Προβληματισμό δημιουργεί η ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα στην Αττική με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. «Εδώ και τέσσερις εβδομάδες παρατηρούμε την αύξηση στα κρούσματα που υπάρχουν στην Αττική» σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Όπως τόνισε ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στο Mega, υπάρχει συνεχόμενη διασπορά του ιού στην κοινότητα, με τα στοιχεία να καταγράφουν αύξηση περίπου 10%, κάτι που σημείωσε πως «θα μεταφραστεί σε κρούσματα το επόμενο 10ήμερο».
Παράλληλα, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε μετά την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων, τονίζοντας πως θα πρέπει να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η τηλεργασία, προκειμένου να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων. Μιλώντας για τα σχολεία, υπογράμμισε ότι τα άτομα αυτής της ηλικίας έχουν μια κοινωνική δραστηριότητα που δύσκολα περιορίζεται, οπότε η επιστροφή στο σχολείο δεν θα επηρεάσει αρκετά τον επιδημιολογικό δείκτη.
Οι ανησυχίες των λοιμωξιολόγων
Το άνοιγμα των σχολείων, αν και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για την 1η Φεβρουαρίου, είναι κάτι που θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων σημειώνοντας πως «μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη».
Σχετικά με τα σχολεία ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία συμπληρώνοντας πως οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση».