12 μίλια Ιόνιο - ελληνοτουρκικά: Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο - Απειλές Τσαβούσογλου, φήμες για αμερικανικό σχέδιο με φόντο το Αιγαίο
Την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή του νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος σχολιάζει τo γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υπό τον τίτλο «H Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο» και υπότιτλο «12 ναυτικά μίλια από τις ακτές: αυτό είναι το νέο εύρος της ελληνικής επικράτειας στο Ιόνιο Πέλαγος. Η απόφαση ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο, ωστόσο δίνει και μια προοπτική, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία».
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων το γερμανικό περιοδικό, «σε περίπτωση που η Αθήνα εφαρμόσει την επέκταση αυτή και στο Αιγαίο, η Τουρκία θα μπορούσε να το εκλάβει ως αιτία πολέμου. Μπορεί η Αθήνα να υποστηρίζει πως δεν σχεδιάζει στην παρούσα φάση περαιτέρω επεκτάσεις χωρικών υδάτων. Ο Μητσοτάκης τόνισε ωστόσο επανειλημμένως ότι με το νέο νόμο, αυτό μπορεί να γίνει, και πως ”η ίδια η Ελλάδα θα αποφασίσει πότε, με ποιο τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις”.
Το 1995 η τουρκική Βουλή είχε αποφασίσει ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια θα αξιολογούνταν ως αιτία πολέμου. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο θα γινόταν εκ των πραγμάτων ”ελληνική θάλασσα”. Πράγματι, στην περίπτωση αυτή το 71% του Αιγαίου θα ανήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, από 21% που είναι σήμερα». Ενόψει των διερευνητικών της Δευτέρας το Spiegel αναφέρει ότι οι δυο χώρες ξεκινούν για πρώτη φορά από το 2016 συνομιλίες «προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφορές τους που επανειλημμένως τις οδήγησαν στο παρελθόν στα πρόθυρα πολέμου».
Προβλέπεται προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων
«Η Ελλάδα χαράσσει εκ νέου τα θαλάσσια σύνορα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de που αναφέρει: «Κανένα ”όχι” και 16 αποχές. Σπάνια ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο τυγχάνει τόσο μεγάλης αποδοχής. Η Ελλάδα επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της. Αυτό εγκυμονεί κίνδυνο συγκρούσεων». Κάνοντας λόγο για μια «ιστορικής σημασίας απόφαση» με την οποία η Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της κατά σχεδόν 10%, η tagesschau.de αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει ρητώς την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο, όπως είπε ο Μητσοτάκης. Αυτό όμως θα συνιστούσε αιτία πολέμου για την Τουρκία».
Επιφυλάξεις για την επέκταση στο Ιόνιο
Λίγα 24ωρα ωστόσο πριν, η γερμανική Süddeutsche Zeitung σχολίαζε με κριτική διάθεση την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη η Süddeutsche Zeitung, στην ηλεκτρονική της έκδοση, εκφράζει επιφυλάξεις για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Όπως υποστηρίζει «η Ελλάδα εξετάζει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει και θέλει να διπλασιάσει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος. Κατά βάση αυτό επιτρέπεται, ωστόσο παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες και μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία». Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει, προ δεκαετιών, «να διατηρήσουν τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά του Αιγαίου και για τις δύο πλευρές στα έξι μίλια, το ήμισυ της απόστασης που προβλέπεται διεθνώς
. Το 1995 η τουρκική Βουλή είχε ξεκαθαρίσει ότι κάθε επέκταση των (θαλασσίων) συνόρων στο Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου. Κατ΄αρχάς η επέκταση των θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο Πέλαγος θα είχε συνέπειες για την Αλβανία. Όμως οι δύο χώρες θέλουν να επιλύσουν τη διαφορά τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τούρκοι και Έλληνες θα μπορούσαν επίσης να παραπέμψουν την αντιπαράθεσή τους σε ένα διεθνές δικαστήριο, αλλά δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν επ’ αυτού».
Η δήλωση Κοτζιά
Στη συνέχεια η Süddeutsche Zeitung ανατρέχει σε παλαιότερες δηλώσεις του ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος θεωρείται εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Τουρκία. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Το 2020 ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί είχε δηλώσει στην εφημερίδα Sözcu: ‘Αν η Ελλάδα κάνει κάτι τέτοιο μόνο στο Ιόνιο Πέλαγος, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Αλλά ένα τέτοιο βήμα αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου’. Ισχυριζόταν ότι το 2017 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, είχε δηλώσει τα εξής: ΄Θα ξεκινήσουμε με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος’. Το δεύτερο βήμα θα ήταν τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, δυτικά της Κρήτης. Αλλά αυτό θα ήταν εντελώς απαράδεκτο για την Τουρκία», καταλήγει ο αρθρογράφος.
Ελληνοτουρκικά: Απειλή Τσαβούσογλου για το Αιγαίο
Άλλωστε, την αντίδραση που θα είχε σε κάτι τέτοιο η Τουρκία επιβεβαίωσε ξανά χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει σχετικά με το θέμα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου”, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, ενώ υπενθύμισε την απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θέτει ως αιτία πολέμου (Casus belli), μια απόφαση καθορισμού των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο από την Ελλάδα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν αφορά την Τουρκία και δεν συνδέεται με ανάλογη επέκταση στο Ιόνιο. Ο ΥΠΕΞ της γείτονος ανέφερε πως «είχε ξανάρθει στην επικαιρότητα και παλαιότερα. Και τότε είχαμε δηλώσει ότι το Ιόνιο και το Αιγαίο δεν συνδέονται. Υπάρχει θάλασσα. Άλλο είναι το Αιγαίο, άλλο το Ιόνιο. Κι η επέκταση εκεί των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, δεν επηρεάζει το καθεστώς του Αιγαίου Πελάγους. Επομένως, ούτε κι εμάς μας επηρεάζει».
Εν συνεχεία τόνισε ότι «στο θέμα του Αιγαίου, στο θέμα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Ούτε επίσης έχει αλλάξει κάτι στην απόφαση που έχει λάβει η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και από τότε μέχρι σήμερα όσα κόμματα ήρθαν στην εξουσία δεν έγινε κανένα βήμα πίσω στο θέμα της στάσης της Τουρκίας και όλοι, όλοι μας συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα».
«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις» είπε και χαρακτήρισε ως λάθος τις δηλώσεις Δένδια σημειώνοντας ότι «δεν έχουν καμία νομική αξία. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην ΕΕ υπογραμμίζοντας πως «κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, έγιναν κι ορισμένες δηλώσεις σχετικά με το Αιγαίο και είδα ότι αυτές υποστηρίχθηκαν και από την ΕΕ κι αυτό δεν είναι καθόλου προς όφελος της Ελλάδας».
Αποκάλυψη: Έτσι «βάφτισαν» Τουρκικό το μισό Αιγαίο – Ο νέος νόμος με υπογραφή Ερντογάν (18/10/20)
Ελληνοτουρκικά: Το σχέδιο των ΗΠΑ για 12 μίλια στο Αιγαίο – Πότε ενεργοποιείται
Και μπορεί τα 12 μίλια στην παρούσα φάση να μην εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όμως αν αλλάξουν τα δεδομένα, τότε οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να ασκήσει η Ελλάδα το δικαίωμά της για 12 μίλια χωρικά ύδατα. Σταδιακά η Ελλάδα μετατρέπεται στον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, με την Ουάσιγκτον να επενδύει όλο και περισσότερο στην σχέση της με την Αθήνα.
Το γεγονός ότι η Τουρκία, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει γίνει απρόβλεπτη στις αντιδράσεις της και έχει συσφίξει τις σχέσεις της με την Ρωσία και ειδικά την Κίνα, έχει προβληματίσει την Ουάσιγκτον. Η Ρωσία και η ίδια «σπρώχνει» την επιλογή των 12 μιλίων από την Αθήνα, γιατί έτσι γνωρίζει πως αυτή η εξέλιξη θα στείλει ολοκληρωτικά την Τουρκία στην σφαίρα επιρροής της. Την ίδια ώρα, η Σκύρος, όσο περισσότερο απομακρύνεται η Τουρκιά από την Δύση, τόσο περισσότερο ανεβαίνει ως επιλογή στα σχέδια των Αμερικανών για τη νέα τους βάση.
Η αμερικανική παρουσία στην Σκύρο αλλά και η τοποθεσία του νησιού, ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα στις ΗΠΑ να ελέγχουν τα Στενά του Βοσπόρου και τις διελεύσεις των Ρώσων από εκεί. Με την Σκύρο οι ΗΠΑ θα μπορούν να ελέγχουν τα Στενά και με την Κάρπαθο, το άλλο ελληνικό νησί που φαίνεται πως έχει επιλεχτεί για νέα αμερικανική βάση στην Ελλάδα. Λέγεται πως τα αντισταθμιστικά των ΗΠΑ για τις βάσεις τους στην Ελλάδα (σ.σ. Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Λάρισα, Καβάλα κ.ο.κ) στη νέα σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον θα ανέρχονται σε έως 3 δισ. ευρώ ετησίως (σ.σ. αυτό το ποσό έχει ζητήσει η Αθήνα).
https://www.youtube.com/watch?v=us92E-EyCfI&t=303s