Μεταλλάξεις κορονοϊού Ελλάδα: Οι μεταλλάξεις και όλα αυτά δείχνουν το πόσο σημαντικό είναι να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός και πόσο σημαντική είναι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή των εμβολίων
Την ώρα που η χώρα ανοίγει και άλλες δραστηριότητες, στο μικροσκόπιο των ειδικών έχουν μπει οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που συνεχίζουν να εξαπλώνονται με ραγδαίο ρυθμό σε χώρες της Ευρώπης. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, αναφορικά με την επίδραση που έχει το άνοιγμα της κοινωνίας στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και τι ισχύει για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, και τις μάσκες. «Από τα Χριστούγεννα έως σήμερα εβδομαδιαία παρατηρούμε σχετική αύξηση. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα που παρατηρούμε μια σταθεροποίηση. Υπάρχει μια σταθερή διασπορά στην κοινότητα, δεν υπάρχει αύξηση αλλά ούτε και μείωση, επομένως πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», είπε ο κ. Θωμαΐδης.
«Όλοι οι ιοί καθώς πολλαπλασιάζονται υφίστανται μεταλλαγές, μικροαλλαγές στο RNA τους. Οι κλώνοι που θα επικρατήσουν είναι αυτοί που μεταδίδονται ευκολότερα. Έχουν εμφανιστεί 2-3 τέτοιες μεταλλάξεις που φαίνεται ότι όντως μεταδίδονται ευκολότερα και έχουν επικρατήσει. Το ότι μεταδίδονται ευκολότερα δε σημαίνει ότι έχουν και μεγαλύτερη θνητότητα. Μάλλον αντίθετα πάει αυτό.
Την Παρασκευή ανακοινώθηκε από τους Βρετανούς ότι φοβούνται ότι έχει και μεγαλύτερη θνητότητα. Δεν έχει αποδειχτεί ακόμα. Είναι πάντως λογικό να επικρατούν μεταλλάξεις που μεταδίδονται ευκολότερα. Είναι λάθος να απομονώνουμε αυτούς που έχουν μετάλλαξη. Καλό είναι να χαρτογραφήσουμε αν η μετάλλαξη είναι στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα μεταδίδεται, και να καθυστερήσουμε την είσοδό της. Το εμβόλιο την καλύπτει τη μετάλλαξη προς το παρόν. Αλλά αν η μετάλλαξη επικρατήσει στην Ελλάδα πρέπει να το ξέρουμε για να δούμε πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί, να γίνει προγραμματισμός τους», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.
Μεταλλάξεις κορονοϊού Ελλάδα: Χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες;
Ο ίδιος, μιλώντας για το θέμα που έχει προκύψει με τις μάσκες, και ότι οι χειρουργικές μάσκες προστατεύουν καλύτερα από τον ιό σε σχέση με τις υφασμάτινες, είπε ότι «Δεν έχω καταλάβει να έχει αλλάξει κάτι με τις μάσκες. Αυτές που έχουν βαλβίδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Ναι μεν προφυλάσσεται αυτός που τη φοράει, αλλά μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το αν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, να έχουμε μια μάσκα που να προστατεύει όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό».
Αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, και κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι «Η εκτίμησή μου είναι ότι δε θα αλλάξει κάτι δραματικά γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν έτσι και αλλιώς μια κοινωνική ζωή που δεν περιορίζεται εύκολα. Νομίζω ότι δε θα αλλάξει κάτι δραματικά από τη στιγμή που θα ανοίξει και αυτή η βαθμίδα της εκπαίδευσης. Η μικρή αύξηση που έχουμε δει μετά τα Χριστούγεννα εκτιμώ ότι έγινε από την επιστροφή στην εργασία. Εκτιμώ ότι δε θα έχουμε δραματική αύξηση κρουσμάτων από το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτή η περίοδος είναι περίοδος που ευνοεί τη μετάδοση των ιώσεων. Για τις μάσκες, είναι σαφές ότι οι χειρουργικές μάσκες είναι πιο ασφαλής. Αυτό που έχει σημασία είναι συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας προσωπικά».
«Οι μεταλλάξεις και όλα αυτά δείχνουν το πόσο σημαντικό είναι να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός και πόσο σημαντική είναι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή των εμβολίων», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Βατόπουλος.
Μεταλλάξεις κορονοϊού Ελλάδα: Μπορούμε να απωθήσουμε το τρίτο κύμα
Απόλυτα σύμφωνος με τις αποφάσεις άρσης μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη επαγρύπνησης, καθώς δεν απέκλεισε την πιθανότητα και τρίτου lockdown.
«Δεν θα είχε λογική αν δεν εκμεταλλευόμασταν τη χρονική στιγμή, έχουμε αυτή τη στιγμή ένα άνοιγμα. Είναι αδύνατον να μείνουμε κλεισμένοι μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open TV, και συνέχισε: «Τώρα έχουμε την ευκαιρία να ανοίξουμε. Είμαστε σε ύφεση του δεύτερου κύματος και ταυτόχρονα έχει αρχίσει ο εμβολιασμός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, που φαίνεται να έχουν μπει στο τρίτο κύμα. Ετσι μπορούμε να απωθήσουμε προς τα πίσω το τρίτο κύμα. Ετσι μπορούμε να φτάσουμε στην άνοιξη του 2021, στο τέλος της υπόθεσης». Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε και για την ανησυχία που επικρατεί για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ωστόσο τόνισε ότι τα εμβόλια καλύπτουν τα νέα στελέχη κορονοϊού, ενώ απάντησε αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με την προστασία που δίνουν οι μάσκες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χειρουργικές προστατεύουν καλύτερα από τις υφασμάτινες. Στη φάση που βρισκόμαστε έως τώρα η υφασμάτινη είναι επαρκής. Αν όμως διαπιστώσουμε ότι λόγω της μετάλλαξης πρέπει να αλλάξουν θα ειπωθεί. Ως τώρα είναι αποτελεσματική».