Επιμένοντας στις προκλητικές για την Ελλάδα θέσεις της Τουρκίας και με αφορμή την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, μετά από “σιωπή” πέντε ετών, ο Μεσούτ Χακκί Τζασίν, σύμβουλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Yeditepe της Κωνσταντινούπολης, τάσσεται υπέρ του διαλόγου. «Μέσα σε δύο ώρες» μπορούν να επιλυθούν οι ελληνοτουρκικές διάφορές, υποστηρίζει. Ο Τζασίν τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει λύση σε θέματα που θέλει να επιβάλλει η Άγκυρα, εκτός εύρους ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας όπως είναι η ελληνική θέση.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο αλλά η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει τις προκλήσεις. Εάν η Ελλάδα είναι καλοπροαίρετη και δίκαιη, τα προβλήματα θα επιλυθούν, αλλά την ίδια ώρα οπλίζει παράνομα 18 από τα 22 νησιά» λέει, ερμηνεύοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας σύμφωνα με τις επιδιώξεις της Άγκυρας. «Η Τουρκία έχει δικαιοδοσία 240 χιλ. τετρ. χλμ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα διεκδικεί ΑΟΖ που έρχεται σ’ αντίθεση με τα τουρκικά δικαιώματα. Η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στα διεθνή ύδατα» λέει, τασσόμενος υπέρ των διαπραγματεύσεων και της προσφυγής στη δικαιοσύνη εάν δεν βρεθεί λύση.
Ελληνοτουρκικά τώρα: Η Ελλάδα εξοπλίζεται εναντίον μας
Ο σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, υποστηρίζει πως το πραγματικό ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αυτό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που οδηγεί τη χώρα μας σε μεγάλους εξοπλισμούς και σε στρατιωτικές συμμαχίες. «Η Ελλάδα εξοπλίζεται εναντίον μας, έχοντας στο πλευρό της την Αμερική και τη Γαλλία. Έχει αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, αυξάνει την στρατιωτική θητεία. Οι ΗΠΑ, δεν μας δίνουν αεροπλάνα και τα δίνουν στην Ελλάδα. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται επίσης στην πλευρά της Ελλάδας. Υπάρχουν σχέδια φυλάκισης της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο»
υποστηρίζει.
Όπως λέει, τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να επιλυθούν εντός δύο ωρών, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού, αλλά αυτό δεν συμβαίνει λόγω της ελληνικής στάσης. «Η Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι εχθροί, αλλά η Ελλάδα θέλει να ελέγχει το 80% του Αιγαίου Πελάγους και αυτό είναι απαράδεκτο για την Τουρκία» υποστηρίζει, επαναλαμβάνοντας το τουρκικό casus belli, εάν επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο Πέλαγος.
«Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Μοιραζόμαστε τον ίδιο πολιτισμό και την ίδια γεωγραφία. Οι δύο χώρες πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι και να λύσουν τα προβλήματα. Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε όλα τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου σε Διάσκεψη. Περιμένουμε την Ελλάδα να λάβει μέρος. Ως δύο συμμαχικές χώρες, είναι απαραίτητο να καθίσουμε και λύσουμε τις διαφορές μας. Οι εξοπλισμοί κλέβουν το ψωμί των παιδιών μας».