Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σύσκεψη για τις μεταλλάξεις κορονοϊού: “Συναγερμός” στη χώρα, πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης
ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη για τις μεταλλάξεις κορονοϊού: “Συναγερμός” στη χώρα, πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης

Σύσκεψη για τις μεταλλάξεις κορονοϊού: Αυτό που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι κατά πόσο οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν την αποδοτικότητα των εμβολίων

Φουντώνει η ανησυχία και στην Ελλάδα για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, με τον υπουργό Υγείας να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας σήμερα στις 13:30. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η σύσκεψη θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Χθες, η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δήλωσε ότι «μάς απασχολεί η μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα πήρε μέτρα έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή». Η κ. Γκάγκα τόνισε ότι η έρευνα για τις μεταλλάξεις είναι σε εξέλιξη, ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου η νέα μετάλλαξη φαίνεται να αποτελεί το 20% των κρουσμάτων.

Βασίλης Κικίλιας Σωτήρης Τσιόδρας

Η σημασία των μεταλλάξεων για το εμβόλιο

Αυτό που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι κατά πόσο οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν την αποδοτικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, με τους περισσότερους ειδικούς να είναι καθησυχαστικοί. Σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα της Pfizer, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά τoυ κορωνοϊού δείχνει να λειτουργεί κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Η μελέτη αυτή της Pfizer και επιστημόνων του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας δείχνει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη γνωστή ως N501Y μετάλλαξη της πρωτεΐνης ακίδα. Η μετάλλαξη αυτή μπορεί να ευθύνεται για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε επίσης να επιτρέπει στον ιό να αποφεύγει την εξουδετέρωσή του από τα αντισώματα που προκαλεί το εμβόλιο, δήλωσε ο Φιλ Ντόρμιτζερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Pfizer για τα εμβόλια. Η BioNTech έχει επίσης δηλώσει ότι έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το εμβόλιό της για να «πιάνει» τις μεταλλάξεις σε διάστημα μόλις 6 εβδομάδων.

https://www.youtube.com/watch?v=mzAHSLdeiWg

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις