Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά – διερευνητικές: «Δεν συζητείται η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά – διερευνητικές: «Δεν συζητείται η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών»

Ελληνοτουρκικά - διερευνητικές: Το πεδίο των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας χαρτογράφησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Αντίστροφη μέτρηση για την 25η Ιανουαρίου όπου θα γίνει η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ελληνική θέση ανέκαθεν μιλούσε για οριόθετηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ενώ η τουρκική πλευρά θέλει να μπούνε όλα τα θέματα στο τραπέζι. Μάλιστα η Τουρκία, μπορεί να απέσυρε το Όρουτς Ρέις στην Αττάλεια ωστόσο καθημερινά προκαλεί. Είτε με δηλώσεις και επιθέσεις προς την Ελλάδα, όσο και με παραβιάσεις στο Αιγαίο κάνοντας το κλίμα ιδιαίτερα εκρηκτικό. Ένα από τα θέματα που θέτει η Τουρκία στο διάλογο είναι αυτό της αποστρατικοποίησης των νησιών.

Το πεδίο των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας χαρτογράφησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών και 3 ημέρες πριν από την επανεκκίνηση του 61ου γύρου στην Κωνσταντινούπολη. «Δεν είναι διαπραγματεύσεις. Είναι επαφές. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν τηρούνται πρακτικά. Δεν μετέχει κανένας τρίτος, είναι μεταξύ μόνο των δύο πλευρών. Δεν γίνονται ενημερώσεις για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών» καθόρισε με σαφήνεια.

Ξεδιπλώνοντας περαιτέρω το πλέγμα των διερευνητικών επαφών, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε πως είναι άτυπες, μη δεσμευτικές, εμπιστευτικές συζητήσεις προκειμένου να διερευνηθούν τα σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Επισήμανε πως εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, που στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την άποψη της ελληνικής πλευράς, ότι αν διεξαχθούν καλή τη πίστει, μπορούν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων. Διαμήνυσε πως η Ελλάδα προσέρχεται στον 61ο γύρο καλή τη πίστει και με πνεύμα συνεργασίας.

Νίκος Δένδιας με κινητό έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Ελληνοτουρκικά: Δεν τίθεται θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών

Επίσης, κατέστησε σαφές πως στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, δεν διαπραγματευόμαστε οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία και υπογράμμισε πως η θέση της Ελλάδας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε ερώτηση για την προσφορά καλών υπηρεσιών από διάφορες χώρες για διαμεσολάβησή τους μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τούς ευχαρίστησε και τόνισε εκ νέου πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη διαμεσολάβηση τρίτων για να μιλάει με την τουρκική πλευρά, επισημαίνοντας πως οι επαφές είναι μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπάρχει ανάγκη διαμεσολάβησης τρίτων. «Μιλάμε απευθείας» προσέθεσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης Νίκος Δένδιας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις