Το «Casus Βelli» για την πιθανότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, επανέλαβε σε σημερινές του δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό Κοινοβούλιο. Και κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησαν. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Όμως η Ελλάδα για να πει κάτι στον λαό, λέει τέτοια πράγματα. Ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λάθος, λανθασμένες δηλώσεις. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία ισχύ όμως η Ελλάδα δεν κάνει μόνο αυτό. Όμως όπως είπα και σε κάποιους Ευρωπαίους η Ελλάδα συνέχισε κάποιες προβοκάτσιες. Όπως η πόντιση καλωδίων στον βυθό της θάλασσας, όπως να κάνει διμερείς ασκήσεις. Ξαφνικά ανακοινώνει NAVTEX, NOTAM και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές χώρους στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν χώρους, δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προβοκάτσιες», υποστήριξε μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους.
Μισέλ σε Τσαβούσογλου: Θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία αλλά και απτά αποτελέσματα
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατήρηση, της αποκλιμάκωσης και απτά αποτελέσματα ως προς την αλλαγή στάσης της Τουρκίας προς την ΕΕ σε συνάντηση των δύο στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε τον τρέχοντα θετικό διάλογο και τόνισε τη σημασία της βιώσιμης μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν προκειμένω, κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών να αποφύγει δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις.
Επιπλέον του εξήγησε ότι η ΕΕ προσβλέπει στην πρόοδο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και στην επανάληψη της διαδικασίας διακανονισμού της Κύπρου. Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητήσουν ξανά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε την επιθυμία της ΕΕ για εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά πρέπει να δει απτά αποτελέσματα επιτόπου.
Ελληνοτουρκικά: Προβληματίζει η στάση της Γερμανίας
Την ίδια ώρα, ερωτηματικά προκαλεί η γερμανική στάση σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τα ελληνοτουρκικά. Δημοσίευμα από τη Süddeutsche Zeitung που κατά καιρούς απηχεί θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται με κριτική διάθεση στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.
Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα ανέφερε ότι η κίνηση παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες και πως έτσι μπορεί «να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία». Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σιωπή του Γερμανού ΥΠΕΞ, ενώπιων του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, την ώρα που έκανε λόγο για ελληνικές ευθύνες αν η Ελλάδα επιμένει να μην συνεργάζεται, θέτει στο τραπέζι το ερώτημα αν η Γερμανία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντώντας -διά του εκπροσώπου του- σε σχετική ερώτηση του Sputnik για το ζήτημα, ανέφερε ότι η Γερμανία δεν έχει εκφράσει επιφυλάξεις απέναντι στη επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. «Σε κάθε περίπτωση παραμένει αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Το ίδιο έχει κάνει και η Γερμανία με τα δικά της ύδατα, οπότε θα προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση αν εξέφραζε οποιαδήποτε αντίδραση ή δυσαρέσκεια» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Γιατί δεν αντέδρασε ο Μάας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου
Ένας από τους λόγους μη αντίδρασης του Γερμανού ΥΠΕΞ ήταν ότι πρακτικά οι Γερμανοί φοβούνται την Τουρκία, υποστηρίζει ο Κώστας Υφαντής, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Η Γερμανία εξακολουθεί να κρατά χαμηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα απέναντι στην Τουρκία. Αυτό συμβαίνει από τη μια πλευρά, επειδή οι Γερμανοί δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν απέναντι στην Τουρκία και φοβούνται τις αντιδράσεις τους. Από την άλλη, η Γερμανία επιθυμεί να διατηρεί κανάλι επικοινωνίας με τους Τούρκους, εξαιτίας των ανεπτυγμένων οικονομικών τους σχέσεων» εξηγεί ο κ. Υφαντής, μιλώντας στο Sputnik.
Σημειώνεται ότι Τουρκία και Γερμανία έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς, ενώ περίπου 4 εκατομμύρια Τούρκων, πλέον, κατοικούν στη Γερμανία. Κάποιοι εξ αυτών είναι απόγονοι των πρώτων Τούρκων μεταναστών των προηγούμενων δεκαετιών ενώ άλλοι είναι Γερμανοί πολίτες.
Ελληνοτουρκικά: Διάλογος με… κιάλια
Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε διάλογο με την Τουρκία εκφράζει στο Sputnik και ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Παύλος Χρήστου. «Ένας τέτοιος διάλογος για να αποδώσει πρέπει να ξεκινήσει με βάση τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και να διεξαχθεί χωρίς παρεμβάσεις και επιδιαιτητές μέσα σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο αρχών και διαδικασιών, με πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας, μέσα στο πνεύμα της τελικής πράξης του Ελσίνκι.
Ο διάλογος αποτελεί εργαλείο επίλυσης διαφορών μόνο ανάμεσα σε κράτη αξιόπιστα τα οποία δεν επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία του ενός ή του άλλου. Η Τουρκία, όμως, απειλεί την ελληνική κυριαρχία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία είναι μια αναθεωρητική χώρα και αποτελεί απειλή για όλη την περιοχή».
Οι στόχοι της Τουρκίας
Την ίδια στιγμή ο πτέραρχος εν αποστρατεία εστιάζει στον αντικειμενικό σκοπό της Τουρκίας που, όπως υποστηρίζει, δεν είναι προϊόν στιγμιαίων άμεσων επιλογών, αλλά έντεχνης αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής. «Η Άγκυρα διαχειριζόμενη τα εθνικά της θέματα με σχετικά σημαντική και ποικίλη αυτονομία και επιζητώντας επαναπροσδιορισμό της πολιτικής οντότητας της χώρας στα περιθώρια υφιστάμενων δομικών τροποποιήσεων, έχει θέσει μακροπρόθεσμες και προκαθορισμένες βλέψεις.
Αμετάβλητοι, σταθεροί στόχοι της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής είναι:
Η διχοτόμηση του Αιγαίου – αυτό μπορεί να επιτευχθεί αρχικά με την αμυντική διχοτόμηση του Αιγαίου (ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος “αμυντικής ευθύνης” του μισού Αιγαίου στους κόλπους του ΝΑΤΟ),
η συνεκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου,
η συγκυριαρχία του εναέριου αιγιακού χώρου και
αργότερα, με την κατάληψη ελληνικού νησιού ή νησιών που γειτονεύουν με την ηπειρωτική τουρκική ενδοχώρα, η διχοτόμηση της Κύπρου» επισημαίνει ο Παύλος Χρήστου.
«Η Τουρκία προσπαθώντας να πραγματώσει υποθετικά δικαιώματα της σε βάρος του αδιαίρετου ελληνικού χώρου έπλασε τη θεωρία του “ζωτικού” του αιγιακού χώρου που είναι επιδεκτικός κατάληψης για τον λαό της και προσπαθεί να επιτύχει επέμβαση της Δύσης “προς αποφυγή σύγκρουσης δύο συμμάχων χωρών”. Οι χειρισμοί αυτοί σίγουρα δεν θα οδηγήσουν στο αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αντίθετα, η ημιεμπόλεμη κατάσταση μέσα απ’ τους παράγοντες ισχύος δυναμικής αναμέτρησης των δύο χωρών, δημιουργεί αναπαραγωγή κινητηρίων δυνάμεων ανισομερούς ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών εξελίξεων που οξύνει τις δυσκολίες και υποκινεί τον πόλεμο».
Σενάρια θερμού επεισοδίου
Αναφερόμενος σε σενάρια θερμού επεισοδίου, τονίζει ότι πλέον η Τουρκία «απειλεί με περιορισμένο πόλεμο». «Δεν πρέπει να περιμένουμε μόνο ένα θερμό επεισόδιο από την Τουρκία. Η Τουρκία πλέον απειλεί με περιορισμένο πόλεμο. Η Τουρκία ξεκίνησε την επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο» τονίζει. Παράλληλα καθιστά σαφές ότι η αεροπορική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο είναι παράνομη. «Η Τουρκία με μεθοδευμένες ενέργειες-παραβιάσεις επιδιώκει αλλαγή του αιγιακού status quο.
Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στον εθνικό εναέριο χώρο για το πλάτος των 10 ναυτικών μιλίων, δεν αναγνωρίζει δικαίωμα ελληνικού ελέγχου σε συγκεκριμένη έκταση, προσπαθεί να τροποποιήσει -στα νατοϊκά πλαίσια- αμυντικές ζώνες ευθύνης και δεν δέχεται τη νόμιμη επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου στα 12 ναυτικά μίλια.
Το ζήτημα της ασφάλειας του αιγιακού εναέριου χώρου είναι “ευαίσθητο” για την ελληνική άμυνα (σύμφωνα με τη βασική σύγχρονη στρατηγική αρχή “αυτός που κυριαρχεί στον εναέριο χώρο ελέγχει και τον κάτω απ’ αυτό θαλάσσιο και χερσαίο χώρο”). Ένας αναπροσδιορισμός υπέρ της Τουρκίας θα μείωνε το αμυντικό βεληνεκές της Ελλάδας μπροστά στην ενδεχόμενη ανατολική αεροπορική επίθεση. Η Τουρκία αναπτύσσει μια έντονη και πολύπλευρη δραστηριότητα που έχει σαν στόχο την αναθεώρηση του υφιστάμενου καθεστώτος στο Αιγαίο. Γι’ αυτό εκδηλώνει πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές δραστηριότητες, με τις οποίες προσπαθεί να προβάλλει τις θέσεις της».
Πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, ο πτέραρχος εν αποστρατεία εκφράζει ενστάσεις για την ελληνική στρατηγική και προτείνει αλλαγή πορείας: «Η προσπάθεια που γίνεται από την Ελλάδα να μεταθέσει ή και να μεταφέρει τη διαχείριση των προβλημάτων σε τρίτους επιδιώκοντας επιδιαιτησία, ουσιαστικά και ανεπιτυχής είναι (καθόσον κανένας από τους εταίρους -για τους δικούς του λόγους- δεν θέλει να λάβει ξεκάθαρη θέση) και δείχνει αδυναμία άσκησης δυναμικής εθνικής στρατηγικής. Αν ευθέως δεν απειλήσουμε την Τουρκία με σκληρά αντίποινα, ακόμη και με κλιμάκωση της έντασης, δεν πρόκειται να την αποτρέψουμε από τη δημιουργία τετελεσμένων και στον χώρο του Αιγαίου».
«Είναι φανερό ότι για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας μας, πρέπει να προωθηθεί μία γενικότερη ανεξαρτησιακή και αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας στα πλαίσια ενός καθεστώτος ολόπλευρου εκδημοκρατισμού. Ρεαλιστικός στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία αυτοτελούς εθνικού συστήματος ασφαλείας, το οποίο να συνδέεται άμεσα με τη περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, δεδομένου ότι η ασφάλεια κάθε χώρας δεν μπορεί να είναι μόνο εθνική, αλλά και η ανεξαρτησία ενός λαού δεν μπορεί να αφεθεί στους σχεδιασμούς ενός διεθνούς ή περιφερειακού συστήματος ασφάλειας».
«Σ’ αυτό το περίεργο χρησιμοποιούμενο μείγμα αμιγούς-πραγματικού πολέμου (και μάλιστα σε μια ημιεμπόλεμη κατάσταση), οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δρουν καθημερινά αξιόπιστα, αποτελεσματικά, με αποδεδειγμένη δυναμικότητα, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα ώστε να εξαναγκάσουν την Τουρκία να παραιτηθεί από τους “οραματισμούς” της» υπογραμμίζει ο Παύλος Χρήστου.