Έτερος Εγώ ταινία: Ο Σωτήρης Τσαφούλιας ανέφερε ότι η ελληνική παραγωγή ενδεχομένως να πάει στο Netflix.
Η ταινία ”Έτερος Εγώ” είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει ο ελληνικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια. Μια ταινία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από πολλές ξένες. Συγκλονιστική ερμηνεία από τον Πυγμαλίων Δαδακαρίδη που όχι άδικα έχει στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω του. Το 2016 όταν και πρωτοβγήκε έκανε χαμό, ενώ το τελευταίο διάστημα ακούγονται φήμες ότι είναι πολύ πιθανό να μπει στο Netflix. Ο δημιουργός της σειράς, Σωτήρης Τσαφούλιας, παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «στη Φωλιά των Κου Κου» και απάντησε αν αυτό ισχύει ή αν είναι μόνο φήμες.
Ο Σωτήρης Τσαφούλιας ανέφερε ότι η ελληνική παραγωγή ενδεχομένως να πάει στο Netflix. «Είμαστε σε συζητήσεις αλλά μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε ευχάριστα νέα. Μπορώ να πω μόνο ότι είμαστε σε συζητήσεις για να ταξιδέψει το “Έτερος Εγώ” στο εξωτερικό. Λόγω κορονοϊού σε λίγο καιρό θα ζητάμε κασκαντέρ όχι για τις σκηνές δράσης, αλλά όπου υπάρχει φιλί», είπε στην κάμερα της εκπομπής «Στη φωλιά των Κου Κου» και τον Ισίδωρο Φίκαρη.
«Έχουμε πολύ καλούς συγγραφείς στην Ελλάδα. Μπορούμε να πράξουμε πρωτογενές υλικό μυθοπλασίας πάρα πολύ εύκολα. Έχουν ανοίξει οι δρόμοι για να γίνονται δουλειές που δεν θα είναι από το εξωτερικό, είτε μεταγλωττίσεις, είτε διασκευές. Δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι έκανα ένα καλό θρίλερ, θα κάνω μόνο θρίλερ. Πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα και είμαι ανοιχτός σε νέα project, εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες», ανέφερε. «Ένας ηθοποιός που έχω συνεργαστεί στην πρώτη μου ταινία (σ.σ. Κοινός Παρανομαστής) και θα ήθελα να τον δω σε ρόλο δολοφόνου είναι ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης», αποκάλυψε ο σκηνοθέτης και έπειτα έκανε ανοιχτή πρόταση στον Κρατερό Κατσούλη: «Έχω στο μυαλό μου τον Κρατερό για τη “Νέμεση”. Όταν θα έρθει η ώρα μακάρι να συνεργαστούμε. Θα χαρώ πολύ».
Έτερος Εγώ: Η υπόθεση
Αθήνα 2015. Πέντε δολοφονίες. Κοινό χαρακτηριστικό, αρχαία ρητά του Πυθαγόρα στους τόπους των εγκλημάτων. Ο Δημήτρης Λαΐνης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), καθηγητής εγκληματολογίας, αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τους πέντε φόνους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους.
Αναπάντεχοι σύμμαχοι του Λαΐνη στο να ξεμπλέξει το πολύπλοκο και επικίνδυνο αυτό κουβάρι, η θεωρία του Πυθαγόρα κι ένας καθηγητής μαθηματικών (Φρανσουά Κλουζέ). Θα καταφέρει να λύσει το μυστήριο και να αποκαλύψει την αλήθεια;
Έτερος Εγώ: Πράγματα που δεν ξέρουμε για την ταινία
Ο Σωτήρης Τσαφούλιας δηλώνει φανατικός θαυμαστής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και μυθολογίας, αυτό που τον γοητεύει όμως πιο πολύ από όλα είναι ο αποσυμβολισμός τους. Μελετώντας τον Πυθαγόρα πέρα από το ομώνυμο γεωμετρικό του θεώρημα, προσέγγισε την θεωρία για τους «φίλιους αριθμούς» στην οποία ο Πυθαγόρας αποτύπωσε τη φιλία με αριθμούς και όρισε τον φίλο όχι ως το άλλο μισό αλλά ως τον άλλο εαυτό, δηλαδή το «έτερος εγώ». Συνδέοντας το θεώρημα αυτό συνειρμικά με ένα τροχαίο που είχε γίνει παλιότερα στην Αθήνα, γεννήθηκε η ιδέα για το σενάριο της ταινίας «Έτερος Εγώ» στην οποία το 220 και το 284, χαρακτηριστικό παράδειγμα φίλιων αριθμών στα μαθηματικά, κρατούν «πρωταγωνιστικό» ρόλο.
Έτερος Εγώ: Η αλληγορία
«Όλος ο κόσμος θέλει να μοιάζει στους Αρχαίους Έλληνες κι εσείς οι Έλληνες θέλετε να μοιάσετε στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν μπορώ να σας καταλάβω» λέει ο Γάλλος καθηγητής μαθηματικών που υποδύεται ο Φρανσουά Κλουζέ στον Δημήτρη Λαΐνη. Το να στραφεί ένας Έλληνας σε έναν ξένο για βοήθεια σχετικά με θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων έχει αλληγορική σημασία για τον Σωτήρη Τσαφούλια, καθώς έτσι θέλει να υπογραμμίσει την επιφανειακή διδασκαλία που προσφέρει το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα γύρω από τα αρχαία ελληνικά κείμενα σε σχέση με το εξωτερικό.
Έτερος Εγώ: Από Πυγμαλίων Δαδακαρίδης σε Δημήτρης Λαΐνης
Ο ηθοποιός Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας συναντήθηκαν πρώτη φορά στην ταινία «Κοινός Παρονομαστής» (2014). Εκεί αναπτύχθηκε και η στενή φιλία τους, που τους οδήγησε σε ένα από κοινού δημιουργικό brainstorming πάνω στην αρχική ιδέα του Σωτήρη Τσαφούλια για το επόμενο κινηματογραφικό του πρότζεκτ. Οι διάρκειας δύο χρόνων συζητήσεις τους έστησαν το τελικό σενάριο της ταινίας «Έτερος Εγώ» αλλά και την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του κεντρικού ήρωα, Δημήτρη Λαΐνη.