Σε κατάσταση συναγερμού είναι εδώ και λίγες μέρες η Αττική, όπου εντοπίζονται καθημερινά σχεδόν τα μισά κρούσματα κορονοϊού από όσα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ σε όλη την επικράτεια. Συνολικά στο Λεκανοπέδιο βρέθηκαν 313 νέες λοιμώξεις, με Κεντρικό, Βόρειο και Δυτικό Τομέα Αθηνών να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό, με 71, 52 και 53 κρούσματα.
Αναλυτικά η διασπορά στην Αττική:
39 στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
52 στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
53 στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
13 στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
71 στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
28 στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
56 στην Π.Ε. Πειραιώς
1 στην Π.Ε. Νήσων
Όσον αφορά την υπόλοιπη επικράτεια, στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν 62 κρούσματα, ενώ συναγερμός σήμανε στην Αχαΐα με 37.
Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς:
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
37 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
24 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
7 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
9 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
9 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
21 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων
11 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
5 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
13 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
18 κρούσματα υπό διερεύνηση
Κορονοϊός: Πού εντοπίστηκαν τα 7 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης – 66 συνολικά στη χώρα
Σύμφωνα με την ενημέρωση, στην Ελλάδα εντοπίστηκαν άλλα επτά κρούσματα της λεγόμενης βρετανικής μετάλλαξης, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 66.
Οι επτά νέες μολύνσεις βρέθηκαν σε:
-1 δείγμα από τις Πύλες Εισόδου
-2 δείγματα από την Αττική
-4 δείγματα από την Κρήτη
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 13-23 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, την Κρήτη τη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο.
Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 56 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 δείγματα θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7).
Συγκεκριμένα το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε:
-1 δείγμα από τις Πύλες Εισόδου
-2 δείγματα από την Αττική
-4 δείγματα από την Κρήτη
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 66 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 716 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154796, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5904 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48259 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 268 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 194 (72.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1095 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 18 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5742 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3374 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναμένονται μέτρα
Tα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζουν σήμερα το βράδυ, είναι αποφασισμένα να προτείνουν στην κυβέρνηση αυστηρά μέτρα, ειδικά για την Αττική. Ο αριθμός των σημερινών κρουσμάτων αλλά και ειδικότεροι επιδημιολογικοί παράγοντες που θα εξεταστούν σήμερα αναμένεται να καθορίσουν τις επόμενες αποφάσεις. Η περίοδος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στη «δίνη του κυκλώνα», σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις των εταιρειών στις παραδόσεις εμβολίων.
Η πλειονότητα των μελών της επιτροπής, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, κλίνει προς την κατεύθυνση της λήψης άμεσων και «σκληρών» προληπτικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το iefimerida, εξετάζεται και έχει τεθεί στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί στις κηρυχθείσες από αύριο «κόκκινες» περιοχές. Υπενθυμίζεται πως και η Αττική είναι ένα βήμα πριν να γίνει «κόκκινη”.
Παγώνη: Για τα κρούσματα στην Αττική δεν ευθύνεται το άνοιγμα της αγοράς
Δεν έχει καμία σχέση το άνοιγμα της αγοράς με την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ενώ εκτιμά ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πρέπει να ανοίξουν. Στην κατάσταση που βρισκόταν η Θεσσαλονίκη στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, βρίσκεται σήμερα η Αττική σύμφωνα με τα όσα είπε η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο GRTimes. Κατά την ίδια, το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει υψηλό, και γι’ αυτό υπάρχει δυσκολία στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Η κ. Παγώνη εκτιμά ότι το άνοιγμα της αγοράς, δε φέρει ευθύνη για τον υψηλό αριθμό θετικών κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στην Αττική.
“Επειδή το ιικό φορτίο είναι αρκετά υψηλό, η αποκλιμάκωση θα γίνει σταδιακά. Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται η αγορά για τα υψηλά κρούσματα. Παρατηρείται έντονη ενδοοικογενειακή διασπορά. Ακόμη, η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν είναι ενθαρρυντική. Δεν τηρούνται οι αποστάσεις και οι πολίτες δε χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα. Επιπλέον, πρέπει να γίνεται καλύτερη ιχνηλάτηση. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ ώστε να εντοπίζονται οι εστίες μετάδοσης”, τονίζει η κ. Παγώνη.
Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία
Η ίδια, εκτιμά ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι αναγκαίο να ανοίξουν, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί απ’ την επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατά πόσο θα δοθεί το “πράσινο φως”. “Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Θα γίνει όμως η αξιολόγηση απ’ την επιτροπή, αν δεν κάνω λάθος αύριο, και βάσει των παραμέτρων που θα εξετάσουν θα αποφασίσουν. Η αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας όμως γίνεται καθημερινά και τα στοιχεία αλλάζουν συνεχώς”, διευκρινίζει η κ. Παγώνη.
Κλείνοντας, η ίδια παραδέχεται ότι τα νοσοκομεία έχουν πάρει “ανάσα”, χωρίς όμως να μπορεί να πει το ίδιο και για το υγειονομικό προσωπικό. Μάλιστα, η κ. Παγώνη χαρακτηρίζει τις άδειες των υγειονομικών, που τόσο καιρό έχουν ανασταλεί λόγω της πίεσης που ασκούσε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, ως “φανταστικό όνειρο”. “Έχουν αποσυμφορηθεί αρκετά τα νοσοκομεία. Το προσωπικό όμως εξακολουθεί να είναι εξαντλημένο διότι εκτός από τον κορoνοϊό, έχουν πλέον να αντιμετωπίζουν και τα περιστατικά καθημερινής νοσηρότητας”, καταλήγει.