Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Έξοδος στις αγορές 2021: Νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδος στις αγορές 2021: Νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο

Έξοδος στις αγορές 2021: Την πρώτη της έξοδο στις αγορές κάνει η Ελλάδα για το 2021 με νέο 10ετές ομόλογο για την άντληση ποσού περί τα 2-3 δισ. ευρώ.

Την πρώτη της έξοδο στις αγορές κάνει η Ελλάδα για το 2021 με νέο 10ετές ομόλογο για την άντληση ποσού περί τα 2-3 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το νέο ομόλογο θα έχει λήξει τον Ιούνιο του 2031. Σημειώνεται πως για το 2021 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχοντας παρακαταθήκη 32-34 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία προγραμματίζει να καλύψει δανειακές ανάγκες ύψους 22-24 δισ. ευρώ φέτος και στον προγραμματισμό είναι η άντληση περί τα 12 δισ. ευρώ με 4 ή 5 εξόδους.

Την Παρασκευή εξάλλου ξεκίνησαν και οι αξιολογήσεις από τους οίκους αξιολόγησης για φέτος και οι προβλέψεις των διεθνών αναλυτών, τόσο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2021, όσο και του τραπεζικού κλάδου, δίνουν σήμα πως η χώρα δεν κινδυνεύει να χάσει πόντους πιστοληπτικής ικανότητας φέτος. Η ετυμηγορία της Fitch ήταν χωρίς εκπλήξεις επιβεβαιώνοντας το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB», με σταθερή προοπτική, δίνοντας ένα ακόμα θετικό σήμα ενόψει της νέας εξόδου στις αγορές που προετοιμάζει το ελληνικό δημόσιο για το επόμενο διάστημα. Η κίνηση, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, αντανακλά το υψηλό επίπεδο κατά κεφαλήν εισοδήματος, το οποίο υπερβαίνει τον μέσο όρο των χωρών με αντίστοιχο αξιόχρεο καθώς και τις επιδόσεις της διακυβέρνησης που χαρακτηρίζει υψηλότερες από τις περισσότερες χώρες με μη επενδυτική διαβάθμιση.

Χρήστος Σταϊκούρας με μάσκα στη Βουλή

Έξοδος στις αγορές: Οι θετικοί παράγοντες

Τα θετικά σταθμίζονται με την αδύναμη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη, το πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα και τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους. Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν τον βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ακόμη και μετά το σοκ στην οικονομία και τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές. Αναμένει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία μετά τη μείωση του ΑΕΠ το 2020 κατά 10,2% και προβλέπει ανάπτυξη 3% το 2021 και 7,6% το 2022. Εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αρχίσει να ανακάμπτει σθεναρά το δεύτερο τρίμηνο φέτος και όσον αφορά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης υποθέτει ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει φέτος το 10% και το 2022 το 60%.

Λεφτά
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις