Το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων είναι ένα από τα κεφάλαια της “άρσης μέτρων” που προκαλεί πονοκέφαλο στην επιτροπή. Εκτός από τα γυμνάσια και τα λύκεια, το άνοιγμα στα χιονοδρομικά κέντρα θα συζητηθεί από τους ειδικούς, που γνωρίζουν πως αν ο κλάδος δεν δουλέψει τώρα, χάνεται η σεζόν. Από την άλλη, το ενδεχόμενο να ανοίξει θα σημαίνει και άνοιγμα της μετακίνησης από νομό σε νομό, πράγμα που θα φέρει και σημαντικό αριθμό μετακινήσεων, κάτι το οποίο οι λοιμωξιολόγοι θέλουν να αποφευχθεί πάση θυσία.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης τονίζουν όλη την εβδομάδα την σημαντικότητα του να ανοίξει ο συγκεκριμένος κλάδος ώστε να μην χαθεί η χρονιά. Οι εργαζόμενοι στα χειμερινά χιονοδρομικά κέντρα μάλιστα, δηλώνουν έτοιμοι να ανοίξουν άμεσα, αλλά αυτό δεν δείχνει πως θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Αντίθετα, αν δώσουν το πράσινο φως οι λοιμωξιολόγοι, πιθανότερη ημερομηνία να ανοίξουν θα είναι η 1η Φεβρουαρίου, μαζί με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Χιονοδρομικά: Πώς θα γίνεται η μετακίνηση εκτός νομού
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών δεν θα συνοδευτεί από «ξέφρενες» μετακινήσεις εκτός νομού. Το υπουργείο, συγκεκριμένα, ζητά να υπάρχει μια ειδική ρήτρα: οι μετακινήσεις εκτός νομού για επίσκεψη σε χιονοδρομικό να επιτρέπονται μόνο με την επίδειξη κράτησης. Προκειμένου αυτή η ρήτρα να μη λειτουργήσει αποτρεπτικά για μονοήμερες αποδράσεις, ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι να γίνονται δεκτά και άλλα αποδεικτικά έγγραφα, όπως για παράδειγμα η online κράτηση για ενοικίαση εξοπλισμού, όπου αυτό είναι δυνατό.
Γεωργιάδης: Είναι ο μόνος κλάδος που δεν μπορεί να δουλέψει άλλη εποχή
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε την σημαντικότητα του να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος κλάδος. Με αφορμή και κάποια αρνητικά σχόλια για το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως πρόκειται για έναν κλάδο εποχικό, που δεν μπορεί να λειτουργήσει άλλη εποχή, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αφού έκανε λόγο για «κοινωνικό κανιβαλισμό» σχετικά με τα αρνητικά σχόλια που ακούστηκαν για το ενδεχόμενο ανοίγματος του κλάδου, είπε: «Τι να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. όσους απασχολούνται στον χειμερινό τουρισμό) να πάνε να πνιγούνε, να πεθάνουν, να μείνουνε άνεργοι; Έχουμε έναν κλάδο, τον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος είναι ο μοναδικός κλάδος που δεν μπορεί να δουλέψει άλλη εποχή».
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το πλάνο για την επαναλειτουργία του χειμερινού τουρισμού εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά «η προτεραιοποίηση γίνεται από την κυβέρνηση. Προσπαθούμε να κρατήσουμε βιώσιμους τους κλάδους που πλήττονται» Ακόμη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός ανέφερε πως θα εξεταστεί από τους λοιμωξιολόγους και το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι χώροι ενοικίασης στολών με την είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.
Πότε επιτρέπεται οι μετακίνηση από νομό σε νομό
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός τόνισε πως η μετακίνηση σε χιονοδρομικά κέντρα θα γίνεται με την επίδειξη κράτησης.
Θα δοθεί αυτή η εξαίρεση στις μετακινήσεις σε άλλους νομούς προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κλάδος, ενώ σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, μετακίνηση από νομό σε νομό δεν επιτρέπεται παρά μόνο στις εξής 6 περιπτώσεις:
Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.
Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο
Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.
Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής