Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διερευνητικές επαφές – Συρίγος: Με ποιους όρους η Τουρκία θα δεχτεί τη Χάγη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές – Συρίγος: Με ποιους όρους η Τουρκία θα δεχτεί τη Χάγη

Διερευνητικές επαφές - Συρίγος: Ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας. 

Ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας. Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση των πιθανών σημείων σύγκλισης ανάμεσα στις δυο χώρες, σημεία σύγκλισης που μπορεί να οδηγήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις και είτε να υπάρξει συμφωνία είτε να παραπεμφθούν τα θέματα των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για την Ελλάδα τα μόνη σημεία συζήτησης είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Το κλίμα που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σχολίασε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος. «Οι διερευνητικές συνομιλίες ως εκ της φύσεως τους δεν προσφέρουν τη δυνατότητα να έχεις άμεσα αποτελέσματα. Εκείνο το οποίο θα διαπιστώσουμε σήμερα είναι κατά πόσο η τουρκική πλευρά μπαίνει με διάθεση να συζητήσει ή θα επιμείνει σε θέματα που εμείς δε συζητάμε, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και οι λεγόμενες γκρίζες ζώνες κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου, και κατά πόσο επιμένει ότι αυτά πρέπει να προταθούν οποιασδήποτε άλλης συζητήσεως», επισήμανε ο κ. Συρίγος.

Διερευνητικές επαφές: Τα θέματα που θέτει η Τουρκία

Όπως τόνισε, θεωρεί βέβαιο ότι η Τουρκία θα τα θέσει αυτά τα θέματα, ωστόσο το ερώτημα είναι αν θα επιμείνει σε αυτά. Σημείωσε πάντως ότι σε αυτή τη φάση η τουρκική πλευρά δεν έχει λόγο να επιμείνει σε αυτά, διότι το κλίμα που διαμορφώνεται για αυτήν διεθνώς είναι αρνητική, η κυβέρνηση στις ΗΠΑ άλλαξε, οι κυρώσεις έχουν ήδη ληφθεί και το κλίμα ανοχής που υπήρχε, σταματά. «Το κρίσιμο σημείο που θα φανεί αν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής είναι αν η Τουρκία επιλέξει την Ρωσία από την Αμερική. Προς το παρόν δείχνει να επιλέγει τη Ρωσία. Εάν πράγματι αλλάξει, τότε έχουμε αλλαγή στρατηγικής», υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε κι επισήμως ότι το αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών, είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει μια απέχθεια προς αυτό, γεγονός το οποίο και εξηγεί τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.

Σύμφωνα με το διεθνολόγο, αυτό που προβληματίζει όλους είναι κατά πόσο η Τουρκία ενδιαφέρεται να μπει σε αυτή τη διαπραγμάτευση, να συζητήσει σοβαρά ή το κάνει για λόγους τακτικής ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου.

Διερευνητικές επαφές: ”Η Τουρκία δεν είναι πρόθυμη να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο”

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η Τουρκία δεν είναι πρόθυμη να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Για τη Χάγη εμείς μιλάμε συνεχώς, αλλά η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια, από το 1976 που η Ελλάδα προσέφυγε μονομερώς στο Διεθνές Δικαστήριο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, λέει πάντοτε όχι. Επομένως αυτή η συζήτηση περί Χάγης, αν η Τουρκία θα πάει ή δε θα πάει, είναι μια συζήτηση εσωτερική.

Η Τουρκία δε θα πάει στη Χάγη και πιστεύει ότι θα πετύχει πράγματα με το να μην πηγαίνει στο Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι έως τώρα η Τουρκία έχει ευσχήμως αποφύγει να δεσμευτεί για τη Χάγη κι εκείνο, το οποίο θέτει εμμέσως πλην σαφώς στο τραπέζι είναι ότι για να πάμε στη Χάγη θα πρέπει να συζητήσουμε θέματα κυριαρχίας. «Δηλαδή για να χαραχτούν οι θαλάσσιες ζώνες πρέπει να ξέρουμε τα νησιά γύρω από τα οποία χαράσσονται. Η Τουρκία θέλει τη Χάγη, όπου θα πάμε να συζητήσουμε και γκρίζες ζώνες κυριαρχίας», κατέληξε ο υφυπουργός Παιδείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις