Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Πρώτη αντίδραση Καλίν, Αθήνα το νέο ραντεβού
ΚΟΣΜΟΣ

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Πρώτη αντίδραση Καλίν, Αθήνα το νέο ραντεβού

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Τι αναφέρει στην τοποθέτησή του ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

Μέσω Twitter, ήρθε η πρώτη τουρκική αντίδραση για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας με τον εκπρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναφέρει σε ανάρτησή του πως “είναι δυνατόν να λυθούν όλα τα προβλήματα συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Αιγαίου”. “Ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές που δεν γίνονταν επί 4,5 χρόνια. Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας η λύση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Αιγαίου, είναι εφικτή. Η βούληση για να γίνει αυτό είναι δεδομένη. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς όφελος όλων”, έγαψε ο Ιμπραήμ Καλίν στην ανάρτησή του.

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας που ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας δεν “έκλεισαν” με τον πιο εύκολο τρόπο, καθώς η Αγκυρα έθεσε μια σειρα θεμάτων στην ελληνική αποστολή, εκτός της ελληνικής “ατζέντας”, θέματα που δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση, όπως οι γκρίζες ζώνες και η αποστρατικοποίηση των νησιών. Παράλληλα έθεσε θέμα εναέριου χώρου και ζήτησε τη δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό. Το πρακτορείο Anadolu -επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές- αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις, τα πιθανά επόμενα βήματα και την τρέχουσα κατάσταση.

Όχι Μάας σε κυρώσεις στην Τουρκία

Η Γερμανία μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργείου εξωτερικών υποθέσεων εξέφρασε τον πάγιο γερμανικό σκεπτικισμό απέναντι σε μια πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Ο κ. Μάας είπε πως τα θετικά σήματα που έχει αποστείλει προσφάτως η Άγκυρα και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών δεν πρέπει να επιβαρυνθούν από κάποια επιβολή νέων κυρώσεων σε αυτή την φάση.  Από την άλλη η Γαλλία πιέζει για μια διευρυμένη λίστα κυρώσεων σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και κάπου στην μέση βρίσκεται ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ,ο οποίος είπε ότι η λίστα δεν είναι έτοιμη αλλά ούτε είναι και στην άκρη.

Χάικο Μάας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Χαιρετίζει την επανέναρξη διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας

Την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. Όπως σημείωσε σε ανάρτηση του στο Twitter: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα, και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων σε αυτή τη διαδικασία. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Στην Αθήνα το επόμενο κρίσιμο ραντεβού

Το επόμενο «ραντεβού» των δύο αντιπροσωπειών θα γίνει στην Αθήνα. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να επαναλάβει τα βήματα και τις «κόκκινες γραμμές» ενόψει και του 62ου γύρου στην Αθήνα- του άτυπου διαλόγου που εξελίσσεται και χαιρετίζουν οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, οι κορυφαίοι παίκτες της Ευρώπης καθώς και η κυβέρνηση Μπάϊντεν. Στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών η κάθε πλευρά παρουσίασε τα δικά της προτάγματα- η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ουκ ολίγες φορές τους εθνικούς «τίτλους» που επανέλαβε και ενώ βρισκόντουσαν σε εξέλιξη οι επαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

«Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί. Αυτό της οριοθέτησης της Α.Ο.Ζ. και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”. Ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε δε την φράση του πρωθυπουργού ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας και τόνισε ότι είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική.

Το Μέγαρο Μαξίμου -αξίζει να σημειωθεί- διατηρεί εν τω μεταξύ χαμηλούς τόνους σχετικά με τις απόψεις του για τις διερευνητικές επαφές τις οποίες διατύπωσε εκ νέου στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. «Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό οι απόψεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής», απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κ. Ταραντίλης.

https://www.youtube.com/watch?v=RmYJdPE_0H0

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Πώς αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η Κουμουνδούρου θέλησε να αναδείξει την διαφορετική προσέγγιση από τον Αντώνη Σαμαρά των διερευνητικών επαφών τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει «ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης παρά το γεγονός ότι σε αυτές η χώρα προσέρχεται χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη από την άλλη πλευρά».

Σε ό,τι αφορά τον γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη, η Κουμουνδούρου δηλώνει ότι αναμένει από την κυβέρνηση αναλυτική ενημέρωση:

· για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων

· εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν “γκρίζων ζωνών”, “αποστρατιωτικοποίησης” και “περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης” και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία

· ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

-Το Κίνημα Αλλαγής έδωσε το στίγμα του μέσω του Εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη ο οποίος σχολίασε αρχικά κάποιες πληροφορίες, αφού, όπως υπογράμμισε: «Η Τουρκική πλευρά -σύμφωνα με τις πληροφορίες- έθεσε σήμερα στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών απαράδεκτα ζητήματα για την εθνική μας κυριαρχία. Περιμένουμε την επίσημη Κυβερνητική ενημέρωση, επαναλαμβάνοντας ότι μοναδική διαφορά μας και αντικείμενο διαλόγου, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ανυποχώρητα. Υπάρχουν εθνικές κόκκινες γραμμές».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις