Νέο lockdown Ελλάδα: Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σημειωθεί σύντομα έκρηξη κρουσμάτων
«Φοβάμαι ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων» τόνισε μιλώντας στον 104,6 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Πρόσθεσε δε, ότι υπολογίζει, βάση μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή να είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα. Κατά την εκτίμηση του είναι πολύ κρίσιμη αυτή τη στιγμή η κατάσταση ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι το πράγμα μπορεί εύκολα να ξεφύγει, καθώς «το ελατήριο τώρα ξεκινάει από πολύ πιο ψηλή θέση» δηλ. από τα 500-600 κρούσματα τη μέρα και όχι από τα 100 από τα οποία ξεκινούσε τον Οκτώβριο. Ο καθηγητής εξέφρασε επιπλέον την αγωνία του, ότι ενδεχομένως να δούμε πλέον και περισσότερες και πιο δύσκολες νοσηλείες.
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και για τον ρυθμό εμβολιασμού στη χώρα μας. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, υπολογίζει έως το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί περίπου το 20-30% του πληθυσμού. Και αυτό όπως είπε, «λόγω της αδυναμίας τους να παράγουν οι εταιρίες και να δώσουν τις πατέντες τους σε άλλες εταιρίες για να καλύψουν πιο γρήγορα τις ανάγκες». Για τη μετάλλαξη που παρουσιάζει ο ιός, υπογράμμισε πως «οι αλλαγές δεν τροποποιούν τόσο πολύ τον ιό ώστε να ξεφεύγει από το εμβόλιο».
Όμως όπως είπε ότι ίσως να είναι πιο τοξική η μετάλλαξη στην κοινότητα, «πιο μολυσματική».
Δημόπουλος: Αν χρειαστεί, θα ληφθούν μέτρα – Φεβρουάριος, Μάρτιος είναι επικίνδυνοι μήνες
Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού σχολίασε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μετά και την χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων τα οποία έφτασαν τα 843. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης. «Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια επισημαίνοντας βέβαια ότι αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα. «Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.
Υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη
Ο κίνδυνος για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που αυξάνουν την μεταδοτικότητα κάνει επιφυλακτική την κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα άρσης των περιορισμών. Η καθυστέρηση των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας των μειωμένων παραδόσεων από την AstraZeneca δημιουργεί επιπλέον ανησυχία για τον χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα. Τα νέα δεδομένα δημιουργούν ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία που έχει πληγεί από την επέλαση της πανδημίας.
Η εμπιστοσύνη των αγορών που δίνει την δυνατότητα για φθηνό δανεισμό και τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν επιτευχθεί τις προσωρινές ανάσες στους πληττόμενους κλάδους από την στήριξη που παρέχεται, ωστόσο είναι κρίσιμο οι μηχανές της οικονομίας να πάρουν εμπρός και να καλυφθεί μέρος του χαμένου εδάφους το συντομότερο δυνατό. Με το βλέμμα στραμμένο σε αυτά τα προβλήματα, ο πρωθυπουργός συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη.
Ο εμβολιασμός και το στοίχημα του τουρισμού
Το μεγάλο βάρος πέφτει σε αυτή την φάση στην προσπάθεια εμβολιασμού των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, με δεδομένο το ευρωπαϊκό πρόβλημα προμήθειας των εμβολίων, ώστε στο τέλος της άνοιξης να δρομολογηθεί το άνοιγμα του τουρισμού. Το σχέδιο για τον τουρισμό βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης καθώς από την πορεία του εξαρτάται εν πολλοίς η ανάσα που έχουν ανάγκη τα κρατικά ταμεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάγκη ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού ώστε οι μετακινήσεις τουλάχιστον των ευρωπαίων πολιτών να διευκολυνθούν. Το ιδανικό όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη θα ήταν αυτό να γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ, ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει, συμπληρώνουν, με κάθε τρόπο την τουριστική κίνηση με όρους ασφάλειας. Ένα επιπλέον όπλο σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι είναι τα rapid test που είναι πλέον διαθέσιμα και περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού.
Στήριξη στους κλάδους
Σε εξέλιξη είναι και η συζήτηση για την στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας που βγαίνουν βαριά τραυματισμένοι από την υγειονομική κρίση. Παρά το σταδιακό άνοιγμα, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν μείνει κλειστές για μήνες ή έχουν δραματική μείωση των τζίρων. Οι τελικές αποφάσεις για την διαχείριση των χρεών που έχουν συσσωρευτεί αναμένονται τον Απρίλιο, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, καθώς εκτιμούν ότι τότε θα έχει διαμορφωθεί μια καθαρή εικόνα για την συνολική επιβάρυνση και την πορεία της οικονομίας.