Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΡΥΝΑ / Πανδημία – Ενίσχυση: Μέτρα στήριξης οικονομίας 2021
ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΡΥΝΑ

Πανδημία – Ενίσχυση: Μέτρα στήριξης οικονομίας 2021

Πανδημία - Ενίσχυση: Εκτός από το μέτρα στήριξης της οικονομίας απ' την κυβέρνηση, δρομολογήθηκαν και τρία επιπλέον μεταρρυθμιστικά νομοθετικά έργα για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας το 2021.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία η Κυβέρνηση, έστρεψε την προσοχή  της στους πιο αδύναμους και πάρθηκαν μέτρα που στήριξαν τα νοικοκυριά και την εργασία:

  • Ανέλαβε η Πολιτεία για πολλούς μήνες την αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, επειδή το ίδιο το Κράτος αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας μιας σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων
  • Διπλασιάστηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο
  • Παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας
  • Ενισχύθηκαν τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ και ξεδιπλώνονται νέα σχέδια δημιουργίας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους μακροχρόνια ανέργους
  • Καταβλήθηκαν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και
  • Τέλος, ψηφίστηκε και μπήκε σε εφαρμογή από την 1η του χρόνου η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

από τη Φωτεινή Βρύνα,
Αν. Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγ. Βαρβάρα”
Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Όλα αυτά τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα το 2020, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας,  η απασχόληση  να κλείσει  με θετικό ισοζύγιο, καθώς είχαμε 93.000 περισσότερες προσλήψεις απ’ ό,τι απολύσεις. Όμως, όσο η πανδημία στέκει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την οικονομία, και για το 2021 απαιτούνται νέα μέτρα στήριξης για την ελληνική κοινωνία. Όπως δήλωσε τελευταία ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα τρεις μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες:

Κυριάκος Μητσοτάκης

Πανδημία – Ενίσχυση: Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

  • Τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Αυτό αποτελεί κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και μπορεί να γίνει νόμος του Κράτους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.
  • Τη μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της προσπάθειας για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης η αγορά εργασίας άλλαξε και η εργατική νομοθεσία πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων θα εργάζονται από το σπίτι και να θεσπίζει νέα δικαιώματα και προνόμια, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και τους πατέρες.
  • Τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την κατάρτιση. Σκοπός είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων, που διαθέτει σήμερα το εργατικό μας δυναμικό. Να γίνει το σύστημα περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

 

Κλειστή εστίαση και μέτρα για άνοιγμα το 2021
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις