Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πιστοποιητικό εμβολιασμού αντιδράσεις: Η πρόταση που προωθεί ο Μητσοτάκης και οι επιφυλάξεις στην ΕΕ
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού αντιδράσεις: Η πρόταση που προωθεί ο Μητσοτάκης και οι επιφυλάξεις στην ΕΕ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού ΕΕ: Η Κομισιόν θα καλέσει τις χώρες να συζητήσουν επισταμένως για το ζήτημα προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική - Ερωτηματικό αν θα ασκηθούν πιέσεις

Στην ατζέντα της ΕΕ βρίσκεται προς επανεξέταση η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ με αφορμή την πανδημία, συζητήθηκε και η πρόταση την οποία προωθεί ο πρωθυπουργός, με ευρωπαϊκές χώρες και αξιωματούχους να χαιρετίζουν την πρωτοβουλία. Αν και υπάρχουν «σύμμαχοι» που ζητούν από την ΕΕ να προχωρήσει το πλάνο -Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Τσεχία- υπάρχουν και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που θεωρούν πως είναι πρόωρο το εν λόγω σχέδιο. Ωστόσο, παραμένει στο τραπέζι η επανεξέταση της πρότασης, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την τηλεδιάσκεψη.

Αρχικά ο Σαρλ Μισέλ, που από την αρχή έδειξε ενθουσιασμό για την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού, τόνισε πως σε πρώτη φάση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για «ιατρικούς λόγους». Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στη χρήση του σε επόμενο στάδιο, κάτι που θα γίνει αν υπάρχει ομοφωνία. Σε αυτό στάθηκε και η Φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε πως για να προχωρήσει η συγκεκριμένη πρόταση, θα πρέπει να υπάρχει «ομοφωνία» από τα κράτη-μέλη και για «πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού». Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός τόνισε στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής πως σε πρώτη φάση, το ζητούμενο θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του. Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Μέρκελ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Σκεπτικοί Γαλλία και Γερμανία με την πρόταση

Η Γαλλία από την αρχή έδειξε να είναι συγκρατημένη με την πρόταση αυτή. Η ελληνική πρόταση συζητήθηκε αρκετά στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο Παρίσι και Βερολίνο είχαν ορισμένες επιφυλάξεις. Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες. Κάποιοι αμφισβητούν την αναγκαιότητά του και μερικοί έχουν ερωτηματικά για την χρήση του, ωστόσο ορισμένες χώρες δηλώνουν ανοιχτές στο να γίνει χρήση του εν λόγω πιστοποιητικού. Οπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα οδηγεί σε κανέναν περιορισμό της ελευθερίας, αλλά αντιθέτως θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μια λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια, για όσους το διαθέτουν.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια: Αντίθετος και ο ΠΟΥ

«Προς το παρόν, ζητάμε να μην ζητείται κανένας έλεγχος εμβολίου ή ανοσίας για τα διεθνή ταξίδια ως προϋπόθεση εισόδου, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης, και την περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων. Ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να απαλλάσσει τους διεθνείς ταξιδιώτες από τη συμμόρφωση με άλλα μέτρα μείωσης του ταξιδιωτικού κινδύνου» δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του ΠΟΥ περιελάβανε και δημοσίευμα του Guardian για την πρόταση Μητσοτάκη, με τον ίδιο να τονίζει πως υπάρχουν δύο «επείγοντα ζητήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή», αναφερόμενος τόσο στην «πρόσφατη εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού Sars-Cov-2», όσο και στο γεγονός πως «δεν μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα ή να τιμωρήσουμε ορισμένες ομάδες ή χώρες».

Σαρλ Μισέλ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Κόστα, Γιοχάνις αρνητικοί

Μετριοπαθώς τοποθετήθηκε πριν κάποιες ημέρες και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν, όταν σχολίασε σχετικά πως «σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για τις οικονομίες μας. Είναι απαραίτητο το επόμενο καλοκαίρι να νιώθουμε ασφαλείς να ταξιδέψουμε». Παρότι ο πλέον ειδικός, οι αντιδράσεις από τον ΠΟΥ δεν ήταν οι μόνες επίσημες κατά της πρότασης Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού. Από την περασμένη εβδομάδα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, έσπευσε να απορρίψει κάθε τέτοια συζήτηση, εκφράζοντας την άποψη πως μία τέτοια απόφαση θα δίχαζε τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν πιστεύω πως είναι μια καλή ιδέα. Θα πρέπει να υπάρξει κάποιο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο όμως θα χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους, και όχι για τα ταξίδια» μεταφέρει τα λόγια του ο ευρωπαϊκός ιστότοπος, Euractiv, που υπογραμμίζει πως ο Γιοχάνις θεωρείται εξαιρετικά στενός φίλος της Αγκέλα Μέρκελ. Ούτε αυτές είναι ωστόσο οι μόνες αντιδράσεις, καθώς από την πλευρά της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν ήδη απορρίψει μία τόσο πρώιμη απόφαση, ενώ παρόμοια στάση έχει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μητσοτάκης: Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα της παράδοσης των εμβολίων

Ο κ. Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της νόσου Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος. Νωρίτερα, μαζί με τους Κουρτς, Μέτε Φρεντερίκσεν και Μπάμπιτς, με επιστολή τους ζητούσαν να υπάρξει ταχύτερη έγκριση των εμβολίων από την ΕΕ.

Επίσης, όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

ΕΕ: Ανοιχτά σύνορα, αλλά με αποθάρρυνση των μη απαραίτητων μετακινήσεων

Ακόμη, στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ, μίλησαν για το θέμα των ανοιχτών συνόρων εν μέσω της πανδημίας. Ο κ. Μισέλ ανέφερε αρχικά πως υπάρχει βούληση της ΕΕ να υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών και τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά έκανε ισχυρή σύσταση στο να μην επιτρέπονται ταξίδια που δεν είναι απαραίτητα. Το ίδιο ανέφερε και η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή». Σημείωσε ωστόσο ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όλο και περισσότερο» για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι είναι και πώς θα λειτουργήσει

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση αυτού του κωδικού θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε και το αν έχουν γίνει οι δυο δόσεις. Ωστόσο αυτό που πολλοί θεωρούν είναι πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λειτουργεί και ως διαβατήριο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σύμφωνα με την κυβέρνηση, καθώς όπως εξηγούν στόχος τους είναι απλώς να μετακινούνται χωρίς να κάνουν τεστ και να υποβάλλονται σε καραντίνα.

Όπως είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι κάποιου είδους διαβατήριο, ούτε θα επιβάλλεται. «Θα είναι απλά, εξήγησε, κωδικοποίηση για όλη την Ευρώπη, ώστε όταν κάποιος μετακινείται, αντί να του ζητούν να κάνει τεστ, να δείχνει το πιστοποιητικό και άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται από μία χώρα σε μια άλλη. Σημείωσε ότι τώρα όταν κάποιος έρχεται από μία χώρα σε μία άλλη του ζητάμε να κάνει τεστ, κάτι που ενδεχομένως δεν θα χρειάζεται αν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επισήμανε πως αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα καθώς είναι τουριστική χώρα και θα μειώσει τη γραφειοκρατία.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τα 2 σημαντικά οφέλη

Το Bloomberg αναφέρεται σε δημοσίευμά του στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού τα δύο σημαντικά οφέλη του, σε ό,τι αφορά τους ταξιδιώτες. Το ένα θα είναι ότι θα αρθεί το μέτρο της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που θα το έχουν, ενώ το δεύτερο είναι ότι – για τους ίδιους ταξιδιώτες – δεν θα υφίσταται ανάγκη επίδειξης αρνητικού τεστ κοροναϊού. Παράλληλα, το Μέσο επισημαίνει ότι το πρωτόκολλο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού «μπορεί να αναγνωριστεί και να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ και το οποίο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί παγκοσμίως υπό τον συντονισμό του ΠΟΥ».

Γιώργος Γεωργαντάς: Διευκολύνει την μετακίνηση το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις