Στα άκρα συνεχίζει να είναι η κόντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εταιρεία AstraZeneca για τις παραδόσεις των εμβολίων. Σήμερα η Γερμανία πήρε μια απόφαση που συνεχίζει τον ”πόλεμο”. Συγκεκριμένα, οι γερμανικές αρχές συνέστησαν και επισήμως ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19 δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Σε ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν, για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός άνω των 65 ετών».
Για το λόγο αυτό, η επιτροπή συνέστησε να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών. Το RKI είπε ότι τα δύο εμβόλια που είχαν εγκριθεί από τις αρχές της ΕΕ -από την BioNTech/Pfizer και τη Moderna- κρίθηκαν ως «ισοδύναμα από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας». Της απόφασης της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών είχαν προηγηθεί δύο άρθρα των γερμανικών εφημερίδων Bild και Handelsblatt, οι οποίες είχαν γράψει ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού στους ενήλικες άνω των 65 ετών. Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca υπερασπίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του covid-19 στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τις αναφορές των δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης.
De Standaard: Επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στο Βέλγιο με εντολή της Κομισιόν
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε επιθεώρηση τον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Standaard συμπληρώνοντας ότι η πληροφορία επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.
Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργού Υγείας. Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», λέει εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε, προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία». Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».