Στην ταχύτητα της σύναψης συμφωνίας με τη Γαλλία για την απόκτηση των Rafale στάθηκε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Σε χρόνο – ρεκόρ κάνουμε πράξη την ένταξη μαχητικών Rafale στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Τη Δευτέρα θα υποδεχθώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη Γαλλίδα ομόλογό μου, Φλοράνς Παρλί», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. Το μεσημέρι της Δευτέρας (25.01), η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, θα βρεθεί στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Εκεί θα την υποδεχθεί ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου μετά τις εθιμοτυπικές συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών και των δυο ομότιμων υπουργών, θα ακολουθήσει το πιο σημαντικό κομμάτι της επίσκεψης της κ. Παρλί στη χώρα μας.
Αυτό δεν είναι άλλο από την υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale». Μετά την υπογραφή της πολύ σημαντικής συμφωνίας για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από πλευράς της κ. Παρλί και του κ. Παναγιωτόπουλου στους εκπροσώπους του Τύπου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η Γαλλίδα υπουργός αναμένεται να μεταφέρει στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας και τη νέα της πρόταση για τις τέσσερις φρεγάτες Belh@rra.
Σε χρόνο – ρεκόρ κάνουμε πράξη την ένταξη μαχητικών #Rafale στην @HAFspokesman . Τη Δευτέρα θα υποδεχθώ στο @Hellenic_MOD τη Γαλλίδα ομόλογό μου @florence_parly pic.twitter.com/Tc3Ovs7MP4
— Nikos Panagiotopoulos (@npanagioto) January 22, 2021
Rafale: Ιικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα.
To RAFALE ξεχωρίζει για το ικανότατο ραντάρ του, το κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου και τον υπέρυθρο αισθητήρα. Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA.
Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.
Τα METEOR
Εξαιρετικά σημαντικά είναι όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα θα παραλάβει και τους εκπληκτικούς Meteor, που δίνουν δυνατότητα πλήγματος σε απίστευτα μεγάλες αποστάσεις, κάνοντας έτσι τα εχθρικά ιπτάμενα radar αλλά και τα KC-135R υποψήφιους για γρήγορη αποχώρηση. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει είναι η τεράστια ΝΕΖ (No Escape Zone) των 60 χιλιομέτρων, που σημαίνει πως σε περίπτωση που εκτοξευτεί σε μικρότερη απόσταση, ο στόχος δεν έχει δυνατότητα ή ελπίδα διαφυγής.
Για την διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως γυάλινο πιλοτήριο, με τρις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS. Για την πρόωσή του το Rafale χρησιμοποιεί δύο στροβιλοπροωθητήρες SCECMA M88-2 με μετάκαυση με συνολική ωθητική δύναμη 150 kN.