Το γεγονός πως οι κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη Football League και κάτω συνεχίζουν να βρίσκονται υπό το καθεστώς «λουκέτου», ενώ στα καταστήματα παρατηρείται συνωστισμός, καυτηρίασε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Γιώργος Μπαντής, με ανάρτησή του στα social media. «Εδώ βλέπουμε 22 ποδοσφαιριστές της Football League να κάνουν προπόνηση σε γήπεδο 9.000τμ. Πραγματικά επικίνδυνο, ευτυχώς υπάρχει σχέδιο» και «Πάμε άλλη μία σε νέα έκδοση. Εδώ βλέπουμε τους ποδοσφαιριστές της Football League, της Γ ‘ εθνικής ανδρών, της Α ‘ εθνικής γυναικών, όλων των τοπικών πρωταθλημάτων και τους μικρούς μας παίκτες από τις ακαδημίες όλης της χώρας να προπονούνται μαζί σε ένα γήπεδο 9.000 τετραγωνικών μέτρων. Πραγματικά επικίνδυνο, ευτυχώς υπάρχει σχέδιο» έγραψε ο πρώην τερματοφύλακας.
Σήμερα η οδός Ερμού παρουσίαζε την ίδια εικόνα με χθες, καθώς πλήθος κόσμου έχει κατέβει στο κέντρο της Αθήνας για βόλτα και ψώνια. Παρόλες τις επισημάνσεις των ειδικών και σήμερα οι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους. Στο ίδιο κλίμα με χθες, ο κόσμος συνωστίζεται στις ουρές και η Δημοτική Αστυνομία προσπαθεί να τους υπενθυμίζει να κρατάνε αποστάσεις, ενώ οι άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους για την μετακίνηση των πολιτών. Όπως και χθες το μεγαλύτερο βάρος του συνωστισμού υπάρχει στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα καθώς και στα επώνυμα μαγαζιά. Παρόλα αυτά ο κόσμος προσπαθεί να κρατήσει τις αποστάσεις του τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα με μάσκα αντισηπτικά και μερικές φορές γάντια.
https://www.youtube.com/watch?v=lBqyQyWcoNg&feature=emb_title
Ουρές στα μαγαζιά: Τι λέει ο Δερμιτζάκης – Μειώνονται τα μηνύματα;
Για «κόφτη» στα SMS αν χρειαστεί έκανε λόγο ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε ότι αν χρειαστεί θα έπρεπε να μπει κόφτης στο SMS, καθώς δεν μπορεί να βγαίνει ο κόσμος τρεις και τέσσερις φορές δίωρα. «Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής» διευκρίνισε. Όπως ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης για την κοσμοσυρροή στα καταστήματα «καταλαβαίνω την ψυχολογική πίεση του κόσμου, δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό. Όμως δεν ανησυχεί τόσο πολύ γιατί ήταν έξω και φορούσαν μάσκα».
Ο καθηγητής δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι δεν τον φοβίζει το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων παράλληλα. «Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα. Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία. Και τώρα που δεν πάνε τα παιδιά μη νομίζουμε ότι δεν έχουν συμμετοχή σε μεταδόσεις. Προτιμώ να συναντιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με μάσκες και μέτρα» εξήγησε. «Αυτό που με φοβίζει», συνέχισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, «είναι να πάμε για σκι, να επιτραπούν κινήσεις μη καθημερινές, με την έννοια ότι βγαίνουμε από τους αυτοματισμούς των μέτρων».
Χρειαζόμαστε καθημερινότητα, ρουτίνα και αυτοματισμούς
Για τα εμβόλια ζήτησε να μην έχουμε πανικό με τις καθυστερήσεις πάντοτε υπάρχουν, καλύπτονται οι ευπαθείς ομάδες, κι αν γίνει αυτό καλύπτουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του προβλήματος. «Όταν γύρω στο Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί ευπαθείς/ υγειονομικοί θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση». Τόνισε ότι η Pfizer καθυστέρησε παρτίδες για να αυξήσει την παραγωγή κατόπιν. «Στόχος μας είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος όσο το συντομότερα, είναι πολύ κοντά στο να καταφέρει η Ελλάδα, η πίεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη τον Απρίλιο οπότε θα πρέπει να κάνουμε εκατ. εμβολιασμούς μέσα σε εβδομάδες».