γίνει υπεύθυνο στην ενήλικη ζωή.
  • Αποφεύγουν την ταλαιπωρία: Το να μπαίνει ο πατέρας ή η μητέρα στην διαδικασία να κάνει αυτά, που έπρεπε να κάνει το παιδί του είναι, επίσης, λάθος. Πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση και να μάθει στο παιδί ότι η εύκολη λύση δεν είναι πάντα η καλύτερη, Να μάθει να παλεύει για αυτά που θέλει.
Πατέρας και κόρη

Παιδί και ανατροφή: Λάθη λόγω του καθρεπτισμού

  • Δεν δέχονται την αποτυχία: Πρέπει να το παιδί να μάθει ότι δεν πάνε όλα στην ζωή, όπως θα θέλαμε. Ότι το να χάσει σε ένα άθλημα ή να αποτύχει σε ένα τεστ δεν είναι το τέλος του κόσμου. Να μάθει να βλέπει την θετική πλευρά των δυσκολιών και να γίνεται καλύτερο. Να μην φοβάται μήπως απογοητεύσει κανέναν ή πως θα λάβουν την αποτυχία του οι γονείς του.
  • “Απαιτούν” να είναι τέλειο: Το να θέλει κανείς το παιδί του να είναι άριστο σε όλες τις πτυχές της ζωής του είναι φυσιολογικό. Είναι λάθος, όμως, όταν, έστω κι έμμεσα, το πιέζουν να είναι σε όλα τέλειο. Για να βγει ένας άνθρωπος με ισορροπημένο ψυχικό κόσμο θα πρέπει να μάθει πως κανείς δεν είναι τέλειος. Πως αν καμιά φορά αποτύχει είναι μέρος της ζωής κι αυτό.
  • Δεν αφήνουν περιθώρια για λάθη: Το να διορθώνουν τα μαθήματα του σχολείου, να ελέγχουν αν έχει πάρει το κολατσιό του ή να υπενθυμίζουν τις δουλειές που έχει να κάνει είναι “έγκλημα”. Δεν του αφήνουν περιθώριο να κάνει λάθος και να προσπαθήσει να το διορθώσει. Στην τελική από το λάθη μας, μαθαίνουμε όλοι.
  • Μπερδεύουν την τιμωρία με την πειθαρχία: Μεγάλη απόσταση έχει το να φοβάται να κάνει λάθη ένα παιδί με το να θέλει να παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς να αποκτήσει το παιδί αυτοπειθαρχία και να παίρνει καλύτερες αποφάσεις.
Πατέρας και γιος

Δείτε ακόμη:

Κορονοϊός: Μόλις το 1/16 του ιικού φορτίου των 80άρηδων φέρουν τα παιδιά του δημοτικού
Η σωστή ώρα του βραδινού για να μην παχύνουμε
Επικίνδυνη όσο ο βήχας για τη μετάδοση του κορονοϊού η συνομιλία σε κλειστό χώρο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις