Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ινδία Γαλλία ΗΑΕ: Μια στρατιωτική συνεργασία που “παρασύρει” και την Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία Γαλλία ΗΑΕ: Μια στρατιωτική συνεργασία που “παρασύρει” και την Ελλάδα

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη - Οι Ινδοί βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για την προμήθεια μεγάλου αριθμού μαχητικών του τύπου.

Πενταήμερη άσκηση στην αεροπορική βάση του Τζοντπούρ στο Ρατζαστάν της Ινδίας με φόντο το Κασμίρ ξεκίνησαν στις 20 Ιανουαρίου οι αεροπορικές δυνάμεις της Ινδίας και της Γαλλίας.  Ξένα μέσα μάλιστα αναφέρουν πως επίκειται μια πολύ ισχυρή αμυντική συμμαχία μεταξύ Παρισιού και Νέου Δελχί, με την Γαλλία να αποδεικνύεται ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος για τους Ινδούς σε κρίσιμες περιόδους.

Σύμφωνα με τους Hindustan Times της 9ης Ιανουαρίου 2021, η Γαλλία προσέφερε στην Ινδία την κατά 100% μεταφορά της γραμμής συναρμολόγησης του ελικοπτέρου Panther (ΑS565) που είναι η στρατιωτική έκδοση του δικινητήριου επιτυχημένου Dauphin. Παράλληλα οι Γάλλοι, μέσω της πρόσφατης επίσκεψης του διπλωματικού συμβούλου του Εμμανουέλ Μακρόν, E. Bonne στην Ινδία, προσέφεραν και την κατά 70% μεταφορά της γραμμής συναρμολόγησης του μαχητικού Rafale εκεί!

Η επόμενη παρτίδα ινδικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale που θα παραδοθούν στην Ινδία από τη Γαλλία, θα ανεφοδιάζονται στον αέρα από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), προσθέτοντας ένα ακόμη μέλος στον άξονα Ινδίας-Γαλλίας. Το κοκτέιλ της γεωπολιτικής τακτικής που χρησιμοποιείται από τη Γαλλία είναι επιδέξιο, αφού έπεισε το Αμπού Ντάμπι, να γίνει στρατηγικός συνεργάτης της Γαλλίας, ανεφοδιάζοντας ινδικά αεροσκάφη Rafale με Airbus KC-30A MRTT των ΗΑΕ.

Στόχος της Γαλλίας η διείσδυση στην περιοχή, ενώ οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν και η αυξανόμενη κινεζική επιρροή στις χώρες του Κόλπου δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που θα φέρει νέες εξελίξεις. Τα ΗΑΕ φαίνεται ότι γίνονται οι καλύτεροι εταίροι στη Δυτική Ασία, αποφεύγοντας το χρήση του πολιτικού Ισλάμ και την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή δράσης τους.

Σημαία Ινδία

Για την Ινδία όμως, ΗΑΕ και Γαλλία έχουν μεγάλη σημασία διότι:

Πρώτον, επειδή ΗΑΕ και Γαλλία έχουν ήδη στενές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων των δύο χωρών στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και το κοινό τους ενδιαφέρον για την υποστήριξη του στρατηγού Χαφτάρ.

Δεύτερον, τόσο η Γαλλία όσο και τα ΗΑΕ έχουν υιοθετήσει ρεαλιστικές προσεγγίσεις σε θέματα όπως το Κασμίρ, με την κυβέρνηση του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναβαθμίζει γαλλικές πλατφόρμες όπλων που λειτουργούν επί του παρόντος στο Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών και υποβρυχίων Mirage III / V.

Το Παρίσι για το Νέο Δελχί είναι πλέον μια εναλλακτική λύση, εξοβελίζοντας κατά κάποιο τρόπο την Μόσχα, που θεωρούσε την χώρα αυτή ως ένα παραδοσιακό πελάτη.

Για τον Μακρόν ο οποίος επικρίθηκε έντονα από τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Imran Khan και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, όταν δήλωσε δημοσίως την άποψη του έναντι του «ισλαμιστικού αυτονομισμού», οι σχέσεις έγιναν απλούστερες με το Νέο Δελχί.

αεροσκάφος πολεμική αεροπορία

Συμφέρονται που “παρασύρουν” και την Ελλάδα

Για την Ινδία, μια στενή συνεργασία με τη Γαλλία μπορεί επίσης να είναι επωφελής σε ένα τρίτο μέτωπο, αυτού του Ιράν. Αυτά τα αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα δημιουργούν ένα τριμερές άξονα Γαλλίας-Ινδίας-ΗΑΕ, τόσο από γεωπολιτική όσο και από γεωοικονομική άποψη. Η καθοδήγηση δημιουργίας του τριμερούς άξονα Ινδίας-Γαλλίας-ΗΑΕ θα μπορούσε να είναι επωφελής όμως και άλλες χώρες, κυρίως για την Ελλάδα.

Η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και την Ινδία, δηλαδή ανάμεσα σε δυο χώρες που κατατάσσονται από άμεσου έως πολύ σημαντικού ενδιαφέροντος για την ελληνική διπλωματία, ταιριάζει απόλυτα με τη νέα ελληνική οπτική των γεωστρατηγικών ισορροπιών που αφορούν την ασφάλεια χώρας μας.

Τα Rafale δείχνουν δυναμική να εξελιχθούν σε ενοποιητικό παράγοντα στην πολιτική ασφαλείας χωρών κρίσιμων για τα ελληνικά συμφέροντα. Η Γαλλία με την οποία η στρατηγική συμμαχία δεν έχει εγκαταλειφθεί, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που επενδύουν πραγματικά στις σχέσεις τους με την Ελλάδα, την πρώτη ζώνη άμυνας απέναντι στις ανεξέλεγκτες τουρκικές ηγεμονικές φιλοδοξίες και τέλος την Ινδία.

Η Ινδία είναι μια χώρα ξεχωριστού και διαρκώς αυξανόμενου ειδικού βάρους στη διεθνή σκηνή. Η συμμετοχή της σε οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι εγγύηση επιτυχία λόγω των τεραστίων αναγκών που έχει, ενώ τα εξαιρετικά σοβαρά και φιλόδοξα ΗΑΕ, επενδύουν εντυπωσιακά στην αμυντική τεχνολογία και βιομηχανία. Η ιδιότητα της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πέραν της τουρκική παραμέτρου, δημιουργεί προϋποθέσεις για συνέργειες αμοιβαία επωφελείς οι οποίες δεν έχουν συνειδητοποιηθεί ακόμη επαρκώς στην Ελλάδα. Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να παραδεχθεί, ότι μετά από πολλά χρόνια ολιγωριών, η κυβέρνηση δίνει βάρος σε αυτό που έχει ανάγκη η χώρα. Την ασφάλεια…

Κυριάκος Μητσοτάκης κινητό
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις