Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διερευνητικές επαφές – ελληνοτουρκικά: Σήμερα οι συζητήσεις, χαμηλές οι προσδοκίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές – ελληνοτουρκικά: Σήμερα οι συζητήσεις, χαμηλές οι προσδοκίες

Διερευνητικές επαφές - ελληνοτουρκικά: Με φόντο τον Βόσπορο επανεκκινούν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια.

Ύστερα από μια πενταετία σιωπής αλλά και άγριας προκλητικότητας από τους γείτονες, Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών που ξεκινά στις 11.00. Η ελληνική αποστολή έφτασε χθες το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου εξωτερικών. Όπως είναι αυτονόητο, η Αθήνα δεν αναμένει κάτι σημαντικό, ωστόσο σε τυπικό καθαρά επίπεδο, η συζήτηση αυτή χαρακτηρίζεται ως θετική εξέλιξη στο πεδίο των ελληνοτουρκικών.  Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις αλλά για την διερεύνηση θεμάτων που θα συζητηθούν. Δηλαδή οι δύο χώρες να συμφωνήσουν για την ατζέντα των συνομιλίων για την οποία ήδη διαφωνούν. Η Αθήνα έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή πως το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία ζητά διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν;

“Εμείς προσερχόμαστε καλή τη πίστει στις επαφές αυτές. Με εποικοδομητικό πνεύμα Και, κυρίως, δεν προκαλούμε. Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση. Ούτε προσπαθούμε να δυναμιτίσουμε τις διερευνητικές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ελπίζω ότι και η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις επαφές αυτές με αντίστοιχο πνεύμα”, τόνισε ο Νίκος Δένδιας στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Από την Τουρκία καλλιεργείται το έδαφος για συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα μπορούσε να είναι ένα “τεστ” για τις διερευνητικές επαφές. Είναι κοινό μυστικό ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας λειτουργεί πολύ με τις διαπροσωπικές επαφές και πιστεύει σε αυτές, και στο πλαίσιο αυτό έχει μεταφέρει σε Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι όχι απλώς δεν έχει αντίρρηση, αλλά και θα ήθελε να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό.

Διερευνητικές επαφές: Τα πρόσωπα

Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας στην Κωνσταντινούπολη είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης που γνωρίζει άριστα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενώ έχει πάρει μέρος σε παλαιότερες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, μαζί του είναι ο εν ενεργεία διπλωμάτης, Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά. Απέναντι τους θα βρίσκονται ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, αλλά και το υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής διπλωματίας, Τσαγατάι Ερτσίγιες που γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν έχει εμπειρία των διερευνητικών.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία επιχειρούσε να παρακάμψει ή να υποβαθμίσει τις διερευνητικές επαφές με στόχο να αναβαθμίσει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών. Δεν θα πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι προσκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Νίκο Δένδια και μάλιστα σε ουδέτερο έδαφος, στην Αλβανία και του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο και οι δύο κινήσεις δεν είχαν την ανταπόκριση που ανέμεναν από την Άγκυρα καθώς η ελληνική πλευρά παράπεμψε τις συναντήσεις για το μέλλον καθώς θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Διερευνητικές επαφές: Η Τουρκία κερδίζει έδαφος

Αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία θα κρατήσει χαμηλούς τόνους στις συνομιλίες, παρά το γεγονός πως διαφωνεί με την ελληνική ατζέντα, με στόχο να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Μάρτιο και την Σύνοδο Κορυφής. Η Άγκυρα έχει κάνει ήδη ανοίγματα τόσο προς στις Βρυξέλλες αλλά και σε χώρες της Ε.Ε όπως την Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία με στόχο να αποφύγει τις κυρώσεις και να δείξει πως δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Μία ενδεχόμενη αποχώρηση από τις διερευνητικές θα έστελνε λάθος μηνύματα προς τους “27” ενόψει της Συνόδου Κορυφής και αυτό δεν το επιθυμεί ο Ταγίπ Ερντογάν μετά και τις κυρώσεις που έχει δεχθεί από τις ΗΠΑ για την χρησιμοποίηση των S400.

Διερευνητικές επαφές: Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας, με το βλέμμα στην Τουρκία

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες που θα συμμετάσχει στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, ωστόσο το μυαλό του θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και τις διερευνητικές επαφές. Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει στο περιθώριο της συνόδου σημαντικές συναντήσεις με τον Επίτροπο για τα θέματα γειτονίας και διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, τον αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά αλλά και με τον Ζοζέ Μπορέλ.

Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ. Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί από τον Νίκο Δένδια δεν θεωρούνται τυχαία καθώς ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πρώτη μέρα των διερευνητικών επαφών. “Στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Δεν συζητείται θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία” ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Πέφτουν οι υπογραφές για τα Rafale

Την χώρα μας επισκέπτεται σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί η οποία μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο θα υπογράψουν την σύμβαση για την προμήθεια των 18 Rafale ενισχύοντας σημαντικά την αεράμυνα της χώρα μας. Το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί τον Ιούλιο στην Τανάγρα. Μέχρι το τέλος του 2021 η χώρα μας θα παραλάβει 6 ακόμα Rafale ενώ τα δύο επόμενα χρόνια θα έρθουν τα υπόλοιπα 12. Το απόγευμα η Φλοράνς Παρλί θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντίθετος ο Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τάχθηκε κατά της προσφυγής των ελληνοτουρκικών διαφορών στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει την αντίθεση του και για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών “Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο. Να σας το πω αλλιώς. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος. Τον επεκτατιστή μόνο αποτρεπτικά μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να ενισχύσουμε την αποτροπή μας έναντι της επιθετικής Τουρκίας. Πως; Με ισχυρές συμμαχίες για τις οποίες ευτυχώς υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος σήμερα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την επίλυση των διαφορών στην Χάγη είπε: “Δηλαδή να παραιτηθούμε εξαρχής μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο. Με απλά λόγια εμείς με συνυποσχετικό να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα, αλλά και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά και δε διαφωνώ μόνο εγώ έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις