Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γαλλικά Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός ξάφνιασε την Παρλί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλικά Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός ξάφνιασε την Παρλί

Γαλλικά Μητσοτάκη: Η μόρφωση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι η πρώτη φορά που ξαφνιάζει

Στη γαλλική γλώσσα, για να τιμήσει την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, επέλεξε να μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Παρλί έγινε λίγη ώρα μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Πεντάγωνο για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που οδηγεί την Πολεμική μας Αεροπορία σε μια νέα εποχή.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η περαιτέρω διεύρυνση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, η συνεργασία στον αμυντικό τομέα και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων μαχητικών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.

Κυριάκος Μητσοτάκης Φλοράνς Παρλί

Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Επιτρέψτε μου να πω κάποια λόγια στα γαλλικά. Καλώς ήρθατε, Κυρία Υπουργέ Άμυνας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale που θα αποτελέσουν τη νέα Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, εγκαινιάζοντας ένα πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμού και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι η τρίτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας εμπιστεύεται τη γαλλική βιομηχανία καθώς προηγήθηκε και το Mirage F1 εδώ και περίπου μισό αιώνα και το Mirage 2000 εδώ και περίπου 30 χρόνια και η εκδοχή 2000-5, εδώ και 15 χρόνια.

Οι προκάτοχοι των Rafale έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στους ουρανούς του Αιγαίου. Και οι πιλότοι είναι εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά των πτήσεων, ένας παράγοντας ο οποίος αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην επιλογή μας. Αλλά προφανώς ρόλο έπαιξε και η σημασία της άμεσης διαθεσιμότητας των αεροσκαφών. Επομένως, σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών μας.  Αλλά και νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Αυτή η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνα μας είναι ένας δίδυμος πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής. Άλλωστε η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Κυριάκος Μητσοτάκης Φλοράνς Παρλί

Mare nostrum

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο. Στη mare nostrum , όπως την αποκαλεί εύστοχα ο Πρόεδρος Macron, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της Ε.Ε. Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών.

Φέτος, η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της. Η στήριξη της Γαλλίας ήταν μεγάλη και τότε, όπως και σήμερα. Όχι μόνο μέσω των μηνυμάτων της δικής της Επανάστασης, που αποτέλεσε έμπνευση για τη δική μας επανάσταση. Αλλά και εμπράκτως. Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά. Το διδάσκει η Ιστορία. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις επιλογές των χωρών μας στο πέρασμα του χρόνου. Με σταθερό στόχο την περιφρούρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας, αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και τώρα.

Αγαπητή Florence καλώς ήρθατε στην Αθήνα για άλλη μια φορά».

Όταν εντυπωσίασε τη Μέρκελ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1986 και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, όπου βραβεύτηκε για τη διπλωματική εργασία που εκπόνησε με θέμα τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Έκανε μεταπτυχιακό επάνω στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στο Στάνφορντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ. Μιλάει άπιαστα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά.

Το 2019 η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε εμφανώς ξαφνιασμένη τα γερμανικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η καγκελάριος της Γερμανίας χαμογέλασε μπροστά στη επιλογή του έλληνα πρωθυπουργού να κλείσει τις δηλώσεις του στην καγκελαρία μιλώντας (άψογα) γερμανικά. Όταν ακούσθηκε ο κ.Μητσοτάκης να λέει «είμαι ο πέμπτος πρωθυπουργός….» στα γερμανικά, η κ. Μέρκελ στράφηκε προς το μέρος του εμφανώς ευχαριστημένη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις