Διαδηλώσεις νομοσχέδιο: Σύμφωνα με το Σχέδιο, είναι υποχρεωτική η γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης - Και drones αν χρειαστεί
Την οριστική μορφή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεων που φέρνουν ένα νέο δόγμα σε ό,τι αφορά την περιφρούρηση των πορειών και των συγκεντρώσεων. Κατά την παρουσίαση, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για ένα νέο modus operandi, το οποίο προβλέπει την κλιμακούμενη χρήση μέσω στις συναθροίσεις. Πλέον, εξήγησε ο υπουργός, χρήση νερού ή δακρυγόνων ή βομβίδων κρότου – λάμψης θα είναι η τελευταία καταφυγή, προσθέτοντας ότι «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι «θα εξαντλούνται τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης, γιατί το δικαίωμα της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό ισχύει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί. Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές. Διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί. Εμείς θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα της επιλογής του πολίτη». Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις συναθροίσεις και η νέα φιλοσοφία διαχείρισης τους από την Αστυνομία, διαμορφώνει μία ριζικά διαφορετική κουλτούρα που έχει ως στόχο, όχι τη διάλυση, αλλά την περιφρούρηση και την προστασία των συναθροίσεων και τη διευκόλυνση της νόμιμης άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, χωρίς τη διατάραξη της κοινωνικό- οικονομικής ζωής ή την πρόκληση επεισοδίων και καταστροφών.
Η νέα αυτή κουλτούρα δημιούργησε την ανάγκη προσαρμογής και της επιχειρησιακής λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για ένα νέο Modus Operandi που έχει δύο βασικούς άξονες: 1) διεύρυνση της ευελιξίας και 2) μείωση της έντασης με την αναλογικότητα συστατικό κριτήριο της αντίδρασης. Δίνεται έμφαση στην επικοινωνία με τους συναθροιζόμενους, στην πρόληψη και την αποτροπή παρεισφρήσεων σε συναθροίσεις και στον περιορισμό της κατασταλτικής δράσης της Αστυνομίας.
Διαδηλώσεις νομοσχέδιο: Στην ενότητα για την περίπτωση επεισοδίων, το νέο Εθνικό Σχέδιο αναφέρει,
«Το νέο δόγμα της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαχείριση των συναθροίσεων δίνει έμφαση στον περιορισμό των εντάσεων, στην πρόληψη συγκρούσεων και στη χρήση ήπιων μεθόδων (διαμεσολάβηση, επικοινωνία, ενεργητικός διάλογος) για την αποφυγή κλιμακώσεων.
Για αυτό λόγο, τη διαχείριση των συναθροίσεων αναλαμβάνουν ομάδες ήπιας αστυνόμευσης (ΟΔΟΣ, Διαμεσολαβητές, ένστολοι Αστυνομικοί σε μέτρα τάξης, Τροχαία κτλ).
Η καταστολή περιορίζεται στο ελάχιστο και μόνο κατόπιν εξάντλησης όλων των ηπιότερων αποτρεπτικών μέσων. Η χρήση δακρυγόνων μέσων και η εμπλοκή διμοιριών ΥΑΤ θα αξιοποιείται μόνο ως ύστατη επιχειρησιακή επιλογή σε περιπτώσεις διάλυσης, επεισοδίων ή επιθέσεων κατά των εμπλεκόμενων αστυνομικών δυνάμεων, τηρουμένων των αρχών της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της επιείκειας»
Διαδηλώσεις νομοσχέδιο: Ποιες δυνάμεις θα επεμβαίνουν στις πορείες
Για το παράδειγμα της Αττικής, στην οποία διοργανώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός συναθροίσεων, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχει στη διάθεση της τις παρακάτω ομάδες, το προσωπικό των οποίων αξιοποιείται στη διαχείριση των συναθροίσεων:
Δυνάμεις ήπιας αστυνόμευσης: Τροχαία, ΟΔΟΣ, Αστυνομικοί σε μέτρα Τάξης, Διαμεσολαβητές.
Ευέλικτες Μονάδες με δυνατότητα δυναμικής παρέμβασης: ΔΡΑΣΗ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ.
Ομάδες συλλήψεων
Δυνάμεις επιβολής και αποκατάστασης της τάξης: Διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ.
Βασικός άξονας του σχεδίου είναι η συνεχής επικοινωνία της ΕΛ.ΑΣ με τον οργανωτή της πορείας και τους συμμετέχοντες. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επιτήρηση με drones, κάμερες και ελικόπτερα καθώς και η δημιουργία μιας ειδικής Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις. Στο σχέδιο υπάρχει επίσης ειδική αναφορά για το πώς θα κατηγοριοποιούνται οι πορείες ανάλογα με το μέγεθός τους και τον βαθμό επικινδυνότητας.